HVEM ER DET NU DER ELSKER EIFFELTÅRNET?

Bystyret i Paris har foretaget mange krumspring for, at den grimme jernkonstruktion er blevet gjort mere spiselig for byens borgere. Blinkende lamper hver time, kædebelysning og en roterende 360 grader laser-stråle er nogle af tiltagende. Men lige meget hjælper det. Pariseren trækker blot på skulderen af lys-designernes opfindsomhed.

 KOMMENTAR af Jørgen Koefoed  VENDT HJEM fra mit årlige ophold i byernes by ser jeg, at redaktør Tommy Kaas på lederplads i Bornholms Tidende har hyldet det nye ’kunstværk’ i Vibegårds Runddel. Og sørme om han ikke også belærer de kunst-uforstandige på Bornholm om, at de med tiden også vil komme til at elske denne kitsch-udgave af Olsker Rundkirke. Derefter sammenligner han den med Eiffeltårnet, som blev bygget til Verdensudstillingen i Paris i 1889 – og aldrig blev fjernet som oprindelig planlagt.

Tommy Kaas fortæller, at pariserne hadede det grimme tårn – lige indtil de en dag begyndte at elske det.

Det er faktisk forkert.

Hør her, hvordan man taler om den 324 meter høje jernkonstruktion blandt menigmand i Paris:

Monsieur Dupont: Hvor er det smukkeste sted, man kan opholde sig i Paris?

Monsieur Dupond: I Eiffeltårnet!

Monsieur Dupont: Hvorfor det?

Monsieur Dupond: Jo, for det er det eneste sted, hvor man ikke kan se det!

PS: Nu bliver det spændende se, hvor begejstret Tommy Kaas bliver, når han bliver konfronteret med det tredje og sidste rundt-på-gulvet-værk, som inden længe kommer til at pynte rundkørslen på Torneværksvej. Det kommer til at bestå af en to meter høj betonmur opdelt i 24 elementer placeret i en cirkel – og så er den hvid og ‘nedsmeltet’ i den ene side. Kommunen har gennem en omfattende kontrakt med kunstneren Esben Klemann, forpligtiget sig til at sørge for at ringmuren vedligeholdes løbende. Hvis ikke, vanker der sagsanlæg og bøder. Hurra! Endelig noget kommunen kan bruge deres alt for mange penge til.

Hvad er det nu den hemmelige, men verdensberømte gadekunstner Banksy siger om kunst: Kunstverden er den største joke. Det er et plejehjem for de overprivilegerede, de prætentiøse og de svage.