LØNGAAAAAA-AB

Man tjener rigtig gode penge som advokat, revisor eller som menneskesmugler. Men det er heller ikke så tosset, at være bladchef i Danmark. Fopo©Tumisu/Pixabay.

 DIN BLOGGERS KOMMENTAR  TRYKTE MEDIER i Danmark får ikke direkte statsstøtte … og dog så alligevel. De kan nemlig sælge deres produkter uden at pålægge moms. Det gør varen billigere for køberen.

Tag fx Dagbladet Politiken. Den koster i løssalg på hverdage 39 kroner. Hvis avisen ikke var momsfritaget ville den koste 48,75 kroner. Et statstilskud på 9,75 kroner pr. avis.

Men er det nødvendigt at give dette tilskud?

Måske! Måske ikke!

Aviserne er pressede på faldne annonceindtægter og på avis-salget. Javel, ja. Der er jo så mange brancher, der er pressede uden at staten træder til med million-tilskud.

I stedet for tilskuddet kunne løn-niveauet måske dæmpes en anelse.

I blog-indlægget MEDIEFOLKK SCORER KASSEN fra 10. februar kan læses, at landsgennemsnittet for en journalist inklusiv pension og personligt tillæg lander på 46.625 kroner pr. måned. Ganske pænt, må man sige … men ikke noget i forhold hvad bladcheferne putter i lommen.

Fagbladet Journalisten kunne i deres marts-nummer fortælle, at Stig Kirk Ørskov, der er administrerende direktør i JP/Politikens Hus oppebærer 489.250 kroner om måneden i grundløn. Det er ganske vist inkl. pension, fri bil med videre. Hvad ’med videre’ dækker over oplyses ikke, men hvad der heller ikke oplyses om er hans personlige tillæg, som også kan være en god sjat.

Ud over hr. Ørskov er JP/Politikens Hus befolket med yderligere en lang række chefer med tårnhøje månedslønninger og fx en bestyrelsesformand med en gage på 2.300.000 kr. årligt. Som Anders Drejer, professor på Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet, udtaler til Fagbladet Journalisten “Jeg kan ikke lige få øje på en god undskyldning for, at de ligger så højt”.

Med disse oplysninger kan man stille spørgsmålet: Behøver dagbladene i virkeligheden at blive understøttet gennem denne momsfritagelse. Med de lønninger klarer pressen sig åbenbart ganske og aldeles glimrende.