KIG PÅ NORDEN [14]: SVENSKERNE ER RYSTEDE OVER FLERE TING

Nedenstående historier er hentet fra nyhedsbrevet NEWS ØRESUND:

NU RYSTER SVENSKERNE I BUKSERNE

Sverigedemokraternes Jimmie Åkesson kan for første gang notere sig, at han er leder af Sveriges største parti. Foto©JohanWessman/NewsØresund.

SVERIGESDEMOKRATERNE ER NU størst i svenske meningsmålinger. Således har de et halvt procentpoint mere støtte end Socialdemokraterne. Det viser en samlet afvejning af flere meningsmålinger foretaget af Göteborgs Universitet for TV4. Havde der været valg i dag, ville en konservativ blok bestående af Sverigesdemokraterne, De Moderate og Kristdemokraterne have tæt på et flertal af stemmerne, skriver det svenske nyhedsbureau TT.

Det er første gang Sverigesdemokraterne er det største parti. I modsatte ende af skalaen er De Liberale. Var der valg i dag, ville partiet, som nu udgør en del af regeringsunderlaget for den svenske regering, ikke få et eneste mandat i Riksdagen. Hertil kræves nemlig 4% af stemmerne, og det ville de ikke kunne opnå.

Fakta: TV4’s Väljaropinion januar 2020
(ændring siden måling i november 2019)
Sverigesdemokraterne 24,0% (+1,2)
Socialdemokraterne 23,5% (–1,0)
De Moderate 17,6% (+0,1)
Vensterpartiet 9,9 % (+0,4)
Centerpartiet 8,7 % (+0,6)
Kristendemokraterne 6,4% (–1,1)
Miljøpartiet 4,6% (–0,2)
De Liberale 3,7% (uforandret)

FODBOLDHELT FIK DET RØDE KORT

Sådan så statuen af Zlatan Ibrahimovic ud inden han gik over til fjenden. Foto©NewsØresund.

FRITIDSFORVALTNINGEN I MALMØ har nu fjernet statuen af byens store fodboldhelt – Zlatan Ibrahimovic – som stod uden for Malmø Stadion, efter at den blev vandaliseret i løbet af de 107 dage, den stod opstillet.

Statuen vil nu blive renoveret, men hvornår og hvor den sættes op igen er uklart. Malmøs kommunalbestyrelse træffer en beslutning om det senere til foråret. Samtidig er regningen for Malmøs skatteydere kommet, og kommunen bliver nødt til at betale omkring 230.000 svenske kroner for blandt andet bevogtning, rensning, transport og renovering, skriver dagbladet Sydsvenskan.

Zlatan-statuen blev afsløret i oktober foran et stort publikum ­– inklusiv verdensstjernen selv. Men statuen er siden blevet udsat for omfattende hærværk, der er baseret på Zlatan Ibrahimovics beslutning om, at blive partner i det svenske fodboldhold Hammarby, en konkurrent til Malmø FF. Den 5. januar savede nogen statuen over ved anklerne, så den væltede, og kommunen besluttede at fjerne den. Zlatan Ibrahimovic selv har valgt ikke at kommentere vandaliseringen af statuen.

LAD POST NORD GÅ KONKURS

Det hjalp ikke på økonomien, at Post Danmark skiftede logo-farven fra rød til blå. Foto©NewsØresund.

“LAD POSTEN gå konkurs – og køb så Svenska Posten ud!” skriver Sveriges tidligere finansminister Allan Larsson (S) i et indlæg på Facebook. Han mener at svenske skatteydere ikke igen skal smide penge i den underskudsgivende danske del af PostNord. Indlægget blev lagt på Facebook efter dagbladet Dagens Nyheder publicerede oplysninger fra en hemmelighedsstemplet rapport, som den svenske og danske stat havde bestilt fra konsulentfirmaet McKinsey & Co. Rapporten konkluderer, at PostNord er på vej mod konkurs, hvis der ikke gøres noget.

Ifølge rapporten er det nødvendigt med statstilskud for at opretholde den landsdækkende fordeling af breve, der tidligere har genereret store overskud, men som har været tabsgivende som følge af, at antallet af breve er faldet med 90 procent i Danmark siden årtusindskiftet, og som er på vej til at også falde voldsomt i Sverige.

PostNord blev dannet i 2009 gennem en fusion af Svenska Posten AB og Post Danmark A/S.

Finansminister slutter sit med sit indlæg med følgende svada: “Der er ingen grund til, at den svenske stat og de svenske skatteydere fortsætter med at finansiere underskuddet i den danske virksomhed. At lade PostNord gå konkurs er den korte version af mit forslag, og det bliver resultatet, hvis danskerne ikke går ind og finansierer fortsatte aktiviteter“.