HEMMELIG, BRANDFARLIG HYTTE I LYSTSKOVEN VED GUDHJEM

Gå ind ad stien, der fører til den enlige bautasten 25 meter inde i skoven. Foto©JørgenKoefoed.

PRØV AT TAGE redningsstien fra Gudhjems Prinsessehave og gå mod Hestestenene. Når du nærmer dig de tre hellige sten, går du op til venstre ad en lille sti – kaldet Sandemandsstien –  der fører op til en ensom stående bauta-sten. Få meter før stenen fører en endnu mindre sti til højre hen til en stort hjemmelavet ‘hytte-byggeri’, der måler 6,0 x 4,0 x 1,90 meter

Måske bør brandmyndighederne kigge på denne store samling af yderst brandfarligt materiale. Ildløs på stedet kan få meget alvorlig følger.

Hvem der har bygget det, og hvem der benytter sig af stedet henligger i det uvisse. Er det lokale unge, der har indrettet en slags råryger-hytte eller er det en polsk hjemløs fra Polen, der har oprettet et billigt herberg? Svaret blæser i vinden, men Bloggen hører meget gerne, hvis nogen ved noget. Kontakt: 2782 0241 eller arkivparis@aegir.dk.

SIDSTE:
Bloggen har søndag [16/8] talt med Henrik Madsen, der denne dag havde vagten hos Bornholms Brandvæsen. Han vil gå ind på Bloggen og læse om hytten, som efter Bloggens mening kan afstedkomme en fatal brand, hvis et bål bliver tændt inde i ’hytten’. Lige nu er skoven omkring ’hytten’ knas-tør.

Sådan ser hytten ud set fra Bautastenen. Foto©JørgenKoefoed.

Hyttens interiør set fra indgangen. Foto©JørgenKoefoed.

Lige til venstre for indgangen er der et tremmebord, hvor hver pind er fastgjort med en skrue. Foto©JørgenKoefoed.

Hyttens indretning set fra den modsatte ende fra indgangen. Foto©JørgenKoefoed.

Asken var kold, så det er mindst 24 siden, der har været tændt op. Stammerne omkring bålpladsen tyder på, at hytten er beregnet til gæster. Hvad hytte-byggeren nok ikke har tænkt på er, at hvis en gnist flyver over i det knas-tørre træ, hele hytten består af, kan hele skoven langs redningstien – fra serpentinervejen til hestestenene incl. de huse der befinder sig her –  futte af. Foto©JørgenKoefoed.

En stegepande tyder på, at der er blevet tilberedt mad over bålet. Solsorten er ikke udstoppet, men var bare på besøg samtidig med Bloggen. Foto©JørgenKoefoed.

Hvad det forholdsvise nye tovværk skal bruges til vides ikke, men rensdyrskindet holder nattekulden ude. FotoJørgenKoefoed.

Til hytte og lejrbål hører musik. Foto©JørgenKoefoed.

Et væltet træ indgår som en af hyttens bærende konstruktioner. Foto©JørgenKoefoed.

Som ræven er der også to indgange til hytten. Gå nogle meter videre mod hestestenene til bænken. Her fører en lille sti direkte op til bygningsværket, som ifølge lokale kilder skulle have eksisteret i flere år. Foto©JørgenKoefoed.