NU KAN DU OG BARBIE-GIRL SLENTRE EN AFTENTUR OP OG NED AF RENÉ DIF GADEN i ØSTERMARIE

KulturBornholms nye Æresmedlem René Dif nyder solen over Østermarie sammen med Østermaries øverste Kulturpave Carsten Seeger, som stod bag det overdådige finkulturelle overflødighedshorn til ære for den tilrejsende Pop-konge. Foto©JørgenKoefoed.

Klokken er 15:59 - og de sidste detaljer diskuteres mellem Kulturpræsidenten Carsten Seeger og pop-star René Dif, som kom direkte fra Sydfrankrig, hvor han i forgårs og i går var DJ på diskoteque BARDOT i St. Tropez. Foto©JørgenKoefoed.

POP-DRENGEN fra det verdensberømte, danske band AQUA – René Dif – var på lynvist på Bornholm i eftermiddags. Årsagen var at KulturBornholm med Præsident Carsten Seeger i spidsen havde besluttet, at hr. Dif skulle kåres som Årets Kunstner med en gade opkaldt efter sig i legendariske Østermarie.

Inden afsløringen kunne finde sted måtte René Dif igennem et halvanden time langt program i en stuvende fuld Østermarie Kirke.

Programmet startede med opera for fuld udblæsning. Det var sopranen Ingeborg Børch, som netop har afsluttet en længere Kongelig Teater-turne som Carmen, der spillede op imod tenoren Magnus Vigillus (sidst set i TV/DR1’s ‘Skjulte Stjerner’). De to sangere havde så meget tryk på stemmerne, at det gav et ordentlig ryk i René Dif (jeg sad ved siden af ham), da de lukkede op på orkanstyrke.

Sopran Ingeborg Børch sang Carmen med tenor Magnus Vigilius - her i 'Habanera'. (I øvrigt lagde Børch stemme til reklamefilm om Barbie-dukken fra 1996 - 2001). Foto©JørgenKoefoed.

Carmen æder mænd. Som hun udtrykker sig: 'Hvis du ikke elsker mig, elsker jeg dig - og hvis jeg elsker dig, skal du dæleme passe på'. Her Carmen (Børch) og Don José (Vigilius) i en farlig tête-à-tête. Foto©JørgenKoefoed.

Det startede dog lige med, at Magnus Vigillus varmede op med Lohengrins Gralsfortællingen af Richard Wagner med sådan en volumen, at hr. Dif ikke kunne undertrykke et ‘Hold da helt op!’

Senere sang de to ‘Somewhere’ og ‘Tonight’ fra West Side Story. Og det kan blot konstateres, at det ikke er nogen dårlig idé, at sætte operasangere til at fortolke musicals.

Anden gang popsangeren fik sig en på opleveren var, de den ukendte organist NN (vikar og elev af domorganisten ved Østermarie Kirke) gav fuld gas på pedalerne og lod Aqua’s verdenshit I’M A BARBIE GIRL bruse gennem det store kirkerum. Som hr. Dif udtrykte sig med et skævt smil: ‘Sådan har jeg aldrig hørt den før!’

Så var det tid til at hylde æreskunstneren. Det gjorde sommer-Melsted-drengen, tidligere vejnavne-ekspert i Københavns Kommune, Erik Willumsgaard. Hans muntre tale gengives i bunden af denne artikel – efter alle billederne. Siden blev popdrengen kaldt op til døbefonden af Kultur-præsidenten, som takkede ham for at føre det bornholmske ungdomskor  til sejr i TV2 landskonkurrence i 2008. Masser af klap, da hr. Dif modtog sit Æreskunstner-diplom.

René Dif filmede sit Æreskunstner-diplom og det meste af hyldest-seancen, for at lægge den ud på de sociale medier - eller måske blot til vennerne. Foto©JørgenKoefoed.

Nylarskoret sang ikke Aqua-sange, men derimod ting af C. E. F. Weise, Rued Langgaard og Leo Estvad. Det var her hr. Dif begyndte at blive lidt urolig, så på sit guld-ur - og til sidst fremdrog en oplader til sin smartphone og smuttede et kort øjeblik hen til den nærmeste stikkontakt. Batteriet var ved at være udtømt - og der skulle tages endnu flere videoklip. Foto©JørgenKoefoed.

Det hele sluttede af med sang, sang og sang. Først kongelig operasanger Morten Larsenius Kramp med nogle bevægende sange, der fik det til at risle ned langs rygraden. Er der nogen i dette land, der kan fortolke med mere dybde? Jeg tror det næppe! Så Nylarskoret med Weyse, Langgaard og Estvad. Næstsidst igen Nylarskoret med publikum som ekkoet i Ekkodalen i Østermarie-visen om søster Sofie. Sidst fællesfinalesangen Sommerens Ø af Mogens Jermiin og Piet Hein.

Den kirkelige afdeling var slut – og ikke et øje var tørt. KulturBornholm staver Kultur med meget stort K. Synd at TV2/Bornholm ikke var til stede, så HELE Bornholm kunne have nydt med.

Afsted-afsted med raske fjed - René Dif i spraglet kunstnerjakke og Kulturpaven Carsten Seeger iført høj hat og korte trusser danner fortrop for det store følge fra Østermarie Kirke til René Difs nye gade. Foto©JørgenKoefoed.

Hvem fylder mest? Æreskunstneren eller Østermaries Kulturpræsident? Nogenlunde lige meget! Foto©JørgenKoefoed.

MED CARSTEN SEEGER og René Dif i spidsen bevægede den store flok sig gennem Østermaries virvar af gader til Torvegade 19A, der som en blindtarm ligger imellem nr. 19 og 21. Det var denne stump græsvej, der nu skulle skifte navn. Vejskiltet var opsat og tildækket med mønstret papir. Efter et par velvalgte ord fra Kultur-Over-Paven pakkede popsangeren skiltet ud og kunne konstatere, at han som højst nulevende kunstner kunne føje egen gade til sit curriculum vitæe. Lad os håbe at denne triumf kommer med i næste udgave af Den Blå Bog.

Det hele sluttede af med, at René Dif fik en Farrari, som han skulle køre hele de 30 meter op af sin nye gade – op til kølige pilsnere – ikke fra Svaneke men fra Thy!!

René Dif ville gerne have været med hjem til Præsidentens bondegård og spise pølser fra Hallegård, men klokken var blevet mange. Hr. Dif, der var fløjet direkte fra Nice til Østermarie skulle hjem til sine fire piger et sted i Nordsjælland. Den yngste, der kun er 3 måneder gammel, skal døbes til september – og får navnet Heily! (Dén nyhed ville Se&Hør have betalt en formue for – jeg fik den gratis).

'Før var det min vej - nu bli'r det din'. Den kendte, lokale radiovært Kjeld Olsen fra Bornholms Radio tog i mod René Dif. Kjeld Olsen og hans hustru er de eneste beboere på den lille stump vej, der huser Torvegade 19A. Kjeld Olsen vil nu gøre en ihærdig indsats for at få lov til officielt at kalde sin vej René Dif Gade. Foto©JørgenKoefoed.

Carsten Seeger siger et par bevingede ord inden afsløringen - og det skal ud på Facebook og Twitter, mener René Dif. Foto©JørgenKoefoed.

Afsløringen nærmere sig ... mon René Difs navn er blevet stavet rigtig? Foto©JørgenKoefoed.

Hurra!!! René Dif har fået sin helt egen gade – lige midt centrum af Verden. Foto©JørgenKoefoed.

René Dif har altid drømt om en rød Ferrari – det fik han så oveni en hel gade. Ja, dén mand blev i den grad forkælet denne solbeskinnede lørdag i Østermarie. Foto©JørgenKoefoed.

Hvad enhver rigtig mand begærer, når han både har egen gade og rød Ferrari: En kølig pilsner. Og den havde den travle æreskunstner ærlig fortjent. Han betroede mig, at AQUA nu kun giver koncerter i udlandet. I foråret blev det til 11 koncerter for udsolgte huse i Australien, (men verdensnavnet ved dog ikke om han er medlem af Den Danske Folkekirke). Foto©JørgenKoefoed.

Den københavnsk vejnavne-ekspert Erik Willumsgaard venter på Bus 1 i Gudhjem til Østermarie. Her skal han holde talen til byens nye æreskunstner René Dif, som er gengivet herunder. Foto©JørgenKoefoed.

Kære østermariegensere, bornholmere og førder – og René Dif.

Mange tak for den store ære det som københavner er at få lov at holde talen ved navngivning af en vej her i Østermarie – som jo med rette må siges at være et globalt center for kreativ navngivning af veje, pladser mv. og som sådan f.eks. langt overgår metropolen over dem alle, New York, med deres trivielle 1., 2. 3. 4. gade osv.

Men kære Rene Dif! Mange ville måske synes det alligevel var en større ære at lægge navn til en vej i København end i Østermarie.

Du skal dog virkelig være glad for, at det er her vi i dag står og fejrer dig, og ikke i København.

For ovre, som man kalder det her på øen, skal man altså have været død mindst et år, før der overhovedet stilles forslag om at få en vej navngivet efter sig!

Men sådan nogle smålige begrænsninger pålægger man ikke sig selv her i Østermarie!

Og godt det samme!

For ellers havde vi jo på vores jævnlige vej gennem Østermarie måttet undvære den store fornøjelse det er, at passere vejnavne som Gita Nørbys Runddel, Victor Borges Genvej, Jesper Kleins Banegaardsplads, Palle Hulds Hulvej, Sigurds Bjørnesti, Flemming Flindts Svanesø og Svend Asmussens Swing.

Jeg kan tilføje, at vi i København som de fleste andre steder har pålagt os den begrænsning, at vi meget nødigt ændrer vejnavne.

Visse vejnavnehistorikere mener – ja sådanne findes!, – at der gælder den uskrevne regel, at dette kun kan lade sig gøre, hvis der er tale om en svensker, der er omkommet ved et attentat. Det gælder i hvert fald for de veje, der fik ændret navn efter Folke Bernadotte, Dag Hammarskjöld og Olof Palme.

MEN selv denne undtagelse har åbenbart undtagelser, for H.C. Andersen fik sin boulevard, uden mig bekendt hverken at være svensker eller omkommet ved et politisk attentat!

——————————————-

Det forekommer, at det må være et snart forestående, at man også her i Østermarie må begynde at ændre eksisterende vejnavne, når alle indkørsler, markveje o.lign., har fået navne.

Det mest brugte og forslidte vejnavn i Danmark er f.eks. Lærkevej. Og sådan én har man også her i Østermarie, plus andre dusin-navne som Torvegade, Møllevej og Nyvej.

De kunne godt blive frisket lidt op ved i stedet at blive navngivet efter hæderværdige personer!

Erfaringen viser der skulle være nok at tage af!
————————————-

Når vi i øvrigt ser på Østermarie er det jo i høj grad udøvende kunstnere, der dominerer den nyere navngivning.

Her har vi så i København begyndt at navngive efter litterære personligheder, f.eks. Karen Blixen og Tom Kristensen, der har fået nogle fine veje i Ørestad.

Men der må gået noget galt med den litterære dannelse, for jeg er blevet spurgt af flere, om man ikke med Tom Kristensen har brudt reglen, om at der kun må navngives efter afdøde, da han trods sit farlige erhverv stadig lever og bliver ved at vinde det ene Le Mans-løb efter det andet.

Noget lignende oplevede jeg, da en vred borger henvendte sig for at klage over, at det var ved at gå for vidt med ham overborgmesteren, Frank Jensen, som allerede havde fået vej opkaldt efter sig, nemlig Borgmester Jensens Allé i Fælledparken.

Men jeg måtte berolige den vrede borger med, at den fine allé ikke var opkaldt efter Frank, men Jens Jensen, der i øvrigt grundlagde Fælledparken for over 100 år siden, og længe har ligget under mulde på Vestre Kirkegaard sammen med Stauning og de andre socialdemokratiske koryfæer.

For at undgå lignende klager i fremtiden begyndte vi så at sætte undertekster på vores vejnavneskilte, som f.eks. kan fortæller at  Magnussonsgade heller ikke er opkaldt efter en racerkører, Jan Magnussen, men efter ham med de islandske håndskrifter, den bekendte ARNI Magnusson!

Det er en idé, der hermed gives videre til gratis benyttelse i Østermarie, så de, som ikke kommer så ofte i Det Kongelige Teater, ikke begyder at gætte på, at Gita Nørby må være kendt fra Paradise Hotel

Eller, at andre uvidende vil gætte på, at denne Rene Dif – som Oluf Høst – nok er en bornholmsk landskabsmaler.

Jeg kan fortælle, at man som vejnavnemand i København kommer ud for en del andre trakasserier, som så ikke bare kan klares med en god forklaring.

F.eks. fik jeg for et par år siden en klage fra nogle borgere, som mente, at de boede i Lille Strandstræde, ind til de en morgen vågnede og så, at de nu boede på Sigfred Pedersens Plads, ifølge et nyt gadeskilt!

Og det var da også for dårligt, og skulle borgerne ikke høres og alt muligt – inden man pludselig ændrede folks adresser! Og de var HELT lige glad med om Sigfred Pedersen havde skrevet ”Nu går våren gennem det nærliggende Nyhavn”, for de ville bare have deres adresse tilbage!

Jeg beroligede de vrede borgere med, at det ikke var noget kommunen havde sat i værk. OG at jeg nok havde en anelse om, hvem bagmændene bag det i øvrigt meget professionelt udførte vejnavneskilt, kunne være.

Og min mistanke holdt stik.

For en eftersøgning i hovedstadens mere kreative miljøer viste hurtigt, at det ganske rigtigt var Selskabet for Dansk Memorabilitet som stod bag udåden!

Én af gerningsmændene var ikke overraskende Carsten Seeger, der er blandt benævnte selskabs prominente medlemmer!

Min egen chef i kommunen syntes desværre ikke det var spor sjovt, at jeg som embedsmand havde så klar en fornemmelse af, hvem der stod bag så alvorlig en forbrydelse imod Adresselovgivningen – som hun selv havde været med til at udarbejde.

Og jeg fik nok et minus i min karakterbog!

Som et plaster på såret blev jeg optaget som medlem af det ærværdige Selskab for Dansk Memorabilitet, og lærte her den kære broder Carsten Seeger at kende, in person.

Hvilket bestemt var et ekstra plaster på såret,

og nok den ene grund til, at jeg har fået den ære at stå her i dag og holde tale.

Jeg håber den anden grund er min stadig tættere tilknytning til Bornholm gennem min anden bolig i Gudhjem.

Meget apropos nævnte jeg jo, at jeg synes, man godt kunne begynde at ændre eksisterende vejnavne her i Østermarie efter hæderværdige personer.

Personligt kunne jeg i givet fald gerne tænke mig, at det var vejen mod mit elskede Gudhjem, altså hovedgaden, Godthåbsvej, der kom på tale – til mig selv!

Nå, men det er jo Rene Dif, vi er her for at hædre som æreskunstner i dag.

Og det er der rigtig god grund til, nemlig at du førte Bornholmerkoret frem som vinder af sangkonkurrencen All Stars 2008 – transmitteret på landsdækkende TV.

Hermed var du i den grad med til at sætte det Bornholm – vi alle sætter så højt – på det danske landkort.

Og dér, hvor det hører hjemme – herude i Østersøen og ikke et sted oppe i nærheden af Anholt, som mange lærte fra deres skoleatlas!

Og nej, vi har heller ikke glemt, at du leverede den dybe stemme i verdenshittet Barbie Girl!

Lige i denne sammenhæng måler et verdenshit sig bare slet ikke med din bornholmerbedrift! Som du rundede så flot af med at donere vinderprisen på 250.000 kr til døgninstitionen Sirius. Der, som bekendt købte fine legeredskaber for pengene.

Og da Sirius senere blev lukket, kom legeredskaberne til Heldagsskolen her i Østermarie – og det får jo kun det hele til at hænge endnu bedre sammen!