NY FILM I SCALA GUDHJEM: AMY WINEHOUSE’S KORTE LIV

Amy Winehouse ageres af den engelske skuespiller Marisa Abela. Foto©Scanpix.

 BACK TO BLACK:  Trods sit korte liv fik den engelske sanger Amy Winehouse en bragende karriere inden hun døde af en alkoholforgiftning som 27-årig. Hun blev blandt andet kendt kendt for sin unikke stemme og karakteristiske udseende samt ikke mindst store hits som ’Rehab’ og ’You Know I’m No Good’. Hendes stilart kan bedst beskrives som en blanding mellem jazz og soul, som den lød blandt sorte amerikanere i 1960’erne.

Filmen følger Amy’s tidlige liv, hendes vej til berømmelse og tilblivelsen af det banebrydende album ’Back to Black’. Det solgte i over 12 millioner eksemplarer og sikrede hende flere Grammy-statuetter.

Det er den 27-årige engelske skuespiller Marisa Abela, der har rollen som musik-ikonet, der som alle kunstnere har sine dæmoner at slås med.

Det er den kvindelige instruktør Sam Taylor-Johnson, som står bag filmen. Udover at have instrueret en række musikvideoer, har hun også tidligere skildret en musikers liv. Det skete med ’Nowhere Boy’, hvor hun skildrede en række år i musikeren John Lennons liv i den engelske arbejderby Liverpool

BACK TO BLACK
vises i Scala Gudhjem
torsdag 16. maj til og med onsdag 22. maj 2024.
Hver aften 19:15.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 122 minutter.
Censur: 11+.

Anmelderne var absolut ikke enige – nærmere vildt uenige.
Politiken og Berlingeren gav 5 stjerner ud af 6 mulige, mens netmediet Soundvenue, Kristeligt Dagblad og Filmmagasinet Ekko mente, at 2 stjerner var mere passende.

Lone Nikolajsen fra Information, der ikke uddeler stjerner, var dog en af de tilfredse: Det er en kvalitet ved Sam Taylor-Johnsons konventionelle, men medrivende biopic om Amy Winehouse, at historien om hendes ulykkelige kærlighed og det misbrug, som hænger uløseligt sammen med den, får lov at blive grum.

Film Fakta
BACK TO BLACK
Instruktør: Sam Taylor-Johnson.
Manuskript: Matt Greenhaigh.
Medvirkende: Marisa Abela [Amy], Eddie Marsan, Jack O’Connell, Juliet Cowan, Pete Lee-Wilson, Michael S. Siegel, Anna Darvas, Ryan O’Doherty, Harley Bird, Liv lingborne, Lesley Manville, Sam Buchanan, Thelma Ruby, Matilda Thorpe, Tracey Lushington,Spike Feam, Francesca Henry, Tuwaine Barret med flere.
Producere: Nicky Kenish Barnes, Debra Hayward med flere.
Musik: Nick Cave og Warren Ellis.
Foto: Polly Morgan.
Klip: Laurence Johansson og Martin Walsh.
Casting: Nina Gold.
Kostumer: PC Williams.
Makeup og hår: Peta Dunstall, Tamara Meade, Lily Summer, Louise Young med flere.
Stunts: Peter Alberti, Benjamin Ashley, Jason Beeston med flere.
Produktion: StudioCanal UK, Monumemtal Pictures, Canal+, Cine+, M6 og W9.
Dansk distribution: Scanbox.