NY FILM I SACALA GUDHJEM: ET KÆRLIGHEDSBREV TIL SAMA

Instruktøren Waad Al-Kateab med datteren Sama i det udbombede Aleppo. Foto©ØstForParadis.

 TIL SAMA:  Krigen i Syrien har varet siden 2011. Den langstrakte borgerkrig betyder, at store dele af landets største byer som Aleppo, Homs, Raqqa og Ghouta ligger i ruiner, mens mere end halvdelen af landets befolkning er tvunget på flugt.

26-årige Waad al-Kateab startede sit dokumentarfilmprojekt tidligt i den syriske borgerkrig. Hendes mål var, at skildre vilkårene for hende selv og for indbyggerne i Aleppo. Da hun føder datteren Sama, drejes projektet til et kærlighedsbrev til både Sama og til de mennesker, som vælger at blive i Aleppo trods de evindelige bombardementer.

Der skal bruges mundbind overalt i biografen, undtagen når du sidder på din plads i salen.

TIL SAMA
vises i Scala Gudhjem
fra fredag 30. oktober til og med onsdag 4. november
Hverdage: 19:15
Søndag 1. november 16:15
Biografcafeen åbner 18:30
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 100 minutter
Censur: 11+

Anmelderne var meget begejstrede:

Kristoffer Hegnsvad, Politiken: Den byder på en inderlighed, en adgang til sine medvirkende og en grad af intimitet i sin fortællestil, jeg ikke har set i nogle af de andre dokumentarfilm fra Syrien. 5 hjerter ud af 6.

Sarah-Iben Almbjerg, Berlingske: … et rystende forsøg på at forklare sine børn om summen af ens, måske forkerte, valg. Desværre er det også så forfærdeligt, at det næsten bliver for meget. 4 stjerner ud af 6.

Katrine Sommer Boysen, Jyllands-Posten: Ingen vil gå urørte fra TIL SAMA, og den vil også være for barsk for mange. Men det gør kun anbefalingen større. TIL SAMA er utvivlsomt blandt årets allervigtigste film. 6 stjerner ud af 6.

Adam Holm, filmmagasinet Ekko: At dokumentaren TIL SAMA kunne undgå at vinde dette års Oscar, er tæt på skandaløst. Ingen film rammer den følelsesmæssige centralnerve på samme måde som Waad Al-Kateabs selvfilmede skildring af livet – og døden – i det belejrede Aleppo.
6 stjerner ud af 6.

Freja Dam, netmediet Soundvenue: … en rystende øjenvidneberetning fra et hospital i Aleppo, der både er dybt personlig og essentiel oplysning til hele det verdenssamfund, der ser passivt til borgerkrigens blodbad.
5 stjerner ud af 6.

Film fakta
TIL SAMA
Originaltitel: Til Sama
Instruktion: Waad Al-Kateab og Edward Watts
Medvirkende: Waad Al-Kateab, Hamza Al-Khateab og Sama Al-Khateab – alle som sig selv
Produktion: Waad Al-Kateab
Fotografi: Waad Al-Kateab
Klip: Chloe Lambourne og Simon McMahon
Musik: Nainita Desai
Land: Storbritannien og Syrien
Produktionsår: 2019
Selskab: Channel 4
Biodistributør: Øst for Paradis.