KOKOSROSER SOM BRÆNDSTOF TIL REJSEHOLDET

Grundlaget for perfekte Kokosroser tager sit udgangspunkt i Tørsleffs Blaa Bagebog. Foto©JørgenKoefoed.

Når mørdejen er færdig skal du i gang med at trille 175 små kugler. Foto©JørgenKoefoed.

Kokosroserne sættes på en bageplad og trykkes lidt flade inden de kommer i ovnen. Foto©JørgenKoefoed.

Kokosroserne er færdigbagte. Pas nu på ikke at spise dem alle inden det bliver jul. Foto©JørgenKoefoed.

FOR EN DEL ÅR SIDEN kiggede jeg i DEN BLAA BAGEBOG fra Tørsleffs Husmoder Service. Den indeholder 300 opskrifter med, som der står på første side: ’Et væld af lækre formkager, gode, gamle honning- og sirups-opskrifter, mange moderne småkager og fedtkogte kager, den festlige kransekage, lagkager, tærter, roulader og konditorkager samt opskrifter på brød, boller, wienerbrød og ostebagværk’.

Min udgave af denne uundværlige køkkenbog er fra 58. oplag, som praler med et trykt oplag på ialt 826.700 eksemplarer. Her tror jeg end ikke Rifbjerg kan være med.

Da det nu var oplag nr. 58 slog jeg strax op på side 58, som bød på tre opskrifter: Sønderjyske Fedtkager, Kokosroser og Ålborgkager. Her faldt jeg for de midterste Kokosroser. Navnet lød forjættende og kokus var ikke det værste, jeg vidste, så dem besluttede jeg at lave. Det var nemlig snart jul – og en af mine plasticdøtre trængte til noget sødt.

De blev så gode, at jeg besluttede, at hvis jeg en dag skrev en roman, skulle dette vidunderlige bagværk indgå.

For tre år siden skete der så det ejendommelige, at jeg ad forskellige hemmelige kanaler faldt over to fuldfede ringbind. De stammede fra Rigspolitiets Rejsehold og indeholdt tekniske undersøgelser, afhøringsrapporter og diverse fotos af en sag, hvor nogle sejlere i foråret 1991 var stødt på en strandvasker i Kattegat nord for Gilleleje. Det lignede mord, så en vicekriminalkommissær fra Rejseholdet blev sat på sagen og arbejdede med den i lidt over tre år – uden at kunne finde en evenuel drabsmand og uden endegyldig at kunne fastslå om det var mord eller selvmord.

Der var så mange uafklarede punkter og så mange forgreninger til både Bornholm, Sverige, Tyskland, Frankrig og Australien at jeg besluttede at opklare sagen. Jeg mener selv, at det var mord, og jeg mener ligeledes at have fundet mordstedet – og bagmændene bag ugerningen – dels gennem egne undersøgelser, men især ved hjælp at en god portion fantasi.

Romanen kommer til at hedde MANDEN DER BLEV SKUDT GENNEM ØJET og vil blive udgivet på et forlag på Fyn primo 2012.

Og for at komme tilbage til Tørsleffs Husmoder Service: Kokosroserne optræder i romanen, som tilbehør til mødekaffen på politigården i Hillerød, hvor sagen hørte hjemme.

FOR DE SÆRLIGT INTERESSEREDE:

Sådan laver du 175 stk. Kokosroser:

Dej: 375 g hvedemel, 1 tsk Friis bagepulver, 1 tsk. Vanila, 250 g smør eller margarine, 250 g kokos, 2 æg, 375 g melis, 125 g skoldede korender eller rosiner.

Mørdej: Mel, bagepulver og Vanila sigtes sammen. Koldt smør eller margarine hakkes i. Kokosmelet og rosinerne tilsættes. Hele æg og sukker røres med maskine til æggesnaps, hvormed dejen heles. Ælt dejen sammen med først røremaskine og siden hænderne. Dejen stilles koldt til den er fast. Den trilles i små kugler, der lægges på smørsmurte plader (eller på bagepapir) og trykkes lidt flade.

Bagetid: 11 minutter ved 185 grader. Derefter sættes de på rist til de er blevet kolde. Kokosroserne er bløde ovenpå, når du tager dem ud, men bliver kort efter hårde udenpå.

Velbekomme – og husk at sendeTørsleffs husmoder Service en venlig tanke.

Senere vil jeg tage fat i de andre vidunderlige og uundværlige bøger fra Tørsleff:
DEN HVIDE FROKOSTBOG (414.400 eks.)
DEN RØDE KOGEBOG (587.500 eks.)
DEN GRØNNE SYLTEBOG (446.00 eks. )
DEN GULE DESSERTBOG (380.300 eks.)