KIG PÅ NORDEN [17] – FEJLSLAGNINGER, REGERINGSKRISE OG LUXUS

SVENSKERNE ER BEDST TIL ALT!?

VORES GAMLE ARVEFJENDE – svenskerne – som vi så gerne vil tæve i fodbold slås med et problem. Ja, faktisk to. Under flygtningekrisen i 2015 åbnede de deres hjerter for alle de verdensborgere, der havde lyst til at flytte ind i det ’svenske folkehem’. Og det var der ikke så få endda, der ville. Faktisk så mange, at selv statsminister Stefan Löfven nu har indrømmet, at det vist nok var en fejl. I hvert fald er grænserne nu lukket til.”

Det andet problem er coronaen. Her gik svenskerne enegang i forhold til resten af verden. Ingen nedlukning overhovedet. Det har nu resulteret i, at langt over 5.000 er afgået ved døden. Hovedsaglig plejehjemsbeboere. Det har selvfølgelig givet en god udtynding på de overfyldte plejehjem, men man må gå ud fra, at det var en utilsigtet sidegevinst … for så iskold er den svenske sundhedsstyrelse vel ikke! Eller …?

Men igen har den gode Löfven fortrudt, at man atter greb tingene helt forkert an. I hvert fald har han besluttet, at der skal nedsættes en corona-kommission. For nu skal sandheden åbenbart frem om håndteringen af den livsfarlige virus.

I Kristeligt Dagblad har journalisten Johan Varning Bendtsen interviewet den fremtrædende svenske debattør og økonom 40-årige Tino Sanandaji, hvor denne blandt siger: ”Vi lider simpelthen af et overlegenhedskompleks. Svenskerne har en lidt usund passiv-aggressiv nationalisme, der i korte træk går ud på, at man tror, man er de bedste i verden. Til alt! … Det betyder i den særlige svenske logik, at vi har ret, og alle andre tager fejl.” Og her tænker Tino Sanandaji på begge af Sveriges to store, aktuelle problemer.

SVENSK REGERINGSKRISE PÅ VEJ

Per Bolund fra Miljöpartiet vil ikke ændre på den svenske migrationslov. Her ses han på talerstolen under Almendalsugen på Gotland sidste år. Foto©NewsØresund.

[NewsØresund]: TRO DET ELLER EJ: En ny migrationspolitik forhandles nu i Sverige. Det har skabt splid i regeringen, eftersom Socialdemokraterne og Miljöpartiet ikke er enige om politikken.

I midten af august skal en parlamentarisk migrationskomité, som består af repræsentanter fra alle partier i Riksdagen, fremlægge et forslag til en ny migrationspolitik for Sverige. Der er særligt diskussion om, hvor vidt der skal sættes et loft for, hvor mange asylansøgere Sverige kan tage imod, reglerne for familiesammen-føring, om der skal indføres flere krav for at få opholdstilladelse samt, om der fortsat skal gives midlertidig opholdstilladelse som hovedregel, sådan som det har været siden flygtningekrisen 2015, hvor der blev vedtaget en midlertidig migrationslov.

I forhandlingerne ser det nu ud til, at regeringspartiet Social-demokraterne og det borgerlige oppositionsparti Moderaterna står nærmere hinanden end de to regeringspartier.

Socialdemokraterne har under coronakrisen haft en stigende vælgeropbakning. Miljöpartiet er derimod faldet under spærregrænsen på fire procent.

Novus Meningsmåling juni 2020
(i parentes valgresultatet fra september 2018)
1) Socialdemokraterna: 30,6% (28,3%)
2) Moderaterna: 20,7% (19,8%)
3) Sverigedemokraterna: 18,4% (17,5%)
4) Vänsterpartiet: 9,4% (8,0%)
5) Centerpartiet: 7,8% (8,6 %)
6) Kristdemokraterna: 5,7 % (6,3%)
7) Miljöpartiet: 3,4% (4,4%)
8) Liberalerna: 3,0% (5,5%)

SÅ HAR KØBENHAVNS NYE LUXUSHOTEL SLÅET DØRENE OP

Københavns nye luxushotel: Villa Copenhagen. Foto©NewsØresund.

Petter Stordalens nye københavnske hotelflagskib i Nordic Choice kæden – Villa Copenhagen – åbnede 1. juli et stenkast fra Københavns Hovedbanegård. Her et kig ind i den indre gård. Foto©NewsØresund/Sofie Paisley.

[NewsØresund]: EFTER EN FORSINKET ÅBNING på grund af coronapandemien åbnede norske Petter Stordalen og Nordic Choices nye femstjernede hotel – VILLA COPENHAGEN – i onsdags efter en omfattende ombygning af Centralpostkontorbygningen ved Købehavns Hovedbanegård. Hotellet skal, ifølge Petter Stordalen, ikke kun være et hotel i luxusklassen, men også et mødested for de lokale.

Der er ikke meget posthusstemning anno den første åbningsdag i 1912 tilbage, når man går fra et af Københavns travleste vejkryds gennem de massive stenporte ind i det nyåbnede hotels Courtyard – den indre gård. Glastaget danner mosaikker på stengulvet, og der summer af gæster fra øerne af loungemøbler.

Sporene fra det gamle posthus er definitivt forandret. Bag transformeringen står, hvad der kan betegnes som et sandt nordisk samarbejde. Den norske ejer, Petter Stordalen, er bygherrer gennem sit firma Strawberry Properties og har haft de svenske arkitekter Krook & Tjäder på opgaven med at gentænkte de 25.000 m2 med danske Kullegaard A/S som lokal arkitekt, totalentreprisen har danske Hent Danmark A/S stået for og et finsk firma har arbejdet på akustikken. Halvanden milliard kroner er over seks år investeret i et nyt tag med 7.000 glaserede, sorte teglsten, 20 tons nyt kobber på vinduer, tårne og tag og som nævnt, et specialdesignet glastag til indergården .

Villa Copenhagen rummer 390 værelser og suiter, trænings- og wellness-faciliteter, udendørs opvarmet 25 meter lang pool med udsigt til Tivoli, restauranter, barer, og 1.200 m2 stor konferenceafdeling.

”Bygningen skal ikke være for de få, men for de mange – og så ser man et hotel for sig… og så står vi her 1,7 milliarder senere”, sagde Petter Stordalen ved åbningen.

At hotellet åbner på et noget udfordrende tidspunkt, midt i en pandemi, har haft indflydelse på strategien for den første tid, hvor fokus især er på københavnerne, der inviteres til at bruge hotellet som spise-, arbejds- og hyggested.

Åbningsdatoen ser Petter Stordalen som perfekt timet, da det betyder, at en stor gruppe mennesker har fået arbejde på hotellet – krise eller ej. Over 90 værelser var booket første nat og frem til 11. juli er der foreløbig indløbet 300 bookinger.

Et dobbeltværelse med morgenmad kan fås for omkring 2.166. Den dyreste Juniorsuite med morgenmad  3.489 kroner. Morgenmad alene koster 245 kroner.