HVORDAN MON DE RIGE HAR DET FOR TIDEN? [4:4]

Sådan ser det forholdsvise nye hus ud ved siden af Rigets gamle, mørke højhus. Det er her blandt brandsårs- og plastikkirugi-afdelingen holder til. Store, lyse eneværelser med tv, toilet og bad. Bedre [og billigere] end et værelse på Hotel d’Angleterre. Foto©JørgenKoefoed.

DIN BLOGGER har opholdt sig i 2900 Hellerup og omegn i et par uger. Det skyldes at hans hustru – Gudhjem portrætmaler Lisa Høyrup – har været til scanninger og til sidst indlagt på Rigshospitalet i fire dage og fået fjernet en giftig kræftknude i ansigtet. I mens har Din Blogger været rundt i De Riges Område: Gentofte Kommune og den nordligste del af Østerbro i CPH Ø og Klampenborg. Tilsyneladende har de det godt. Husene er godt nok store, alt er renskuret og pænt, og det er svært at finde en Skoda blandt alle Tesla’erne, Mercedes’erne og Jaguar’erne. Nuvel, lad os få nogle fotografier frem i lyset:

DE KAN GODT VÆRE LIDT KRUKKEDE I 2920

LIGE MIDT i mellem Hellerup og Klampenborg ligger der en lille oase. Den hedder Charlottenlund og er et af de mest velhavende områder i Danmark. Ud over en S-togs station ligger den ud til Øresundskysten med attraktioner som en botanisk have, Charlottnelund Slot, Charlottenlund Slotspark, Charlottenlund Skov, Charlottenlund Badeanstalt – og Charlottenlund Travbane. Heste er upperclass, men faktisk kun når det gælder hestevæddeløb med små, benede mænd på ryggen. Travheste med kuske i sulkyer er ikke en sport for rigmænd. Det er da også et helt andet publikum, der bruger deres sparepenge eller sorte formuer her om søndagen. Men de rige lukker øjnene for dette stilbrud. I nogen af husene ved travbanen højner visse forretninger niveauet, blandt andet filmdistributionsselskabet Another World Entertainment med film som ‘Délicieux’, som netop har været vist i Scala Gudhjem. Desuden har de også rettighederne til verdens bedste film ‘Den Tredie Mand’ fra 1949 og Jean-Luc Godards ‘nye franske bølge’-mesterværk ‘Åndeløs’ fra 1960. En af de andre firmaer er Christian Bruun CPH. Han laver meget store, meget flotte og meget farverige krukker i keramik. Man får lyst til at tage et par stykker med hjem! Fotos©JørgenKoefoed.

UNDSKYLD MIG – LIDT NOSTALGI

NÅR DIN BLOGGER nu besøgte Travbanen i Charlottenlund, var det nærliggende – på vej til S-toget – at tage en kigger på ejendommen på hjørnet af Norasvej og Ordrup Jagtvej – lige imellem Travbanen og Charlottenlund Skov. Den var blevet shinet gevaldigt op efter Din Blogger havde haft den som bolig i 16 år og solgte den i starten af 1990’erne. Foto©JørgenKoefoed.

TRÆNGSEL AF IKKE-RIGE

I midten af 1970’erne havde Peter Vesth i flere sæsoner engagementer på Bakkens Hvile – det var dengang han var en slank, ung mand netop ankommet fra Svendborg. Nu er succesen steget ham til maven. Foto©JørgenKoefoed/VesthNyt

DER ÉT STED, de rige ikke kommer, selv om stedet ligger i det hyper-fashionable 2930 Klampenborg.”Der er noget om snakken, der er sjovest på Bakken”, reklamerer Dyrehavsbakken om sig selv. Din Blogger tog i skoven en lun og solrig sommer-lørdag i starten af august. Her var så meget trængsel, så man dårligt kunne komme hverken frem eller tilbage … og det var just ikke velhavere, der var en del af trængeriet. Her var der mange tykke, yngre mennesker i træningsbukser og hættetrøjer, muslimer fra Mellemøsten med barnevogne og tildækkede dame-hoveder …. og så Din Blogger og hans hustru. Vi følte os ikke bedre, men mere som om vi var landet et sted, vi ikke hørte til. Det var ligesom om det hele havde ændret sig siden vi for mange år siden gyngede med sangeren Peter Vesth på Bakkens Hvile. På plænen var der en konkurrence mellem meget stærke mænd. Det gjaldt om, hvem der længst kunne holde nogle meget tunge jern-ting i bøjede arme. Vinderen nåede lige forbi de 60 sekunder. Spændende … en sportsgren som jeg aldrig var stødt på før – og som vist heller ikke er med i OL.

KORSBÆK PÅ BAKKEN

Damernes Magasin var så fin en forretning, at Mads Skjern kunne knuse den med et fingerknips.. Foto©JørgenKoefoed.

Skjerns Magasin – det var her den gode Mads skabte sin formue. Foto©JørgenKoefoed.

De rige kører altid i de rigtige biler – ligeså Matadoren Mads Skjern. Foto©JørgenKoefoed.

Så kan det ikke blive finere: Postgården i al sin magt og vælde. Husk at bestille bord i rigtig god tid, hvis du vil spise her. Foto©korsbaek-bakken.dk

SOM MANGE VED blev Bakken for nogle år tilbage tilført en ny attraktion. Det var, da direktør Torben ’Træsko’ Pedersen fik en bid af forlystelsesparken til at opføre en del af det berømte KORSBÆK fra tv-serien af samme navn. Her er der ikke så meget trængsel og spisestederne i ’provinsbyen’ ser rimelige ud: Jernbanerestauranten, Lauras Køkken, Andelsbageriet og som toppen på kransekagen POSTGÅRDEN. En kæmpe-restaurant som det ikke var muligt lige uden videre at få bord på. Her er optaget flere uger i forvejen til nydelsen af ’højtbelagt luxus-smørrebrød’ eller ’udsøgte à la Carte retter’.

I SKOVENS DYBE STILLE RO

Så elegant serveres der i Peter Lieps Hus. Foto©JørgenKoefoed.

MEST FREDELIGT er der dog på det gode, gamle traktørsted Peter Lieps Hus. Det har eksisteret i snart 130 år og er opkaldt efter en tidligere skytte i Dyrehaven. Det ligger lige før Bakken begynder. Sidder man uden for er der liv af den uendelige strøm af kapervogne, der transporterer folk og fæ fra Klampenborg Station til Bakken. Alligevel er der en egen stilhed med udsigt til de store egetræer … og så er maden er ikke så tosset endda. Der blev blandt andet på elegant vis serveret en vidunderlig Kalvefrikassé.

2100 CPH Ø KAN OGSÅ NOGET

DE ER IKKE HELT så rige her lige syd for 2900 Hellerup, men det er meget eftertragtet at bo her, og derfor er priserne på ejerlejlighederne ret så pebrede og slet ikke for ’Den Lyserøde Socialklasse’. Man lever afslappet her – ikke mindst efter, at der lige ved Fælledparken er installeret en metro. Nu kan man komme til både Det Kongelige Teater, Magasin du Nord og den eksklusive hotelbar på femstjernede d’Angleterre på nul tid. Jo, man har de senere år fået det extra behageligt her i 2100.

SPIS HOS GUNNAR NU

Hvem kan sige nej til en lækker chokoladekage med flødeskum? I hvert ikke Din Blogger. Foto©JørgenKoefoed.

TÆT PÅ ØSTERBRO STADION har den folkekære sportsjournalist Gunnar ’NU’ Hansen [1905-1993] fået sin egen plads med tilhørende buste med det ikoniske halstørklæde og mikrofonen, hvorigennem han om søndagen med pågående entusiasme refererede fra de drabelige opgør i fodboldens 1. Division. Pladsen er sådan lidt trekantet og lige i midten kan man fx nyde en rigtig god Chili Con Carne enten med flødeskum eller Creme Fraiche. Kafe Kapers er en luftig pavillon med glasvægge og udendørs servering, og et ganske pænt kort. 763 af DinnerBookings brugere har tildelt Kapers næsten 5 stjerner ud af 6, men ellers får stedet varierende anmeldelser med nogle klager over lidt for lang ventetid. Men hallo – i Ø har man masser af tid!

KRIGERGADEN

IRMINGERSGADE – der går fra Blegdamsvej ud til Sortedamssøen – er opkaldt efter officer Johan Irminger [1798-1854], der deltog i krigen i 1848-50. Derfor er det passende også at mindes Svend Rothenberg Frederiksen – modstandsmand fra 2. Verdenskrig – her. Og så vil gaden være grønnere ud over træerne. Det klarer gadens beboere faktisk på en ret så elegant måde. Foto©JørgenKoefoed.

Dette fjerde afsnit slutter besøget hos de rige. Jeg skulle hilse og sige, at de trives og har det godt …

HVORDAN MON DE RIGE HAR DET FOR TIDEN? [1:4]
20. august 2022

HVORDAN MON DE RIGE HAR DET FOR TIDEN? [2:4]
12. september 2022

HVORDAN MON DE RIGE HAR DET FOR TIDEN? [3:4]
19. september 2022