KRISTELIGT DAGBLAD BESØGER SCALA GUDHJEM

En side på Kristeligt Dagblads kultursider 14. marts 2019. Foto©JørgenKoefoed.

’Gudhjem ligner et lukket tivoli mandag aften, hvor både butikker og restauranter er lukkede. Den populære ferieby sover også mere eller mindre, indtil turistsæsonen begynder i påskeferien, men der er lys og kaffe på kanden i Scala Gudhjem.’

SÅDAN STARTER Daniel Øhrstrøms sin artikel ’Frivillige filmelskere holder liv i danske provinsbiografer’ i Kristeligt Dagblad i sidste uge.

Historien fylder det meste af en side, hvor han blandt andet taler med Poul Rostgaard og Hans-Erik Holm Pedersen, som er de to frivillige, der har vagten denne aften som henholdsvis operatør og billetsælger.

Begge er begejstrede for jobbet i biografen. Som Hans-Erik udtrykker sig: ”Det er simpelthen toppen at være frivillig her. Jeg har været her siden oktober i 2011. Det er pragtfuldt. For det første er det et dejligt miljø at være i, og vi har det også altid hyggeligt sammen som frivillige”.

Artiklen nævner også andre provinsbiografer, som alle drives af frivillige. Omkring 3/4 af alle biografer i Danmark er non-kommercielle. Det vil sige, at fandtes disse gratis-arbejdende ildsjæle ikke ville der ikke være mange biografer tilbage rundt om i landet. Og i hvert fald ville der kun være Rønne Bio til Bornholms 40.000 potentielle biografgængere.

På spørgsmålet om, hvorfor journalisten specielt har kastet sig over biografen i Gudhjem er svaret ret indlysende: ”Det er fordi jeg bor i Rønne”.

Der er i øjeblikket lidt over 40 frivillige i Scala Gudhjem.