NY FILM I SCALA GUDHJEM: ALT KAN SKE PÅ MORS DAG

Naboens søn Paul (Josh O’Connor) og den forældreløse tjenestepige Jane (Odessa Young) ser sit snit til at mødes på Mors Dag. Det er i dette møde mellem to køn og to sociale klasser, at kernen i filmen ’Helligdag’ befinder sig. Foto©Scanbox.

 HELLIGDAG:  Den britiske film ’Helligdag’ er baseret på Graham Swifts roste og provokerende roman fra 2016 med titlen ’Mothering Day’ – på godt dansk ’Mors Dag’.

Den udspiller sig 30. marts 1924. En såkaldt Midfaste-søndag, hvor den 22-årige Jane Fairchild som andre tjenestepiger landet over får fri til at besøge sin mor. Avisen The Guardian var begejstret for den korte roman på kun 148 sider med roserne: ”Mesterligt … en gribende fortælling om en privat katastrofe”.

Filmer følger bogens fortælling: En smuk forårsdag i 1924 kører ægteparret Niven til forlovelsesfrokost for naboens søn, Paul og hans forlovede. Ingen ved, at Paul i syv år har haft et hemmeligt og hedt forhold til Niven-familiens unge tjenestepige, Jane. Inden brylluppet med en kvinde fra sin egen klasse, bruger han formiddagen på et sidste lidenskabeligt møde med Jane. De ved begge, at de aldrig kan mødes igen, og at deres tilværelser vil forandres, men Jane aner endnu ikke, hvordan netop denne ene dag skal få betydning for resten af hendes liv.

Anmelderne kunne lide filmen. Freja Dam giver den i netmediet Sondvenue fire stjerner ud af seks med ordene: ”Sexsekvenserne er højdepunktet i sanselig film om en kvindes opvågning”. Alt for Damerne runder op til fem stjerner med ordene: ”Dybt erotisk og sitrende film, der bevæger og sætter varig spor”.

Rollelisten lyder på kendte navne. Oscar-vinderne Olivia Colman og Colin Firth som Janes arbejdsgivere, der er præget af en dyb sorg efter Første Verdenskrig. Australske Odessa Young og britiske Josh O’Connor er det elskende par. Sidstnævnte er nok bedst kendt som Prins Charles i Netflix-serien ‘The Crown’, hvor han ligeledes spiller overfor Olivia Colman.

HELLIGDAG
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 16. juni til og med onsdag 22. juni
Alle dage 19:15
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart
Billetpris: 95 kroner
Spilletid: 110 minutter
Censur: 11+.

Anmelderne var glade og enige:

Ida Rud, filmmagasinet Ekko: The Crown-stjernen Josh O’Connor spiller Paul, men filmen er båret af Odessa Young, der giver Jane en klar lethed. Selv når kameraet er helt oppe i skuespillerens ansigt, virker hun afslappet. Også med den fortrolige nøgenhed, som der er meget af. 3 stjerner ud af 6.

Frederik Asschenfeldt Vandrup, Morgenavisen Jyllands-Posten: HELLIGDAG er næppe årets mest inspirerende titel, men den følger loyalt den danske titel på Graham Swift-romanen, der danner forlæg for franske Eva Hussons fine og delikate, men også en smule retningsløse filmatisering. 3 stjerner ud af 6.

Freja Dam, netmediet Soundvenue: Australske Odessa Young lyser op som unge Jane, der nysgerrigt og åbent udforsker livet. Josh O’Connor er fin som den både følsomme og desillusionerede Paul […] Colin Firth og Olivia Colman spiller upåklageligt, men deres roller er for små til, at de for alvor brænder igennem. 4 stjerner ud af 6.

Film Fakta
HELLIGDAG
Originaltitel: Mothering Day
Instruktør: Eva Husson
Medvirkende: Odessa Young, Josh O’Connor, Colin Firtrh, Glenda Jackson, Olivia Colman, Sope Dirisu, Emma D’Arcy, Patsy Ferran, Emily Woof, Caroline Harker med flere
Manuskript: Alice Birch
Forlæg: Graham Swifts roman af samme navn
Musik: Morgan Kibby
Producenter: Elizabeth Karlsen og Stephen Woolley
Dansk distribution: Scanbox.