BLOGGENS KOMMENTAR: BAGSIDEN AF DET LYKKELIGE BORNHOLM

Bornholms Tidende skrev sidste  år i en længere artikel-serie om Bornholms mange udsatte børn og unge. Her forsiden fra 4. december 2020. Foto©JørgenKoefoed.

 BLOGGENS KOMMENTAR: Sidste år skrev journalist Mette-Marie Andersen en serie artikler i Bornholms Tidende om de mange børn og unge, som mistrives på øen. Som det blev beskrevet, var der blandt andet rigtig mange unge mennesker, der levede som ’sofa-nomader’ – det vil sige hjemløse unge, der ikke boede nogen steder fast, men tiggede sig til en overnatning hist og pist hos familie og venner.

En tilstand som kommunalbestyrelsen med den netop afgåede borgmester Winni Grosbøll i spidsen ikke har magtet at løse gennem de 11 år, som socialdemokratiet har siddet ved styrepinden.

Et trist eftermæle for fru Grosbøll, som på mange måder har gjort det rimelig godt, hvis man også lige ser bort for den famøse ’Snorrebakken-sag’, hvor hun sammen med alle politikerne og visse embedsmænd dukkede sig og forskansede sig bag et imaginært mundbind — undtagen René Danielsson fra Dansk Folkeparti. Han var den eneste i den kommunale verden, der turde stå frem og forlange en undersøgelse af sagen for at få ’skurkene’ frem i lyset. Men forgæves!

SÅRET RIVES OP IGEN

9/11 2019 diskuterede fire politikere Snorrebakken-sagen. René Danielsson fra Dansk Folkeparti udfordrede tre kommunalpolitikere i programmet ‘360’: Hvem har givet Thomas Thors og Morten Riis mundkurv på? Hvorfor sidder de for åben skærm og fedtspiller og hælder vand ud af ørerne? Venstremanden Søren Schow deltog også med en del intetsigende mumlerier om sagen. Foto©JørgenKoefoed/TV2Bornholm.

Selv om borgmesteren har forladt skuden, kan hun nu alligevel begynde at bide negle. Såret fra ’Snorrebakken-sagen’ er tilsyneladende sprunget op igen, da kommunaldirektør Johannes Nilsson i går aftes indstillede koncerndirektør Claus Stensgaard Jensen til fyring i aftens møde i Økonomi-, Plan- og Erhvervsudvalget. Sent i aftes kunne udvalget imidlertid meddele, at fyringen ikke blev effektueret, men vil blive udskudt til næste møde.

Efter at Claus Steensgaard har offentliggjort de over 100 mails, der er blevet holdt tilbage for statsadvokatens og politiets undersøgelser, har nogen i ØPE-udvalget åbenbart fået kolde fødder. Det ville jo ikke alene være dumt, men også pinligt, hvis man fyrede den/de forkerte.

Årsagen skulle ifølge den trueningsfyrede være, at kommunens ledelse trods mange advarsler fra ham tilbageholdte en række papirer i sagen både for pressen, men mere alvorligt også for politiet, som efterforskede en anmeldelse fra René Danielsson om ulovlighederne omkring Snorrebakken, som man ønskede at ombygge til et rådhus, hvor blandt andet borgmesteren kunne få et stort, flot kontor.

En meget ømfindelig sag som kan sætte en lavine i gang af afhuggede hoveder både blandt embedsmænd, men også hos den nye, gamle borgmester Thomas Thors og hans viceborgmester Morten Riis. Klik ind på nedenstående blog-indlæg fra september 2019, som refererer en tåkrummende rundbordssamtale med fire politikere om Snorrebakken-sagen.

BANANREPUBLIKKEN BORNHOLM
17. september 2019

DE UTILPASSEDE
Sagen om de mange svigtede børn og unge på Bornholm er nu også dukket op i den landsdækkende presse. Således tog Kristeligt Dagblad i går fat i problemet med denne teaser på deres hjemmeside:

På Bornholm er der langt fra turistidyllen til underklassen
Den bornholmske succesfortælling er sat på prøve, efter der den seneste tid er kommet adskillige historier frem om sociale problemer med børn, der mistrives, narkomisbrug blandt unge og et brutalt drab. Men hvordan hænger det sammen med det opsving, øen har mærket de seneste år?