NY FILM I SCALA GUDHJEM: AMERIKAS MAGTFULDE OG SAMVITTIGHEDSLØSE VICEPRÆSIDENT

VICE handler om manden, der blandt meget andet snavs styrede USA ind i en ulovlig invasion af Irak. Dick Cheney [Chrstian Bale] var den mest magtfulde person i George W. Bush-administrationen. Foto©SFstudios.

FILMEN VICE ER ikke en dokumentar-film om den tidligere VICEpræsident Dick Cheney under George W. Bush. Det er en spillefilm, som lægger sig meeeeget tæt op virkelighedens Dick Cheney. En mand der satte nye standarder for, hvordan rollen som vicepræsident kunne bruges i Amerika. Vi får historien om, hvordan han forandrede landet og rollen på måder, som man stadig mærker følgerne af i dag.

Historien fremstilles med mørk humor og rigelige mængder sarkasme, som dermed også gør den appellerende for et publikum, der ingen interesse har i amerikansk politik.

Filmen har høstet ros over hele verden. Det skyldes i særdeleshed Christian Bale, der i en næsten ukendelig forandring nåede en vægt på 96 kg for at ligne forlægget så godt som muligt. Det har indtil videre givet ham en Golden Globe samt en Oscar-nominering.

OM DICK CHENEY

Richard Bruce ’Dick’ Cheney blev født 30. januar 1941 i Lincoln, Nebraska. Han var USAs 46. vicepræsident og sad som sådan valgt ind for republikanerne fra 20. januar 2001 til 20. januar 2009. Medlem af Repræsentanternes Hus fra 1979 til 1989 og forsvarsminister fra marts 1989 til januar 1993 under præsident George H. W. Bush.

Efter high school startede Cheney på Yale University, men droppede ud efter nogle år, i stedet fik han en kandidatgrad i statskundskab fra University of Wyoming i 1966. Han forsøgte herefter at få en doktorgrad fra University of Wisconsin, men stoppede inden han var færdig for at hellige sig politik.

Cheney arbejdede fra 1969 i Det Hvide Hus under præsident Richard Nixon, hvor han hurtigt steg i graderne, og han endte som stabschef for præsident Gerald Ford, den hidtil yngste på den post. Han var kampagneleder for Fords valgkamp i 1976.

Dick Cheney blev valgt til Repræsentanternes Hus i 1978, og var medlem indtil præsident Bush i 1989 udnævnte ham til forsvarsminister. Han var kendt for sine konservative synspunkter og sit arbejde for Wyomings store mine- og olieindustri.

I perioden efter tiden som minister var Cheney bestyrelsesformand og direktør for selskabet Halliburton, der leverer udstyr til olieindustrien. Dette forhold har fået nogen til at anklage Cheney for at løbe ærinder for olieindustrien bl.a. ved udformningen af USAs energipolitik og at starte Irak-krigen.

Dick Cheney var i februar 2006 involveret i en jagtulykke, hvor en person i jagtselskabet, Harry M. Whittington, kom til skade som følge af et vådeskud.

VICE
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 21. til 27. marts 2019
Hverdage klokken 19:15
Lørdag-søndag klokken 16:15 med GRATIS KAFFE
Biografcafeen åbner 45 minutter før forestillingens start
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 132 minutter
Censur: 15+

Anmelderne var temmelig glade for filmen:

Nanna Frank Rasmussen, Jyllands-Posten: Dick Cheney er naturligvis ikke nogen helt i filmen, han er tværtimod en uhyggeligt stille superskurk, men han portrætteres ikke uden varme eller nuancer. Derfor er det ikke bare en enøjet kritik af et system og en mand uden samvittighed.
5 stjerner ud af 6

Ralf Christensen, Information: Det er en fyndigt og opfindsomt fortalt tragikomedie. Og McKay gør noget, som Michael Moore aldrig ville gøre. Han lader tilskueren gennemgå antipati og så en vis grad af sympati og så igen antipati for hovedpersonen.

Thomas Brunstrøm, B.T.: … hypen omkring Christian Bale og hans utrolige fysiske forvandling er helt berettiget. Han er så forrygende i hovedrollen, at man efter fem minutter glemmer, at det ikke er den rigtige Dick Cheney, der spiller sig selv. 5 stjerner ud af 6

Kim Skotte, Politiken: …der er noget snigende forudsigeligt over de otte Oscar-nomineringer til Bale og co. Bales pertentlige imitation er af den slags, der automatisk tager kegler, og selvfølgelig vil en film, der hudfletter republikansk magt og -misbrug, altid modtage stående ovationer fra Hollywoods kunstnerkredse. 4 hjerter ud af 6

Lisa Brygger, netmediet Cinemazone: … ulig den mystisk kedelige mand i centrum af McKays komediedrama, er filmen heldigvis morsom. På en lettere ubehagelig bitter og bidende satirisk måde. 4 stjerner ud af 6

Bo Tao Michaëlis, filmmagasinet Ekko: Politisk propaganda vil der sikkert blive råbt fra højre. For mange af os andre er det en intelligent og meningsfuld mockumentary. Måske bliver Cheney i filmen klandret for alt for meget ondt i verden – fra klimaforandringer til Islamisk Stat – men filmen argumenterer sgu godt for anklagerne. 5 stjerner ud af 6.

Film Fakta
VICE
Instruktion:
Adam McKay
Medvirkende: Christian Bale, Amy Adams, Steve Carell, Sam Rockwell, Alison Pill, Eddie Marsan, Justin Kirk, Lisa Gay Hamilton, Jesse Plemons, Bill Camp, Don McManus, Lily Rabe, She Whigham, Stephen Adly Guirgids, Tyler Perry med flere
Produktion: Megan Ellison, Will Ferrell, Dede Gardner, Jeremy Kleiner, Adam McKay, Kevin J. Messick og Brad Pitt
Manuskript: Adam McKay
Fotografi: Greig Fraser
Klip: Hank Corwin
Scenografi: Patrice Vermette

Musik: Nicholas Britell
Land: USA
Sprog: Engelsk med danske undertekster
Produktionsår: 2018
Biodistributør: SF Studios.