KENDER DU KVINDEN?

Hedvig Wiedemann: Portræt af en kvinde, olie på lærred, 50 x 47 cm. Foto©JørgenKoefoed.

DETTE PORTRÆT af en fin dame er netop blevet erhvervet via Den Blå Avis af en mand i Gudhjem. Billedet er malet af Hedvig Wiedemann Høst, kendt gennem sit ægteskab med den berømte Gudhjem-maler Oluf Høst. Ud over Hedvig Wiedemanns navn bag på lærredet er intet angivet, men den nye ejer mener, at billedet må være malet omkring 1910.

Men hvem er kvinden, som Hedvig har portrætteret? Hvis du ved det, må du meget gerne ringe eller maile til Bloggen – 2782 0241 eller arkivparis@aegir.dk

FAKTA OM HEDVIG WIEDEMANN HØST

FØDT I 1913 som datter af den velhavende slagter bag Wiedemanns Pølser. Mødte Oluf Høst da de begge gik på Vermehrens Malerskole som forberedelse til Det Kongelige Danske Kunstakademi. Her kom de begge ind i 1909, men efter kun halvanden måned havde de åbenbart fået nok. De forlod skolen og rejste til Italien for at ’male og se på kirker’.

De blev ringforlovet i 1911 og giftede sig 15. april 1913. Pølsemageren sørgede for at indkøbe en villa i Dragør til det unge par. På dette tidspunkt var Hedvig 26 år og Oluf tre år ældre.

I 1929 flyttede parret til Gudhjem. Man kan sige, at Oluf vendte hjem. Han var faktisk født på Bornholm – i Svaneke.

Som det ofte sker blandt kunstnere, var det også her, at det var kvinden, der måtte lægge penslen på hylden for at hellige sig mand og børn.

Hedvig debuterede i øvrigt på Kunstnernes Efterårsudstilling på Charlottenborg i 1913 med kvindeportrættet ’Studie af en jysk bondekone’ til en pris af 125 kroner. Oluf Høst havde også fået et enkelt maleri gennem censuren: ’Motiv fra Vang. Bornholm’ til en pris af 200 kroner.

Oluf Høst Museet der åbnede i 1998 i ægteparret hjem i Gudhjem, ejer nogle få af Hedvigs portrætter, der er udstillet på museets første sal.