MØLLERENS DATTER ER DØD

Birthe Bo vævede konkylier i alle størrelser. Foto fra Birthes hjemmeside.

BIRTHE BO SUKARAI døde lørdag 7. januar. Hun blev 77 år. Birthe blev født og voksede op i Gudhjem, som datter af Gudhjem-mølleren Erik Hansen. Det var dengang, at møllevingerne drejede rundt og fremstillede mel.

Hun har senere fortalt, at hun kom tilbage til Gudhjem, da hun fyldte 25 år. Da var møllen lavet om til diskotek, så her holdt hun en kanon fødselsdagsfest.

Hun var kunstner, og var især kendt for sine fantastiske, tredimensionelle, vævede konkylier, som er blevet udstillet verden over. Som hun skrev på sin hjemmeside: ”Jeg er født på den danske ø Bornholm, og har altid været inspireret af havet og naturen”.

I Birthes univers var det lige så logisk, at de Underjordiske, hun selv så som barn på Bornholm, danser og leger i himlen, i havet som på jorden, som hun beskriver det på sin hjemmeside.

BIRTHE OG PARIS

Din Blogger mødte Birthe i Paris i start 90-erne i forbindelse med jagten på køb af en lejlighed. Birthe kom på det tidspunkt en del i byen. Hun havde en parisisk elsker, som var arkitekt. Han havde netop købt en ejendom i Rue du Cherche Midi i 6. arrondissement og tilbød mig det antal kvadratmeter, jeg ønskede på ejendommens tredje sal. Det blev nu ikke noget.

Senere på dagen spiste jeg frokost med Birthe på en lille bistrot i gaden. I øvrigt lige over for hvor den berømte, for nylig afdøde danske kunstner Jens Birkmose på det tidspunkt havde sin bolig. Birthe havde sin søn David med. Han havde et japansk udseende. Ikke så mærkeligt, da hans far er japaner.

Birthe Bo udførte også en lang række malerier, som blev solgt fra hendes faste galleri i Paris ‘Art’ et Miss’ i 14, rue Sainte-Anastase i 3. arrondissement. Foto fra Birthes hjemmeside.

DAVIS SUKARAI OG TAGE VOSS

Sønnen David blev senere uddannet som skuespiller. Han er kampsport-udøver og har medvirket i en lang række film. Som Ekstra Bladet skrev i 2007: ”David Sakurai, 28 år, der er opvokset i Frederiksværk med væveren Birthe Bo som mor og forfatteren og Christiansø-lægen Tage Voss som papfar, har netop fået kontrakt på en Hollywood-actionfilm, ‘Darc’, hvor han bl.a. skal spille sammen med rapperen Ice-T og skuespilleren Armand Assante. Filmen handler om den japanske mafia og David, der taler flydende japansk, skal spille japansk mafia-gangster”. Han var også en grum skurk i forrige års TV2-serie HVIDE SANDE.

MOR ER DØD

Det var David, der på Facebook 8. januar meddelte, at hans mor var død: ”Hun sov stille ind til sarte toner af Beatles ’Here comes the sun’ og var omgivet af børn og gode venner til det sidste – Hun levede og åndede for kunst og familie og til det sidste gav hun al den kærlighed, hun havde i sig: ’Som i en romantisk drømmeverden hinsides tiden og stedet svæver hendes væsen – in the middle of nowhere’. Tak for dig, kære Mor. Hvil i fred”.

ÆRESBEVISNINGER MED MERE

Birthe modtog gennem årene en lang række legater og æresbevisninger, fx C.L.Davids Fond Rejelegat, EU-tilskud til gobelin og skulpturværksted i Frederiksværk, Æreskunstner i Civitadan i Civita d´Antino i Italien, Røde Mors Legat og Det Franske Stats-Legat.

Desuden foretog Bithe en lang række udsmykninger, fx Enka Tissage, Paris, Ballerup Rådhus, World Health Organization i Danmark, Rødovre Rådhus, Gatti-Coppet i Schweitz, Civita d´Antino´s Rådhus i Italien, Matsuyama Japan, Kvinfo København, Nordisk Stål i Frederiksværk og Neeework i Glasgow i Skotland.

Birthe Bo’s sidste adresse var Carl Bernhards Vej på Frederiksberg. Nu er hun stedt til hvile på Bispebjerg Kirkegård sammen med sine forældre.