MANDEN DER BLEV SKUDT FOR 31 ÅR SIDEN

Romanen er udgivet på forlaget mellemgaard – 22 x 15 cm – 288 sider. Foto©JørgenKoefoed.

I DAG FOR 31 ÅR SIDEN – onsdag 28. august 1991 – var en ganske almindelig dag på kontoret. Og dog … ikke hos kriminalpolitiet i Hillerød.

Her tikkede der i løbet af eftermiddagen en besked ind. Den handlede om, at en tysk lystsejler i Kattegat, cirka 2 km nord for Gilleleje, havde fundet et stærkt opløst lig af en mand. Tilsyneladende en ’almindelig strandvasker’ … altså en rutinesag, som i første omgang ikke bragte politiets pis i kog … lige indtil, at den efterfølgende obduktion afslørede, at pågældende var blevet dræbt med et skud i hovedet. Det var sket med en pistol kaliber 7,65. Og som Rejseholdets kriminalkommissær Torben Nielsen sluttelig skrev i sit resumé af sagen:

Kriminalteknisk afdeling demonstrerer her kuglens gang gennem strandvaskerens hoved.

”Projektilet, der var gået igennem højre øje, nærmest vinkelret, havde slået et 5-krone-stort hul i hjerneskallen [nakken], men var derefter ’kastet tilbage’ og fandtes i hjernen […] Retsodontologer undersøgte afdødes tænder og fandt et helt usædvanligt, fornemt tand-arbejde [guldbroer osv. til en pris af mindst dkr. 80.000]. Man pegede på Schweiz, Tyskland eller måske det nordlige Italien, som de antagelige fremstillingssted. Det fandtes usandsynligt, at arbejdet skulle være foretaget i Danmark eller Norden i det hele taget. Ud fra tand-arbejdet, afdødes tøj osv. synes der ikke at være tale om en ’Hr. Hvem-Som-Helst’, men snarere om en person med måske høj social status”.

HAN VAR TYSKER

I januar 1992 kunne Interpol i Wiesbaden fortælle, at en tandlæge – dr. Schöninger fra Bad Wörishofen – kunne fortælle, at han på baggrund af en artikel i et fagtidsskrift med sikkerhed kunne sige, at det omtalte arbejde var udført af ham. Dermed kunne strandvaskerens identitet afsløres. Det var en fremtrædende professor fra Bergisch Gladbach.

Han var i en årrække leder af en geologisk forskningsafdeling i den multinationale virksomhed BAYER AG, Leverkusen. Han blev imidlertid afskediget 1. maj 1991, efter at en revision havde afsløret, at han i månederne forud uretmæssigt havde trukket meget store beløb ud af en fond, hvor han var kasserer.

Og hvad mærkeligere var, så var han fattig som en kirkerotte efter sin død. Hans hustru måtte flytte fra deres store villa til en kælderlejlighed i nærheden. Hvor hans store formue var blevet af, kunne ikke afdækkes.

DEN DANSKE FORBINDELSE

Inden professorens voldsomme død fik han arbejdsmæssig kontakt til en australsk herre, som havde slået sig ned i Danmark. Han havde fået tilladelse til at søge efter sjældne mineraler i Østerild Plantage i Nordjylland. Dette samarbejde, som også involverede EF [nu EU], endte fatalt for professoren.

Den australske mand var forøvrigt kæreste med en læge-datter fra Nexø og en overgang ejede han en chalup, som lå i Nexø Havn i flere år. Desuden handlede han med de bornholmske fiskefabrikker omkring export af fisk. Det sluttede med en stor milliongæld, som han aldrig betalte. Kort efter mordet – og før politiet nåede at afhøre ham – forsvandt den australske mand lige pludselig – formentlig til Tyrkiet.

Rejseholdet kunne efter over to års efterforskning blot konstatere: ”Det er ikke lykkedes at afklare, om der er tale om DRAB eller SELVMORD”.

DIN BLOGGER EFTERFORSKEDE

Ekstra Bladets mangeårige chefredaktør Bent Falbert var mødt op til bog-receptionen for at se på Jørgen Koefoeds nye roman. Det var Karsten Madsen, sommerbornholmer og tidligere medarbejder på Bornholms Tidende og endnu tidligere chefredaktør og administrerende direktør for Berlingske også. Foto©PrebenPathuel.

I DAG FOR næsten 10 et halvt år siden – 17. februar 2012 – udkom Din Bloggers roman MANDEN DER BLEV SKUDT GENNEM ØJET. Den er baseret på over et års efterforskning af det mystiske dødsfald. Dels ved at gennempløje Rejseholdets to ringbind med efterforskningsresultater, afhøringer og tekniske detaljer, og dels ved research på de steder, som de to hovedpersoner havde bevæget sig i.

Resultatet var ganske overraskende. Din Blogger kunne efterfølgende fastslå, at professoren fra Bayer AG var blevet myrdet. En af mange grunde var, at i følge et katalog over selvmord i verden, var der aldrig nogen, der havde myrdet sig selv ved at skyde sig i øjet – og slet ikke når kuglen først er røget ud af baghovedet og derefter vendt tilbage ind i hovedet.

MANDER DER BLEV SKUDT GENNEM ØJET

Romanen blev anmeldt i flere dagblade. I Kulturtillægget i Morgenavisen Jyllands-Posten anmelder Lars Ole Sauerberg en række ny-udgivne kriminalromaner og skriver blandt andet: ”Lidt mere professionelt skåret er Jørgen Koefoeds ’Mander der blev skudt gennem øjet’. Her drejer det sig om opklaringen af et drab i begyndelsen af 1990’erne […] Kan man klare de muntre politifolks folkekomedieagtige omgangstone, kan der her hentes en ganske inciterende læseoplevelse”.

Peter Foersom, Lolland-Falsters Folketidende, skriver under rubrikken LIVSFARLIG SVINDEL: ”Når man få tygget sig frem til slutningen af Erik Valeurs succesrige debutroman ’Det Syvende Barn’ om spædbørnshjemmet Kongslund, venter en lille hilsen fra forfatter til læser. Her forklarer Erik Valeur, hvorledes en vigtig kilde til romanen – Kongslunds Protokol – blev gravet ned på stranden ved Øresund, hvor han var så heldig at falde over den. Det passer imidlertid ikke. Hele historien er opspind, men som læser accepterer man den smarte detalje som en extra pointe.”

“I den ligeledes debuterende Jørgen Koefoeds spændingsroman med den makabre titel ’Manden der blev skudt gennem øjet’ er der ikke mindre end tre lignende meddelelser sidst i bogen. Men her er det overrumplende budskab, at historien er sand, eller i hvert fald bygger på faktiske begivenheder, og det ændrer med et slag oplevelsen af hele romanen.

KLAUS RIFBJERG HAR SKREVET MED
Som en hyldest til Klaus Rifbjergs kolossale skaberværk, er indledningen til hvert kapitel lånt fra indledningen til en af Rifs mange romaner. Fx kapitel 2: ”En stor, tom, kold scene bredte sig horisonten rundt” fra ’Hvad en mand har brug for’ og kapitel 13: ”En, to, tre uforståelige sammensmeltninger af to organismer … bum bum” fra debut-digtet ’Undervejr med mig selv”.

KAN KØBES ELLER LÅNES
Bogen kan stadig købes gennem forlaget mellemgaard til en pris af 269 kroner, men kan også lånes gratis på biblioteket.