NY FILM I SACAL GUDHJEM: PENÉLOPE CRUZ SOM PLAGET HUSMOR

Penélope Cruz er den plagede husmor, som i frustration kaster al sin kærlighed på børnene. Foto©AngelFilms.

 MIN ENESTÅENDE MOR:  Anmelderne var alle lige glade – altså ikke ligeglade – for dette sociale drama på italiensk. De dryssede alle fire stjerner ud af ærmet. Ikke mindst den kvindelige hovedrolle betog. Som Per Juul Carlsen skriver i Kristeligt Dagblad: ”Penélope Cruz er uimodståelig som plaget husmor”, og skriver videre: “Pénélope Cruz leverer en sand ’Sophia Loren’ som mater familias i Emanuele Crialeses smægtende drama fra 1970’ernes Rom”.

Penélope Cruz Sánchez er spansk skuespillerinde. Hun er især kendt for sit samarbejde med instruktøren Pedro Almodóvar. ’Pe’ – som hun kaldes blandt venner – forlod folkeskolen 15 år gammel til fordel for dansestudier. Kort tid efter blev hun opdaget under en casting – det stoppede dansen. Herefter tog den ene film den anden.

I dag er hun 49 år, modtaget adskillige priser, heriblandt en Oscar for en birolle [Vicky Cristina Barcelona i 2019] og en Oscar-nominering for en hovedrolle [Volver i 2006]. I 2010 scorede hun den spanske skuespiller og kvindebedårer Javier Bardem.

Manden bag dramaet er Emanuele Crialese – italiensk manuskriptforfatter og filminstruktør. Han er hjemmehørende i Rom og har blandt andet studeret film i New York City.

Den enestående mor er sammen med sin familie netop flyttet ind i den øverste etage i et nyopført lejlighedskompleks, men den smukke udsigt kan ikke rigtigt kompensere for udfordringerne på familiefronten. Forældrene Clara [Penélope Cruz] og Felice [Vincenzo Amato] elsker ikke hinanden som førhen, men magter heller ikke at leve hver for sig. Clara finder trøst i forholdet til sine tre børn, men da det ældste barn, datteren Adriana, udnytter sin anonymitet i det nye kvarter til at springe ud som dreng, får familierelationerne virkelig et skud for boven.

MIN ENESTÅENDE MOR
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 21. september til og med onsdag 27. september.
Hver aften kl. 19:15.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 99 minutter.
Censur: 11+

Anmelderne var ret så enige:

Kristian Lindberg, Berlingske: Der er mange fine detaljer i Emanuele Crialeses ’Min enestående mor, hvor Penélope Cruz er et lysende midtpunkt, men hvor forløsningen til gengæld udebliver. 4 stjerner ud af 6.

Jo-Ann Titmarsh, Filmmagasinet Ekko: Af og til rammer instruktøren af kærlighed til sine karakterer en utroværdig tone… […] Men filmen lykkes som en rørende hyldest til en underkuet kvinde, der fandt modet til at stå ved sin søn, da han havde allermest brug for det. 4 stjerner ud af 6.

Ralf Christensen, Information: I den italienske film ‘Min enestående mor’ spiller Penélope Cruz fornemt en mor, der kæmper for at bevare sit barnesind i et konservativt Italien i 70’erne. Men det er datteren, der føler sig født i den forkerte krop, der overstråler alle.

Katrine Sommer Boysen, Morgenavisen Jyllands-Posten: Strejf af magisk realisme i en hård hverdag i fint italiensk coming of age-drama.
4 stjerner ud af 6.

Nanna Frank Rasmussen, Politiken: Penélope Cruz er en af verdens smukkeste kvinder, og (også) derfor brillerer hun i rollen som moderen, der ikke kunne gøre noget forkert. 4 hjerter ud af 6.

Luna Ehlers, netmediet Soundvenue: Selvom Emanuele Crialeses smukke selvbiografiske værk lider under forstyrrende utroværdige scener, lykkes den italienske instruktør med at skabe et spænende frirum for sin unge fortvivlede, identitetskæmpende og stærke hovedperson.
4 stjerner af 6.

Film Fakta
MIN ENESTÅENDE MOR
Originaltitel: L’immensità [Uhyrligheden].
Instruktion: Emanuele Crialese.
Manuskript: Emanuele Crialese, Francesca Manieri og Vittorio Moroni.
Medvirkende: Penélope Cruz, Vincenzo Amato, Luana Giuliani, Maria Chiara Goretti, Alvia Reale, Mariangela Granelli, Rita De Donato, Ilaria Genatiempo, Fillippo Pucillo, Ugo Giamazzi, Vincenzo Amato, Patrizio Francioni, Penélope Nieto Conti, India Santella, Carlo Gallo, Velentina Cenni, Francesco Casisa, Clara Ponsot, Aurora Quattrocchi med flere.
Producere: Lorenzo Gangarossa, Mario Gianni, Dimitri Rassam med flere.
Musik: Rauelsson.
Foto: Gergely Pohárnok.
Klip: Clelo Benevento.
Casting: Chiara Polizzi og Davide Zurolo.
Kostymer: Massimo Cantini Parrini.
Makeup og hår: Alice Gentelli, Gaia Ridolfi og Ivan Spignese.
Stunts: Emanuele Freddo, Roberto Sgarbi med flere.
Stunt for Penélope Cruz: Maria Gnecchi.
Koregraf: Bianca Li.
Produktion: Wildside, Chapter 2, France 3 Cinéma, Pathé, Warner Bros., Canal+, Regione Toscana og Toscana Film Commission.
Dansk distribution: Angel Films.