I GUDHJEM ER DER INGEN PENGE I BANKEN – KUN KUNST

Jo Dam Kærgaard: Fra serien ‘Tora og Tulle’. Foto©JoDamKærgaard.

DET LÅ JO LIGE til højrebenet, at det var en kunstner, der købte Nordea Banken, da den lukkede og slukkede for lidt mere end 10 år siden. Byen var i forne tider kendt for sine mange kunstmalere – men faktisk fylder de stadig i bybilledet med navne som Flemming Møller, Jolanta Coco Kligert Lubarska, Kasper Køie, Malene Kyed, Lisa Høyrup – og JO DAM KÆRGAARD, som netop er hende, der kan fejre sine første 10 år i Galleri Banken. Det gør hun med udstillingen 10 ÅR PÅ ØEN, hvor DU er inviteret til fernisage i dag klokken 15:00.

Jo Dam Kærgaard: ‘In Mente’ – Et af de altid farveskiftende yndlingskystklippeformationer set fra Hammerknudestien. Foto©JoDamKærgaard.

EGNE VÆRKER
Jo udstiller egne værker fra den halve snes år, hun har har haft sit galleri i Gudhjem. Hun er kendt for at arbejde med bornholmsk flora som motiv i sin kunst – FLORA-VÆRKER – som blandt andet udsmykker Green Solution House i Rønne som tapetbilleder. Men den aktuelle udstilling bliver lidt anderledes.

Jo Dam Kærgaard fortæller: “Ja, ideen er egentlig ikke min egen, men min dejlig mands. I de første måneder forbandede jeg ham lidt, at jeg var hoppet på den idé. Jeg syntes slet ikke jeg kunne få det til at hænge sammen. Men så gik jeg mere systematisk til værks, og det viste sig selvfølgelig, at det var en super god idé, som jeg ovenikøbet kan føre videre hele 2024 på forskellige måder”.

“Da jeg fik lidt greb om projektet, var det ret spændende at dykke ned i de mange års arbejder, så hvis man har en forventning om at komme til en udstilling, hvor floraen blomstrer over alt, så går man lidt forgæves. Udover ældre, er der også nye værker sammen med nogle, som jeg har fundet frem og færdiggjort i løbet af det sidste halve år.”

Jo Dam Kærgaard: På vej til fest. Foto©JoDamKærgaard.

DEN POPULÆRE QUIZ
“Sidste år introducerede jeg en ‘quiz’ for børn og unge med opgaver, der fik dem til at forholde sig til den udstillede kunst. Den betød, at unge og børn helt ned til to-tre-års alderen, der besøgte udstillingen med deres forældre, ikke kastede sig i et hjørne med deres mobil. Så quizzen glæder jeg mig til at tage op igen. Jeg fik sidste år besøg af unge, der nok ellers ikke ville være kommet ind og par helt op i tyverne var også med på legen, så meget, at jeg oplevede mange genbesøg. I flere tilfælde havde jeg familier med i atelieret, hvor børnene afprøvede mine trykteknikker.”

FAKTA OM UDSTILLINGEN
10 ÅR PÅ ØEN
Udstilling af Jo Dam Kærgaard.
Gudhjem Banken, Brøddegade 6, Gudhjem.
Mobil: 6110 2403
Mail: jdkgudhjem@gmail.com + gudhjembanken.dk
Fernisage lørdag 20. april klokken 15:00 – 17:00
Udstillingen har åben torsdage, fredage, lørdage og søndage klokken 14:00-17:00 frem til 5. maj og fortsætter i Bornholms Kunstrunde 9.-12. maj klokken 11:00-16:00.
Fra søndag 21. april vil børn og unge blive tilbudt en quiz i udstillingen.
Udstillingen præsenteres på dansk og engelsk og langt henad vejen også på tysk.
Gratis adgang.