HVEM TAGER LIVET AF DE LØSGÅENDE MINK I GUDHJEM?

Minkene kan godt lide at kravle rundt på tømmerflåden i bassinet på Nørresand Havn. Foto©JørgenKoefoed.

Ikke alene er mink gode svømmere, men de er også rigtig gode til at dykke og være under vand i længere tid. Foto©JørgenKoefoed.

Minkene holder til mellem de mange sten ved havnene. Foto©JørgenKoefoed.

Sådan en mink-fælde stod i nogle dage på havnen i Gudhjem – lige dér, hvor Havnekoret plejer at synge Ertholm ud af havnen. Foto©JørgenKoefoed.

Der er en seddel påsat minkfælden. Det står der med småt: “Ved spørgsmål bedes man rette henvendelse til nedenstående minkfanger eller henvende sig til Naturstyrelsen på tlf. 7254 3000 og bede om at tale med den lokale vildtkonsulent. Minkfanger Hans Henrik Munch Petersen.” Foto©JørgenKoefoed.

FLERE SOMMER- OG VINTER-BADERE er ikke helt glade for de mange mink, der kravler og svømmer rundt omkring Gudhjem – ikke mindst ved Nørresand Havn. De er ganske vist ikke farlige med mindre, man prøver at klappe deres flotte sorte pels. Efter sigende slipper de aldrig deres bid, hvis du først har fået din finger i klemme mellem deres meget skarpe tænder.

Mink hører ikke til i den danske natur. De æder fx alle fugleunger, de kan komme i nærheden af. Af samme årsagen var der ikke mange åbo-ællinger tilbage i Gudhjem, da sommeren var ovre. Det er derfor de bør udryddes.

Men hvem gøre det?

Bloggen har undersøgt sagen og fundet ud af, at der eksisterer en såkaldt MINKBANDE. Den bliver styret af Tonni Kofoed Larsen fra Balka [3013 6289]. Sammen med omkring otte minkjægere holder de bestanden nede. Men de bor og opererer alle på den sydlige del af Bornholm.

Minkene bliver udryddet, enten ved at de bliver skudt eller fanget i en minkfælde, som der eksisterer 25-30 af på Bornholm. Sådan en fælde bliver fodret med fx skubbehoveder, og skal tømmes en gang i døgnet for eventuelle mink, der er gået i fælden – og måske skal dræbes.

Der er ikke nogle minkjægere omkring Gudhjem.

Nogen har ment, at det er noget kommunen bør tage sig af. Det er det ikke. Det er heller ikke Dansk Ornitologisk Forening, som har en stor interesse i af få disse fugleunge-ædere udryddet. Det er heller ikke Naturstyrelsen. Det eneste de gør er, at modtage de døde mink fra Minkbanden, som de putter i dybfryseren og sender til destruktion ovre, når fryseren er fuld.

Så skal vi have udryddet de løsgående mink i byen, skal det være en jæger, der påtager sig opgaven. Findes der sådan én?