NY FILM I SCALA GUDHJEM: AFDELING Q’s NYE HOLD

Det nye hold i Adeling Q: Ulrich Thomsen og Zaki Youssef som Carl Mørck og makkeren Assad. Foto©NordiskFilm.

 MARCO-EFFEKTEN:   Femte film om kriminalpolitiets Afdeling Q kan nu ses gennem Scala Gudhjems projektor. Men denne her er ikke helt som de første fire. De to politifolk er blevet skiftet ud. Det skyldes den 70-årige forfatter Carl Valdemar Jussi Henry Adler-Olsen, der absolut ikke var tilfreds med den måde, som især Nikolaj Lie-Kaas fortolkede rollen som den hårdt plagede politimand Carl Mørck på.

Derfor er MARCO EFFEKTEN nu lagt i hænderne på Nordisk Film, som har hyret Ulrich Thomsen og Zaki Youssef til at videreføre rollerne. Så bliver det spændende at se, om det nye makkerpar kan opfylde forfatterens intentioner og stadig er på holdet, når de sidste tre Q-film skal produceres.

Filmen følger den 15-årige dreng Marco, som sammen med sin sigøjnerfamilie lever af at tigge og stjæle. Familiens overhoved Zola vil gøre Marco invalid med vilje, så de kan få flere medlidenhedspenge. Derfor vælger han at flygte til Danmark. Det er her Afdeling Q kommer på sagen.

De er begyndt at grave i en henlagt sag om den efterlyste pædofili-sigtede embedsmand, William Stark. Da Marco bliver anholdt ved den dansk-tyske grænse er han nemlig i besiddelse af Starks pas. Det bringer Carl Mørck på sporet af en årelang, systematisk korruption med ulandsbistand og mod opklaringen af et bestialsk mord.

De fleste af filmanmelderne var ikke lige så begejstret som Ekstra Bladets Henrik Queitsch, der forsynede filmen med fem ud af seks stjerner med ordene: Uanset hvad, er ‘Marco Effekten’ en af de mest effektive, danske spændingsfilm, jeg har set i årevis. Og så har den modsat forgængerne tilmed personlighed.”

MARCO EFFEKTEN
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 1. juli til og med onsdag 7. juli
Hver aften kl.   20:00    JA, det er starttidspunktet i juli.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 125 minutter
Censur: 15+.

Nogen af anmelderne var lidt syrlige:

Henrik Queitsch, Ekstra Bladet: Uanset hvad, er ‘Marco Effekten en af de mest effektive danske spændingsfilm, jeg har set i årevis. Og så har den modsat forgængerne tilmed personlighed. 5 stjerner ud af 6.

Joakim Grundahl, Politiken: De vil nok komme til at fylde mere i de kommende film, men det manglende dynamik mellem trioen reducerer filmen til noget, der minder om pilotafsnittet af en tv-serie, hvor karakterdramaet først foldes ud et stykke inde i sæsonen. 3 hjerter ud af 6.

Kristian Lindberg, Berlingske: Ulrich Thomsen slår neurotiske knuder på sig selv i kampen for at bemægtige sig rollen, men får til syvende og sidst ikke nok spillerum i en film, som for ofte nøjes med en legen røvere og soldater. 3 stjerner ud af 6.

Katrine Sommer Boysen, Morgenavisen Jyllands-Posten: Det er synd, at ’Marco Effekten’ ikke er blevet en bedre film. For så er man tvunget til at spørge: Hvad skulle alle udskiftningerne gøre godt for? 3 stjerner ud af 6.

Christian Monggaard, Information: … er trods gode kræfter foran og bag kameraet blevet en farveløs og uinspireret affære, der ikke formår at engagere. 3 stjerner ud af 6.

Kristian Dam Nygaard, .B.T.: … skal nok sælge masser af billetter på baggrund af de tidligere film og succesfulde bøger, men på sigt er jeg i tvivl om, hvorvidt det nye hold kommer til at klare sig ligeså godt kommercielt.
3 stjerner ud af 6.

Bo Tao Michaëlis, filmmagasinet Ekko: Det er først og fremmest Ulrich Thomsens portræt af den desillusionerede, traumatiserede og faktisk hjemløse Carl Mørck, som gør filmen til mere end middelgod. Hans fortvivlede ansigt med desperate øjne, nervøse træk og trodsig mund er filmens vedvarende seværdighed. 4 stjerner ud af 6.

Felix Fleischer, netmagasinet Soundvenue: Selv ikke Ulrich Thomsens hærdede kriminalkommissær kan løse problemerne i ’Marco Effekten’, der uden friske idéer og helstøbte karakterer står tilbage som en grå og gennemsnitlig thriller. 3 stjerner ud af 6.

Film Fakta
MARCO EFEKTEN
Instruktion: Martin Zandvliet
Medvirkende: Ulrich Thomsen, Zaki Youssef, Sofie Torp, Thomas W. Gabrielsson, Anders Matthesen med flere
Produktion: Mikael Chr. Rieks
Manuskript: Anders Frithiof August og Thomas Porsager
Fotograf: Aske Alexander Foss
Editor: Per Sandholt, Per K. Kirkegaard, Mette Lybæk
Lyd: Lars Ginzel og Martrein Saabye Andersen
Komponist: Sune Martin
Scenograf: Gitte Malling
Forlæg: Jussi Adler-Olsen
Land: Danmark
Produktionsår: 2021
Produktionsselskab: Nordisk Film Production
Dansk distribution: Nordisk Film Distribution.