INGEN VACCINATIONSTVANG … OG DOG

Anna Ancher: ‘En vaccination’. 1899. Foto©DenHirschsprungskeSamling.

I 1857 SKREV AVISEN FÆDRELANDET: ”København er unægtelig en interessant og mærkelig By […] Men over al denne Herlighed hviler en mørk Skygge […] der med den ydre Pragt skjule de Afkroge, hvor Sygdom og Død lurer”.

Det er indgangsbønnen til Den Hirschsprungske Samlings udstilling ENGLENS KYS – SYGE PIGER I NORDISK KUNST. En meget interessant udstilling af nordiske kunstnere, bla Edvard Munch, Julius Exner, Jenny Nyström, Vilhelm Hammershøi, Eva Bonnier, Richard Bergh, Bertha Wegmann og Anne Ancher og Michael Ancher.

Omkring 1800-tallet og i begyndelsen af 1900-tallet huserede der mange dødelige sygdomme i samfundet. Mange børn døde fx af drifteri eller strubehoste. Men malerierne af syge piger handler ikke om at vise bestemte sygdomme. Kunstnerne er derimod fascinerede af, hvordan den syge pige vækker bestemte følelser hos publikum. I det sene 1800-tal anskues pigen som nationens fremtid; det er hende, der skal føde de fremtidige generationer. Er hun syg, er samfundets overlevelse truet.

EN VACCINATION

Ét af malerierne viser en vaccinationssituation. Det er malet af Anna Ancher og viser en læge i gang med at vaccinere en pige mod kopper. Ved en kongelig bestemmelse bliver vaccine mod denne sygdom indført i 1810 i Danmark og Norge. Der er ingen vaccinationstvang. Men man kan ikke blive konfirmeret, gift, gå i skole, få en læreplads eller komme ind for militæret, hvis man ikke kan dokumentere, at man er blevet vaccineret, eller man har overvundet sygdommen og dermed er blevet immun.

Lyder det ikke, som noget man netop hører rundt om i Europa?!

Udstillingen er særdeles aktuel, men udstillingen blev faktisk planlagt for tre år siden. Altså inden man havde hørt om Covid-19. Så det er bare ren lykketræf, at udstillingen rammer ned i Danmarks tredje Corona-bølge.

ENGLEBØRN

I hine tider mente man at børn, der døde, blev til Englebørn – jævnfør dette uddrag af H. C. Andersens historie ’Det døende Barn’ fra 1827:

”Moder, seer du Englen ved min Side? Hører du den deilige Musik? […] Jeg er saa træt! – maa Øiet lukke – Moder – see! Nu kysser Englen mig.”

FAKTA
ENGLENS KYS
Syge piger i nordisk kunst
Sidste dag: Søndag 9. januar 2022
Mandag og tirsdag lukket
Onsdag til søndag 11:00 – 16:00
Sidste torsdag i hver måned 11:00 – 20:00.
Entré voksne: 95 kr.
1 voksen + 1 barn: 80 kr.
Unge under 26 år: 75 kr.
Børn og unge under 18 år: Gratis.
Den Hirschsprungske Samling
Stockholmsgade 20
2100 Københav Ø
Telefon: 3542 0336.