ER MORDET PÅ SVERIGES STATSMINISTER OLOF PALME OPKLARET?

Var det Christer Andersson, der myrdede Olof Palme?

I AFTEN – kl. 23:21:30 plus minus 10 sekunder – for 34 år siden – 1986 – faldt der to skud på hjørnet af Sveavägen og Tunnelgatan i Stockholm. Skuddene kom fra en Smith & Wesson .357 Magnum. Første kugle ramte Sveriges statsminister Olof Palme i rygraden, hvorefter projektilet smadrede kropspulsåren og luftrøret inden det fortsatte ud gennem brystkassen. Palme var død på stedet.

Drabsmanden havde lagt sin venstre hånd på Palmes skulder inden han affyrede det dræbende skud. Lige efter svingede han pistolen til højre mod Palmes hustru. Lidt for meget, så projektilet strejfede hendes ryg og efterlod et langt mærke ’som efter et piskeslag’. Der gik ti måneder, før politiet fik oplysninger om dette strejfskud.

Lige efter skuddene løb drabsmanden ned ad Tunnelgatan og fortsatte de 89 trin op for enden af gaden til Malmskillnadsgatan og fortsatte østover ad David Bagares Gata.

Det var her vidnet Yvonne N. så ham komme løbende på det modsatte fortov. Hun har beskrevet ham som mellem 35 og 45 år og smidig og kraftig.

UERFAREN LEDEDE EFTERFORSKNINGEN

I spidsen for efterforskningen indsatte man Hans Holmér. Han var lenspolitimester i Stockholm og som sådan jurist, der faktisk ikke vidste meget om efterforskning af mordsager. Derfor endte forskningen i fuldstændig kaos med en række spor, der strittede i alle retninger.

Holmér koncentrerede sig af en eller anden grund i første om gang på kurder-sporet eller PKK-SPORET. Et spor der pegede på enkeltpersoner eller grupper med tilknytning til det kurdiske kommunist-parti, som arbejdede for et frit Kurdistan. Mere personlige hævn-had-motiver skulle ligge til grund for et ønske om at myrde Palme. Holmér brugte ikke mindre end 150 af de 170 politifolk, han havde til rådighed på dette blindspor.

Et andet hovedspor var BOFORS-SPORET. Teorien involverede den svenske våbenfabrik Bofors’ salg af avancerede våben til Khomeini’s Iran. Teorien gik på, at Palme arbejdede på at få standset disse våbenleverancer lige inden han blev myrdet.

Det tredje spor var POLITI-SPORET, der tog udgangspunkt i afsløringen af nynazistiske elementer i det stockholmske politi. Man mente at de muligvis var delagtig i mordet. Blandt andet fordi denne hemmelige loge havde fast mødested i en lejlighed i Tunnalgatan – få meter fra hvor mordet blev begået.

Hans Holmér indrettede et såkaldt ’Palme-rum’ i det stockholmske politihovedkvarter. Her førte han efterforskningen ind i en række blindgyder af teorier uden overhovedet at nærme sig en opklaring. Offentliggørelse af et såkaldt fantom-billede af den formodede morder, der var blevet til på grundlag af fejlfortolkede udsagn, var en af de ting der fik taburetten til at vakle under Hans Holmér. Efter 341 døgns katastrofal ledelse trak han sig som chef for Palme-efterforskningen. Han døde i øvrigt fem år efter i 2002, 71 år gammel.

MORDEREN ANHOLDT

På et tidspunkt anholdte politiet den subsistensløse blandingsmisbruger Christer Pettersson og anklagede ham for mordet. Men det var også et blindspor, selv om fru Palme udpegede ham, som den hun mente at have set et glimt af den famøse aften. Han blev frikendt og det offentlige måtte af med en klækkelig erstatning.

TÆT PÅ EN OPKLARING?

Efterforskningen fortsatte … med årene med formindsket styrke. De senere år har blot få politifolk forsket i det kolossale materiale ­ – tilsyneladende uden at komme opklaringen nærmere … lige ind til tirsdag 18. februar, hvor chefanklager og leder af Palmeefterforskningen Krister Petersson på svensk TV kunne meddele verden, at han stod foran et gennembrud. Inden sommeren var omme, ville han kunne fremlægge, hvem der stod bag mordet. Lidt af en sensation, som alle nu venter på med spænding.

ER MORDET OPKLARET AF DANSK JOURNALIST?

Paul Smith er journalist og cand.mag. i historie og filosofi. Han var i mere end 20 år komikeren Jacob Haugaards spindoktor, og manden bag Haugaards valg til Folketinget i 1994. Han har forsket dybt i Palme-mordet, og mener at have fundet ud af, hvem der stod bag det spektakulære drab. Det fortæller han om i bogen PALMES MORDER? – DET 20. ÅRHUNDREDES MORDGÅDE LØST? Den blev udgivet på forlaget Hovedland i 2012.

Spørgsmålstegnene i titlen angiver selvfølgelig, at det ikke er 100% sikkert. Men i hvert fald har han temmelig gode beviser på, at det var en stockholmer ved navn Christer Andersson, der udløste det dræbende skud. Ikke alene boede denne i nærheden af mordstedet, men han besøgte også hver dag det konditori, som ligger lige over for Grand Biografen, hvor Palme og hans hustru på mordaftenen havde overværet forestillingen 21:00 – eller rettere 21:15 – inden mordet. Og måske var han på konditoriet på dette tidspunkt, hvor han i givet fald må have set Palme. Sagen var, at de fleste af de 300 biografgængere incl. Palme troede, at filmen startede 21:00. Derfor stod alle gæsterne og ventede i foyeren, som har glasdøre ud til gaden. Hvis Christer ikke havde spottet ham her, så må han have set ham, da han går ud på gaden for at studere filmbillederne i udhængsskabene.

I POLITIETS SØGELYS

Christer Andersson ejede samme model pistol, som Palme blev myrdet med. Omkring 600 svenskere ejede en Smith & Wesson .357 Magnum og de blev alle indkaldt til forhør. Også Andersson, men han undlod at møde op – trods flere rykkere – uden at politiet tog fat i ham. Da de så endelig gjorde det, havde han solgt pistolen til en ukendt person.

Anderssons våbentilladelse blev i øvrigt på et tidligere tidspunkt inddraget midlertidigt, da han havde brugt sit våben til at ’skyde’ Palme i sin stue, da han dukkede op på tv.

I bogen starter Paul Smith med denne episode:

”Den 12. august 2008 kørte to ordensbetjente ud til Christer Anderssons adresse i Huddinge, 15 km syd for Stockholm. Her var han flyttet ud august 1987 – året efter Palmes død. De havde fået et opkaldt fra Christers bror om, at han var deprimeret og ikke tog telefonen.

Ingen svarede, da betjentene flere gange ringede på. Til sidst bankede de hårdt på døren, mens de råbte: Luk op! Det er politiet!

Straks efter hørtes et skud. Da betjentene kom ind i lejligheden, fandt de den 56-årige Christer Andersson død. Han havde skudt sig med et håndvåben.

Hvorfor tog han sit liv?

Troede han, at politiet var kommet, fordi hans lillebror havde sagt til ordensmagten, at han var deprimeret? Næppe.

Eller troede han snarere, at han endnu en gang skulle køres ind på politigården på Kungsholmen og afhøres af Palme-efterforskerne som hovedmistænkt? Sådan som det skete fem gange i 1995? Og én gang i 1998?

HVORFOR BLEV PALME MYRDET?

Christer Andersson har i et interview med Aftonbladet fortalt, at han ikke tilhørte Palmes fanklub. På spørgsmålet om, hvorfor han havde solgt sin pistol kort tid efter mordet forklarer han med, at han ’manglede gryn’. Som han siger til avisen: ”Ved du hvad liverage er? Det indebærer at du har en atiepost. Du belåner den, får penge og køber nye aktier. Det er en fed forretning, når kurserne går op. Men når proppen går ud, er det ikke ligefrem fedt. Så økonomisk set var jeg på skideren”.

Denne svidende, økonomiske lussing kunne sagtens være et motiv til at slå Palme ihjel.

Som Paul Smith beskriver i sin bog:

”1980 vandt Christer Andersson et million-beløb i spil. Han købte aktier for pengene, og aktierne blev belånt. Derefter købte han ny aktier for de lånte penge, som igen blev belånt osv. Men dagen før Palme-mordet meddelte finansministeren, at omsætningsafgiften på aktiehandel skulle fordobles. MASSAKRE PÅ BØRSEN hed det i en avisoverskrift den 28. februar 1996. Kurserne faldt med 8% – eller 17 milliarder. Christer Andersson stod med en gæld samme morgen, som Palme blev myrdet om aftenen. Aktie-sikkerheden for lånene rakte slet ikke til. Derfor blev Christer Andersson også spurgt under forhøret 11 år senere, om han vidste hvornår aktie-omsætningsskatten blev forhøjet. Uden at tøve svarede han: I 1986, og det var forkasteligt’”

Den formodede morder tabte det hele. Så han så ikke med milde øjne på Palme … og slet ikke, hvis han fra sit stam-konditori havde observeret Palme inden han gik ind og så film 21:15. Kunne han været gået hjem, hentet sin pistol og ventet på at filmen skulle slutte? Muligheden foreligger.

Hvis nu politiet havde sørget for at undersøge hans pistol, da han blev indkaldt første gang, var mordet på Palme måske blevet opklaret

BOGEN OM PALMES MULIGE MORDER

Bogen om Palmes morder kan lånes på biblioteket. Foto©JørgenKoefoed.

PAUL SMITH’s bog om Palme-mordet er værd at læse, for den der vil dykke mere ned i den umulige efterforskning og de mange spor, som blandt andet peger på Christer Andersson.

Det bliver spændende, når lederen af Palme-efterforskningen inden for nogle måneder vil offentliggøre navnet på morderen og omstændighederne omkring ugerningen. Mon hans resultat kommer til at matche med Paul Smiths???

PÅ SPORET AF EN MORDER

MÅNEDSBLADET PRESS nr. 34 september 1988 brugte 19 sider på at gennemgå de mange falske spor, som det svenske politi brugte oceaner af tid på af forfølge. Som Press præsenterede deres artikel: “De svenske kriminalforfattere Sjöwall og Wahlöo kunne ikke have fundet på noget lignende. Havde nogen digtet historien om Palme-mordsagen i romanform, havde de fået dårlige anmeldelser. Alt for fantastisk. For langt ude. Overspændt. Hysterisk.” Foto©JørgenKoefoed.