GUDHJEM KORT OG GODT [2]

HØST-MANDEN ER DØD

Bornholms Tidende brugte en hel side til nekrologen over Jens Henrik Sandberg. Foto©JørgenKoefoed.

Kristeligt Dagblad havde som de fleste landsdækkende aviser også en nekrolog over Jens Henrik Sandberg. Foto©JørgenKoefoed.

JENS HENRIK SANDBERG døde 5. januar 2022. Han blev 69 år og kunne se tilbage på en karriere på en lang række museer i Danmark, som sluttede for nogle år siden på Oluf Høst Museet. Han blev ramt af en blodprop for år tilbage, men passede alligevel sit inspektørjob på Museet i Gudhjem. Til sidst måtte han dog kaste håndklædet i ringen.

Som Politiken skrev i nekrologen ”Han fik aldrig lov til at vokse fast” – og det tør siges. Sandberg kom vidt omkring og nåede selvfølgelig ikke alle museer i Danmark, men en god af bid af dem. Han forlod Aarhus Universitet i 1985 som kunsthistoriker og bestred lederjob på blandt andet Herning Kunstmuseum, Louisiana, Statens Museum for Kunst, Køge Bugt Kulturhus. Derudover var han i tidernes morgen med i Per Arnoldis berømte tv-kunstquiz, kunstnerisk rådgiver for ART-OMI i New York og meget, meget mere. Altså en engageret og flittig herre.

Sandberg var en venlig mand, selv om han måske godt kunne virke en anelse bøs. Da bornholmske Asemota havde skabt tre meget store malerier – af katte selvfølgelig – til Scala Gudhjem, påtog Sandberg sig uden videre, at holde et foredrag om kunstneren i forbindelse med ophængningen. Det var flot!

Sandberg havde bolig i Charlottenlund sammen med sin hustru og museumsinspektøren Jane Mylenberg Sandberg, men havde også en sommerbolig i Gudhjem, hvor genbohuset pudsigt nok bar navnet Aros – som museet i Aarhus. Foto©JørgenKoefoed.

NYT AVISBUD I GUDHJEM

Det gule lyn i Gudhjem: Otto Bjørn Riis. Foto©JørgenKoefoed.

GUDHJEM HAR FÅET ny uddeler af aviser. Han hedder OTTO BJØRN RIIS, er 13 år gammel og har ifølge sin mor Maj, glædet sig til at runde de magiske 13 år, så han kunne starte som lokalt avisbud. Modsat sine motoriserede forgængere – ikke mindst avis-budet Per – foregår uddelingen pr. cykel ­– uden batteri! Otto fortæller, at han kan klare de omkring 60 postkasser på en halv times tid. Dejligt at opleve så ung en knægt gå til biddet. Om han holder lige så længe som omtalte Per er mere end tvivlsomt. Per var avisbud i 26 år, heraf de sidste 25 for Bornholms Tidende inden han blev fyret i foråret 2021. For øvrigt bør det vel nævnes, at hans farmand bestrider jobbet som bornholmsk viceborgmester under Jacob Trøst. Foto©JørgenKoefoed.

NYT VINDUE i SAUNAEN

Saunaen på Nørresand er nu fix og færdig og klar til åbne. Foto©JørgenKoefoed.

DET ER EFTERHÅNDEN længe siden, at den af Lucas byggede tremandssauna på Nørresand har været i brug. Coronaen satte en stopper for løjerne i den lille varmestue. Men ikke desto mindre er den netop blev forsynet med et nyt dobbelt-isoleret vindue ud mod havet. Det blev klaret af naboen – håndværkeren Erling Krogh Hansen – som havde et splinternyt vindue i overskud, som han sagde. Så nu kan saunaen blive endnu varmere, når coronaen engang har lagt sig til hvile. Foto©JørgenKoefoed.

FRISKE FARVER OG NYE HÆNDER I HAVNEN

Bænkene er gjort klar til at modtage trætte turister.Foto©JørgenKoefoed.

Når du læser dette, er bænkene garanteret blev tørre nok til at sidde på. Foto©JørgenKoefoed.

Michael er ansat til at gøre rent i de kommunale havne. Foto©JørgenKoefoed.

NOGLE HAR SIKKERT lagt mærke til at alle bjælke-bænkene i byen har fået en gang lak – eller rettere: Træbeskyttelse. Men de er faktisk også alle blevet udskiftet, da de gamle var pilrådne. Det er den nye havne-koordinator Aron Kjøller, der står bag. Han fortæller, at fremover vil al træværk på havnene blive træbeskyttet, så de kan holde længere end ti år. Aron har omrokeret hele havne-teamet, så der nu er to kommunale havnefogeder på øen. Tom for Allinge, Tejn, Gudhjem og Svaneke og Gitte for Nørrekås i Rønne, Hasle, Hammerhavnen og Sandvig. Derudover er der blevet dannet et tomands-team, der står for al det håndværksmæssige. Det er således dem, der har fornyet bænkene og malet dem. Derudover er fejemanen Michael nu også sat til at fjerne affald i alle havnene og ikke blot i Svaneke som tidligere. Aron Kjøller er i øvrigt født og opvokset lige ved siden af Toldbygningen på havnen i Gudhjem. Han fortæller, at han før i tiden i en del år har sejlet udflugtsbåden Thor. Det lader til, at der nu endelig er kommet en havne-mand, der er mere driftig end de tidligere. Det var vist på tide. Fotos©JørgenKoefoed.

GUDHJEM KORT OG GODT [1]
14. januar 2022