LASSE FRA GUDHJEM VIL HAVE FLERE MÅL I FODBOLDKAMPENE

Lasse Falkenberg vil have fodboldreglerne ændret. Foto©HanneStrøby.

Lasse Falkenberg bor i Gudhjem og er aktiv i Gudhjem Petanque. Han synes det ofte er for kedeligt at overvære fodboldkampe. Der bliver simpelthen scoret for få mål. Nu har han sendt et opsigtsvækkende ændringsforslag til Jesper Møller [formand for Dansk Boldspil Union – DBU] og til DBUs Dommerudvalg ved formand Lars Nordlund og næstformand Claus Bo Larsen.

Idé til regel-ændring, der vil gøre fodbold-spillet ‘hurtigere’, mere underholdende og seværdigt for tilskuerne.

JEG SKAL HERMED tillade mig at fremføre en idé til, når/hvis de generelle fodboldlove en dag skal revurderes. Det er jo sket i flere omgange, siden jeg for 65-70 år siden fandt min allerstørste glæde, når jeg sammen med andre drenge fik timer til at gå med et løbe efter den magiske, runde bold.

I dag må jeg desværre nøjes med at se andre gøre det på TV-skærmen, da man desværre ikke har evnet at stille et divisionshold på benene her på Bornholm.

Og så kommer jeg til sagen: For når man så sidder der, kan der ofte gå timer mellem målene, antallet af scoringer er desværre begrænset, og så kan spillet i perioder blive en både langsommelig og ligefrem søvndyssende affære at se på. Målfattige kampe kan selvfølgelig både være spændende og velspillede, men det er jo målene, der først og sidst holder fodboldens underholdningsværdi i live.

Så hvordan kan vi [måske] få flere af dem?

Det er uomtvisteligt sikkert, at for overhovedet at komme i nærheden af dem skal bolden jo befinde sig på ‘modstandernes’ banehalvdel. Og så er det jeg vil fremføre ‘min regel-ændring, som jeg tror kan føre til mere direkte angrebs- og målsøgende spil – og dermed øge underholdningsværdien for os der ser på, og måske også væsentlig flere mål.

Jeg accepterer, at ‘opspillet’ er en væsentlig del – som en slags planlægning – af det angreb, der skal sættes ind. Men det er min oplevelse som tilskuer, at det ofte bliver alt for langsommeligt og omstændeligt: Først lidt sidelæns så lidt frem, så tilbage til målmanden og så sidelæns endnu engang – og man er ikke kommet over midterlinjen endnu….!

[Jeg husker endnu fra gamle dage, hvor målspark f.eks. resolut blev sendt op på midten af modstandernes banehalvdel, og så gik det ellers løs derfra!]

Mit forslag til en regel-ændring, der måske vil kunne løse lidt af dét ‘problem’, lyder i al beskedenhed:
”Når først det angribende hold HAR ført bolden over på modstandernes banehalvdel, må den ikke igen spilles tilbage på egen banehalvdel.” [Det skete ca. 55 gange i kampen mellem Liverpool og Arsenal forleden – og hvor var det dog kedeligt at se på.]

Og: ”Hvis en spiller alligevel bliver nødsaget til at spille bolden tilbage på egen banehalvdel bør det medføre en straf – takseret til et ‘frispark’ til modstanderne. Det skal så eksekveres fra det sted, hvorfra bolden blev spillet tilbage over midterlinjen!”

Reglen vil kræve, at der indsættes en ‘midterlinje-dommer’, akkurat som vi i dag har ’side-dommere’, men jeg tror på, at den også vil føre til mere afvekslende, mere underholdning og mere seværdig fodbold – og sandsynligvis også flere mål, som det jo er det, det hele drejer sig om. Såvel for spillerne som for de millioner af tilskuere, der strømmer til tusindvis af fodbold-arenaer over hele kloden ugentligt for at blive underholdt.

Min tanke er langtfra noget guldæg, men måske alligevel en overvejelse værd! Kan ske, at en lignende idé tidligere har været oppe at vende. I så fald synes jeg, at den fortjener at komme op af skuffen igen.

Med venlig hilsen 
Lasse Falkenberg
– fodbold-elsker gennem rigtig mange år

Lasse Falkenberg er på sine ældre dage gået over til lidt mindre bolde end dem, man bruger i fodbold. Foto©JørgenKoefoed.

SVAR FRA DBU

Hej Lasse!

I DBU elsker vi folk, der elsker fodbold 🙂
Tak fordi du følger med, og tak fordi du har givet dig tid til at sende dine tanker frem til os.

Når det drejer sig om lovændringer, er det her i Danmark formanden for lovgruppen, Jan Carlsen, der arbejder med det, så jeg vil tillade mig at fremsende din idé til Jan. Som du også antyder, er det ikke helt nemt at få lovændringer igennem i fodboldsystemet, men første betingelse er jo at fremsætte idéen, som du nu gør.

Afslutningsvis vil jeg ønske dig et godt 2024 med masser af fodbold på alle niveauer.

Og ha’ det godt på Solskinsøen 🙂

Mvh Bent