NY FILM I SCALA GUDHJEM: NÅR MAN GLEMMER AT LEVE

Bill Nighy agerer fremragende som den kedelige embedsmand Williams, der pludselig opdager at tiden er gået. Foto©SFstudios.

 LIVING:  Det er for sent at begynde leve, når man først har modtaget en dødsdom. Det skal man huske på, når man gemmer oplevelser til pensionist-tilværelsen. Som den gode Piet Hein udtrykte det: ”Husk at elske, mens du tør! Husk at leve, mens du gør det!” Det er på en måde temaet i Scala Gudhjems nye, engelske film LIVING.

Filmen foregår i 1950’ernes London, hvor en stilfærdig og grå embedsmand hos lægen får stukket en alvorlig diagnose ud. Han reagerer ved at tage fri fra arbejdet i håbet om at finde glæde og eventyr, før det er for sent. Til hans held møder han en sprudlende, kvindelig kollega, som har alt det, han mangler. Men er det for sent …?

Rollen spilles af gode, gamle Bill Nighy. Han blev nomineret til en Oscar for sin præstation som mr. Williams, der i årevis har levet et liv i skyggen med et formaliseret og rutinepræget arbejde i statsforvaltningen.

LIVING er en ny fortolkning af Akira Kurosawas klassiske filmdrama ’At leve’ fra 1952. Det er nobelprismodtageren i litteratur ­– Kazuo Ishiguro – som er forfatteren bag den roman, som filmen bygger på. Manuskriptet til Kurosawas film var desuden også delvis inspireret af Leo Tolstoys novelle ’Ivan Ilyichs død’ fra 1866.

Ishiguros flyttede til England i 1960, da han var fem år. Han har en master i ’kreativ skrivning’ fra University of East Anglia i 1980. På den tid var allerede godt i gang med at skrive skønlitteratur. Han fik udgivet sin første bog ’De fjerne blå bjerge’ i 1982, samme år som han fik britisk statsborgerskab. Han har skrevet syv romaner, blandt andet ‘Resten af dagen, som blev filmatiseret i 1993. Desuden har han skrevet en række noveller og skuespil samt skrevet tekster til nogle sange, indspillet af den amerikanske jazzsangerinde Stacey Kent.

LIVING
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 25. maj til onsdag 31. maj.
Hver aften kl. 19:15.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 102 minutter.
Censur: Tilladt for alle.

Anmelderne var rimelig glade:

Thomas Brunstrøm, Berlingske: 73-årige Bill Nighy spiller sit livs måske bedste rolle som bureaukratisk papirnusser, der får en dødsdom og opdager, at han har glemt at leve. 5 stjerner ud af 6.

Bo Tao Michaëlis, Filmmagasinet Ekko: Filmen er konsekvent i sin engelske nostalgi og begynder som i gamle dage med titel og rulletekster, tintet i tidstypisk technicolor, adstadigt klippet og pænt fotograferet i regn og sol, Big Ben og Piccadilly Circus. 4 stjerner ud af 6.

Christian Monggaard, Information: Bill Nighy leverer en pragtpræstation i Oliver Hermanus og Kazuo Ishiguros vellykkede Akira Kurosawa-genindspilning. [Information uddeler ikke stjerner]

Katrine Sommer Boysen, Morgenavisen Jyllands-Posten: Bill Nighy er perfekt som bureaukraten, der vågner op til dåd. 4 stjerner ud af 6.

Per Juul Carlsen, Kristeligt Dagblad: Det er som om filmen insisterer på at smide alle de moderne unoder væk og grave en glemt livsvisdom frem for at vække det moderne publikum, der sidder på deres kontorer dag ud og dag ind uden at opdage, at passionen langsomt siver ud af dem. 4 stjerner af 6.

Jakob Freudendal, netmediet Soundvenue: Bill Nighy giver en fin, underspillet præstation i klichetung og overflødig genindspilning af mesterværk. 3 stjerner ud af 6.

Bo Green Jensen, Weekendavisen: Meget i LIVING kommer af stoffet, men det er frem for alt en stor skuespiller, som forløser og fører det hjem. [Weekensavisen uddeler ikke stjerner]

Film Fakta
LIVING
Instruktion: Oliver Hermanus.
Medvirkende: Bill Nighy, Aimee Lou Wood, Alex Sharp, Hubert Burton, Michael Cochrane, Zoe Boyle, Jessica Flood, Richard CunninghamFfion Jolly, Jonathan Keeble, Aimee Lou Wood, Asrin Rawlins, Oliver Chris, Anant Varman, Lia Williams, Jamie Wilkens, John Mackay, Celeste Dodwell. Pasty Ferran med flere.
Manuskript: Sjinobu Hashimoto,
Forlæg: Roman af Kazuo Ishiguro samy Akira Kurosawas film ’Ikiru’.
Producere: Elizabeth Karlsen, Stephen Woolley med flere.
Foto: Jamie Ramsay.
Klip: Chris Wyatt.
Musik: Emilie Levienaise-Farroch.
Casting: Kahleen Crawford.
Dekorationer: Sarah Kane.
Kostumer: Sandy Powell.
Makeup og hår: Ellen d’Andrade Brown, Danielle Hawkes, Nadia Stacy med flere.
Speciel effects: Alex Bsstin, Steve Bowman og Luke Smith.
Covid Manager: Paul Moody.
Produktion: British Film Institute, County Hall, Film4, Fikmgate Films, Kurosawa Productions, Number 9 Films med flere.
Dansk distribution: SF Film.