KØEN TIL EN HELÅRSBOLIG I GUDHJEM VOKSER STADIG

Gudhjem Mølle maler helt ad helved til … de ulovlige ‘pirathuse’ florerer vildt og voldsomt i byen. Foto©JørgenKoefoed.

GUDHJEMS ENMANDSHÆR mod byens ‘pirathuse’ – Lucas Schmidt – har leveret en opdateret liste over alle de 17 familier/personer, der nu søger en helårsbolig i Gudhjem-Melsted.

Samtidig leverer han atter en appel til blandt andet Gudhjem By- og Mindeforening om at være mere aktiv-aggresiv over for de personer, som er med til at bremse udviklingen for flere fastboende i de to byer. Kommunen arbejder ganske vist, men den arbejdere langsommere end at vende en supertanker. Efter godt 18 måneder arbejde, er der så vidt vides endnu ikke blevet indgivet en eneste politianmeldelse mod de ‘kriminelle’ helårshus-ejere.

HER ER LUCAS’ OKTOBER-OPRÅB:

Lucas Schmidt foran sommerens meget omtalte ‘Sorte Café’ på havnen i Gudhjem. Foto©JørgenKoefoed.

NYHEDEN OM boigudhjem@gmail.com er nået ud over bygrænsen og endda ydermolerne – tænke sig at verden ikke stopper ved Rønne Havn.

17 familier og spændende personager søger lejebolig i Gudhjem – det er en ny glædelig/tragisk rekord. Glædeligt at så mange mennesker gerne vil bo i Gudhjem og tragisk, at allerede her i de sidste dage af september, så står utallige bopælspligtige helårshuse igen tomme, nu da sommergæsterne er rejst hjem.

Tiderne skifter og Gudhjem behøver absolut ikke være en kulisse for en lystig sommerfest med utallige mørke helårshuse om vinteren. Så turisterne ud af de bopælspligtige helårshuse og ind med børnefamilierne. Der er utallige sommerhuse og ferielejligheder på Bornholm – hvor svært kan det egentlig være, ikke sandt!!!

Med så mange potentielle nye beboere i kø, skal man være enten tykhovedet, tykhudet eller have fingrene godt nede i kagedåsen, hvis man stadigvæk kan forsvare, at så mange bopælspligtige helårshuse bliver brugt til sommerhuse. Er man selv i tvivl om, hvad ens hus må anvendes til, så står der anvendelseskode: 120, 130 og 140 på BBR meddelelsen på helårshuse med bopælspligt/helårsanvendelse og den kan søges frem via https://ois.dk/.

Argumenterne om at ingen vil bo her eller vil betale en ordentlig husleje, falder i hvert fald til jorden hurtigere end en tallerken Sol-over-Gudhjem efter en hel flaske snaps.

De ekstra guldmønter fra sommerens ferieudlejning af ens helårshus kontra udlejning til helårsbeboelse, må også føles en smule mærkelige i lommen, når nu de er på bekostning af så mange menneskers forhåbninger om at bebo Gudhjem om vinteren. Men hvis man som flere af synderne bor på Sjælland eller i udlandet om vinteren, så ser man jo heller ikke konsekvensen af ens ugerninger. Men det er der gudskelov flere og flere der gør.

Gudhjem kan faktisk godt opleve en genopblomstring som i de gode gamle dage i fiskeriets storhedstid – dengang mormor var lille pige og syltetøjet ikke blev lavet på Den Gamle Fabrik.

Hvis man er politiker med ansvar for Bornholms økonomi, så er der nedenfor, et par af de helt store sedler i skatteindtægter og bloktilskud iblandt nedenstående tilflytter familier. Måske endda nogle nye stemmer. På trods af kommunens nuværende indsats imod ‘pirathusene’, som på papiret har været i gang i halvandet år, så er der i praksis potentiale for en del forbedringer og mere politisk fokus – meget diplomatisk sagt.

BO I GUDHJEM – OKTOBER-LISTEN

Nedenfor er denne måneds liste over boligsøgende efter lejeboliger i Gudhjem – Lucas Schmidt [4076 8196 kan hjælpe med kontakt til dem, hvis kontaktoplysninger ikke er nævnt.

 • Familie på 2 voksne og en pige på 15 år, som gerne vil flytte til Gudhjem. Ca. 5000 kr ex. forbrug og kun lejemål som ikke er tidsbegrænset, alternativt en lang lejeperiode.
 • Vi er to unge mennesker, begge under uddannelse, der forsat leder efter fast bolig i Gudhjem. Vi har ikke brug for meget – køkken, badeværelse og 2 værelser ville være perfekt. Vi har budget på ca 5.000. Og selvfølgelig varmeregning der er til at betale. Med et stærkt håb om, fortsat at kunne bo i ønskebyen Gudhjem – Darta og Toke
 • Jeg søger et sted at bo !!! ( til leje). For tiden bor jeg hos min mor i Løkkegade – og det bliver hun jo nok træt af i længden. Jeg har ikke brug for så meget plads , 1-2 vær. Køk og bad. Bare lige plads til mig og Svend ( lille, helt utrolig lækker og rolig sød hund ) – aller helst i her’ i byen. Kærligst Rikke
 • John Murer er blevet opsagt i sit nuværende hus og leder efter en lille bolig i Gudhjem fra. 1. december.
 • Byens økologiske bager leder efter et lille hjem som kan varmes op om vinteren.
 • Bjarne med mundharmonikaen leder efter et hjem i Gudhjem eller omegn.
 • Mor med 3 børn leder efter et hus med minimum 3 værelser. Kan betale op til 6.000 pr. måned plus el og varme. Er handy-woman og kan snildt bygge en skillevæg. Kun lejemål som ikke er tidsbegrænset, alternativt en lang lejeperiode.
 • Vi er en familie på 5. Vi ønsker bolig på 120 m2 og op og med egen have og selvfølgelig meget gerne havudsigt hvis muligt. Vi er tilflyttere med fast arbejde i kommunen og på hospitalet. Pris ikke over 8000kr om mdr. Mvh Johanni Junge Petersen. Tlf. 20281925
 • Vi er to voksne sidst i tyverne med en 3-årig pige, der søger bolig på Bornholm. Vi bor på Færøerne, men kunne godt tænke os at tage på et eventyr. Vi har familiær tilknytning til Bornholm, og søger derfor dertil. Med venlig hilsen, Tordis Tróndarson, Bartal Kamban og Vilhelmina Róadóttir
 • Lejebolig med budget 6000 kr. Hilsen Kristina K.
 • Min mand, hunden og jeg (50, 6 mdr. og 53) søger lejebolig i Gudhjem fra ca. midt december/slut december 2018. Vi ønsker 100-120 m2, budget 7-8000 kr. ex. forbrug. Lejeperiode ca. 6 mdr. (skal have solgt vores eget hus i Østjylland før vi forventer at købe på Bornholm). Vi tager et smut til Bornholm mandag-torsdag uge 43 for at kigge på mulige lejeboliger. Send os en mail på bente@dasilva.dk eller carlos@dasilva.dk hvis du har en bolig til udlejning. Mvh. Carlos da Silva og Bente Birkegaard Christiansen 2211 5191 og 2227 2789
 • Vi er en familie på 3 (barn er knapt 4), som er i proces med at finde job og bolig på Bornholm. Vi bor pt i Næstved og skal flytte ud af nuværende bolig 1. Nov. 2018. Vi har tidligere boet på landet mellem Gudhjem og Østerlars og det er også et landsted vi på sigt er på udkig efter at købe. Men som det er nu er vi også åbne for lejebolig i Gudhjem. Ønsker: Velisoleret hus, gerne med have. 2-3 værelser Husleje max i omegnen af 5.500. Med venlig hilsen Sara
 • Jeg er en ung mor til 1 snart 2, som er akut boligsøgende. Søger et hus til max 7000kr om måneden og med husdyr tilladt. Yderligere skal der være 3 soveværelser. Jeg har fast arbejde på Plc klippebo i Gudhjem, så det ville være lykken at få fingrene i en bolig i byen. Mvh Kirsten.
 • Vi är en familje på 46,36,16,14 år med 2 chihuahua och 2 katter. Djuren är rumsrena och det är barnen med. Vi letar hus med hyra på 6500 + drift. Mannen är från Bornholm. Och nu ska vi flytta tillbaka till ön. Hon har jobb från 1 Jan. Vi ska flytta till Bornholm i december. Så vi har lite tidsbrist. Mvh Benjamin och Anette
 • Er lige opsagt i vores bolig da udlejeren vil sælge, og vi vil hjertens gerne bo i Gudhjem. Venlig hilsen Tom N.
 • Jeg ønsker en bolig i Gudhjem til mig og mine to børn. 75-120 m2 husleje Max 6000,- Sanna K. Hansen. Mobil 61689398
 • Jeg søger en 2-3 værelses. Budgettet er lavt. Jeg kan hjælpe med at sætte boligen i stand, hvis dette kan gøre lejen lidt billigere. Jeg er rolig, har en hund og 2 dele-børn. Mvh Heidi R.

FOTOS AF PIRATHUSE

Kirkestien 2 i Gudhjem er det første ‘pirathus’, der blev solgt efter at ejeren gennem syv år ulovligt havde benyttet det som feriebolig. Foto©JørgenKoefoed.

I løbet af november/december vil Bloggen i samarbejde med Lucas Schmidt begynde at offentliggøre fotos af ‘pirathusene’. Hvis Byforeningen eller andre har lyst til at være med til dette delikate arbejde, kan de kontakte Bloggen på 2782 0241 eller på arkivparis@aegir.dk.

Man må være forberedt på at velhavere, der ulovligt bruger et helårshus som feriebolig, kan blive ubehageligt vrede, når der sættes spot på deres ulovligheder.

Ligeledes kan ejere af ‘pirathuse’ kontakte Bloggen, og forklare hvorfor netop deres hus ikke bør vises her på Bloggen. Der kan jo være mange forklaringer på årsagen, fx at ejeren lige er død eller er kommet på plejehjem eller er i  gang med at udskifte en kontakt i kælderen et cetera.