MARIONETDUKKER HITTER I GUDHJEM

Flemming Møller: Tre kvinder, der spejler sig i hinanden. Foto©JørgenKoefoed.

Flemming Møller: Kvinde der sepjler sig i hånddukken. Foto©JørgenKoefoed.

DET STARTEDE MED at kunstneren Flemming Møller fra Figenhuset i Gudhjem malede tre kvinder, som med håndspejle spejlede hinanden. Næste maleri var der blot én kvinde på lærredet. Da hun ikke kunne spejle sig i en anden person, gav Flemming hende en hånddukke på højre hånd. På de næste malerier kom der flere personer på lærredet, som nu var udstyret med marionetdukker ved deres fødder.

Hvordan denne udvikling er sket, kan kunstneren ikke svare på. Men måske som singer-songwriteren  Kim Larsen forklarede sin fantastiske sange: “Det kommer fra oven”.

I sommers kom en tysker ind og kiggede på disse malerier og udbrød: “Nun, es sind Marionetten-puppen”. Dem kunne han godt lide, så han købte ét. Og sådan gik det resten af sommeren. Turister – ikke mindst danske – blev fascineret af dukkerne og købte, selv om det var dukkeførerne, der fyldte det meste af motivet.

TILFÆLDIGHED ELLER …?

Flemming Møller kan ikke forklare, hvorfor der pludselig er opstået denne interesse for hans malerier med håndførte dukker. Men nu er han selv blevet vældig optaget af motivet. Derfor var det også lidt af en overraskelse, da han i efteråret sammen med sin kvinde var på camping-ferie i byen Hohnsteiner i det schweiziske Sachsen.

Her viste det sig, at Das Hohnsteiner Puppenspielhaus var en af byens attraktioner. Husets museum er fyldt med store marionetdukker udskåret i træ af stedets grundlægger Max Jacob. Flemming fotograferede dukkerne til inspiration for kommende dukke-malerier.

Nu er spørgsmålet: Vil marionet-epidimien fortsætte de næste par år?

HVEM ER FLEMMING MØLLER?

Manden hedder Flemming Møller. Hunden hedder Sifka. Begge fotograferet i galleriet i Figenhuset, som han i år kan fejre 40 års jubilæum i. Foto©JørgenKoefoed.

Flemming er 100% ægte bornholmer. Han er født 5. maj 1946 i Rønne, hvor han blev uddannet som farvehandlerkommis fra 1961 til 1965 hos farvehandler Lyngbye-Petersen i Rønne.

Det med maleriet startede, da mors 15 års fødselsgave bestod af oliefarver og pensler. Maleriet tog mere fart under hans 13-14-årige lange ophold i København, hvor han arbejdede i forskellige farvehandler i København og Tåstrup. En dag blev han inviteret ud til Frilandsmuseet, hvor han faldt i svime over de fantastiske tang-tage på husene fra Læsø. De var grå, men på den unge kunstners lærreder blev de blå.

Flemming vendte hjem til Bornholm for at overtage sin fars forretning med at sælge frugt og grønt til øens gårde. Der gik kun et år, så indså han, at tiden var løbet fra sådan en forretning – og lukkede ned.

Det var i denne kælder i Åbogade, Flemming Møller indrettede sit første galleri. Den gang fyldte vinduet til venstre for indgangen hele rammen ud. Foto©JørgenKoefoed.

Nu besluttede Flemming sig for at gå ’all in’ for at blive kunstner på fuldtid. Han lejede kælderen under det gamle turistbureau i Åbogade. Lønnen blev det første år suppleret med et job som assistent for havnefogeden. Senere tog han vagter som silderøger i det røgeri, der i dag tilhører familien Arvidsen. Året efter i 1985 kom Figenhuset til salg. Flere var interesserede i at købe. Flemming bød 350.000 kroner og huset var hans. Som én sagde: ”Var det ikke 100.000 for meget?”. Det var det ikke! Beliggenheden midt i ’turist-helvedet’ er guld værd. Beliggenhed-beliggenhed-beliggenhed var bare ikke noget man talte om den gang. Nu er det dén, der sætter prisen.

Flemming Møller er autodidakt, men har deltaget i malekurser på ’Konstskolan i Gerlesborg’ i Sverige. Han havde billeder med på den censureret udstilling på Kaffeslottet i Gudhjem i 1999.

Flemming Møller med sine dukkeførere. Foto©JørgenKoefoed.

Tre dukkeførere med en hundespidshale i forgrunden. Foto©JørgenKoefoed.

ORD FRA HJERTET:

”Jeg tilskriver gerne selve Gudhjem en stor del af æren for min efterhånden eksplosive palet. Intensiteten i mine farver er helt sikkert kommet til, efter jeg er vendt tilbage til Bornholm. Jeg var hurtigt klar over, at jeg måtte have fat i lyset. Himmelhvælvingen ligger som en glasklokke oven over byen og sender knivskarpe refleksioner på kryds og tværs i landskabet. Dette sitrende lys giver et stærkt sydlandsk farvespil, som jeg skulle og stadig skal forholde mig til hver eneste dag.”

“Jeg fik hjælp fra en lidt uventet kant. I 1988 var jeg på min første studierejse sydpå til Spaniens solkyst. Her så jeg pludselig lysets årsag og virkning. Særligt opholdet i Almuñécar hjalp til at aflure samspillet mellem billedkunstnerens to vigtigste redskaber: Farver og Lys. Spanien bragte mig nærmere den indre sandhed, jeg ærligt vedgår i dag: Det er ingen overdrivelse, når jeg nu siger, at jeg elsker farver.”

LIDT SELVSKREVNE GOSSIP:

Flemmings Møllers atelier på Christiansø. Foto fra www.figenhuset.dk.

”Før i tiden opholdt jeg mig gerne på Christiansø om vinteren og etablerede mig i Malerens Værksted med en wienerstige, et bræt og to skruetvinger som staffeli. Så stod jeg og malede i 14-15 graders varme.”

“Jeg tog ’derind’ [sådan siger de lokale om at tage fra Gudhjem til Christiansø] første gang i februar måned 1986, hvor jeg boede i en celle i Balonen. Det var så meget vinter, at man anbefalede mig at tage hjem inden weekenden, da vejret sandsynligvis ville lukke havnen i længere tid, men jeg blev. Stædigt!”

“En dag kom øens fastboende maler – Henning Køie – ind til mig i cellen, så sig omkring og sagde: ”Goddag. Du … mange malere har jeg set komme til øen, men i februar har jeg dog aldrig set dem komme!” Jeg svarede, at jeg syntes her var dejligt fredeligt. Det gav han mig ret i på sin egen facon: ”Ja, det er da også rigtig … du, Grete har stegt sild. Kom du bare ned og spis med!”

“Men jeg har taget turen også i spontane øjeblikke. Jeg ynder at tage derind i weekenden, enten alene eller sammen med kæresten, hvor jeg så maler akvareller.”

“Farverne er derude et sted. Hvor skulle de ellers være? Jeg ser dem jo! Jeg ser farver alle vegne. Og, når alt kommer til alt, så har du som kunstner i virkeligheden kun farverne at gøre godt med på lærredet. Farverne er liv, lys. Farverne er refleksioner. Farverne sætter stemningen i billedet.”

Flemming Møller maler også andet end marionetdukker. Her Nørresand Havn set fra Bokul. Foto fra www.figenhuset.dk.

Flemming Møller på Nørresand. Foto fra www.figenhuset.dk.

SEPARAT-UDSTILLINGER:
Blandt andet: Baltica Kunstforening i København, Brøndsalen på Frederiksberg, Dagbladet Bornholmeren, Domstolsverkets Kunstforening i Jönköbing i Sverige, Egmont Kunstforening i København, Europagalleriet i Rungsted, Færøernes Kommando Central, Galerie der Aquarelle og Galerie Schifferings begge i Hannover, Galleri 2RN i Aakirkeby, Galleri Bakkegården på Læsø, Galleri Inuit i Aalborg, Galleri Karibakka i Sölvesborg, Galopbanen i Klampenborg, Greve Rådhus på Sjælland, Gæstgiveriet Christiansø, Illums Bolighus på Strøget i København K, Kulturhuset i Aalborg, Kunstgården i Skovby på Fyn, Kunstmessen i Odense Kongrescenter, Lions Club i Runavik på Færøerne, Lüdenscheid Rathaus i Tyskland, Malmöhus Läns Landsting i Lund i Sverige, Norddeutscher Kunstverein i Rostock i Tyskland, Palivaren på Christiansø, Rathaus Hohenwestedt, Sabro Kunstforening i Århus, Smidjan i Litluvik i Torshavn på Færøerne og Åstorp i Sverige.

Udstiller fast hos
Galleri Nordigaarden, Alsväg, Vesterålen, Norge.
Galleri Flanderborg, Nedre Flanderborg, 7374 Røros, Norge.
Galleri Glarsmi, Thorshavn, Færøerne.