NY FILM I SCALA GUDHJEM: ANDERS W. BERTHELSEN TILSTÅR, AT HAN SIKKERT HAR VÆRET EN RET IRRITERENDE INSTRUKTØR

Det er første gang Anders W. Berthelsen instruerer en film alene.’Ser du månen, Daniel’ instruerede han sammen med den garvede Niels Arden Oplev. Foto©SørenKirkegaard / NordiskFilm.

 LYKKELIGE OMSTÆNDIGHEDER:  Den populære og meget benyttede skuespiller Anders W. Berthelsen står for første gang helt alene BAG kameraet. Det er hans instruktør-debut, og tilsyneladende gør han det åbenbart lige så godt som foran kameraet.

Morgenavisen Jyllands-Postens anmelder Frederik Asschenfeldt Vandrup er således ret så tilfreds med debutantens arbejde: ”Anders W. Berthelsen er årets store historie i dansk film, og med LYKKELIGE OMSTÆNDIGHEDER træder han fuldtonet ind på scenen som instruktør af denne på alle måder ukomplicerede og joviale danske graviditetskomedie, som ikke bare handler om ’min søsters børn’, men decideret om at købe dem.”

Anders W. Berthelsen er en meget velforberedt instruktør. Som han fortæller til i  podcast til Daniel Hartvig Nielsen: ”Jeg ville vide, hvad vi skulle ud at lave. Jeg havde en helt klar idé om, hvordan det skulle se ud, hvordan stemningen skulle være. Jeg er gået alle arrangementer igennem selv. Jeg har i starten helt sikkert været lidt irriterende for de andre spillere. Ikke fordi jeg sådan på den måde spillede for: ”Flyt dig, jeg skal vise, hvad du skal gøre.” Det var ikke sådan, det var. Men det var fordi, jeg var meget præcis på, hvad jeg gerne ville have. Så jeg sad måske lidt voldsomt på dem i de første to uger eller sådan noget”.

Filmen er skrevet af den allestedsnærværende manuskriptforfatter Kim Fupz Aakeson, og handler om søstrene Katrine og Karoline, der var tætte som børn, men som i dag næppe kunne leve mere forskelligt. Karoline lever i et forgældet forhold med den arbejdsløse DJ Ronny. Katrine har derimod det hele i sit forhold med den succesfulde bygmester Markus. Det vil sige alt – undtagen børn. Men da Karoline bliver gravid ved et uheld, udtænker Katrine en snedig plan, som kan løse alles problemer: Katrine betaler søsterens gæld og lidt til – og får til gengæld hendes kommende baby. Den aftale kan Karoline ikke sige nej til … men intet går som planlagt.

LYKKELIGE OMSTÆNDIGHEDER
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 27. oktober til og med onsdag 2. november.
Textet de sidste fire dage.
Alle dage kl. 19:15.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 97 minutter.
Censur: 7+.

Anmelderne var ret så uenige:

Thomas Brunstrøm, Berlingske: … det er sandelig ikke en nem kunst at lave en film, der er sjov uden at være plat, taler til følelserne, uden at det bliver patetisk, og er feel good uden at være banal. Det er ikke desto mindre lykkedes ganske glimrende for instruktørdebutanten. 5 stjerner ud af 6.

Michael Solgaard, Børsen: Debutantinstruktør Anders W. Berthelsen har med andre ord ikke fået den bedste historie at arbejde med. […] På trods af gode skuespillere som Sofie Torp, Esben Smed og Joachim Fjelstrup bliver filmen en ligegyldighed. 3 stjerner ud af 6.

Bo Tao Michaëlis, Filmmagasinet Ekko: Anders W. Berthelsen slipper godt fra soloinstruktør-debuten med en elegant historie om vidt forskellige søskende og blod, der er tykkere end vand. 4 stjerner ud af 6.

Lone Nikolajsen, Information: Komedien ‘Lykkelige omstændigheder’ er […] ikke noget nybrud inden for sin genre, men bare et eksempel på en lige ud ad landevejen god, sjov og vedkommende dansk mainstreamkomedie.

Nanna Frank Rasmussen, Politiken: Anders W. Berthelsens instruktørdebut gemmer på meget mere smerte og dybde, end den lette og komiske tone først anslår.  4 hjerter ud af 6.

Johanne Høgfeldt, netmediet Soundvenue: En film, der tegner sine figurer så tydeligt op, at de ikke er andet end deres karikaturer. […] Som har de rejst sig fra papirskitsen af en gammel dansk folkekomedie, efterfulgt af genrens klassiske pruttehumor, hyggexenofobi og halløj på plejehjemmet. 2 stjerner ud af 6.

Film Fakta
LYKKELIGE OMSTÆNDIGHEDER
International titel: The Joy of Serendipity
Instruktør: Anders W. Berthelsen
Medvirkende: Sofie Torp, Esben Smed, Roberta åHilarius Reichardt, Joachim Fjelstrup med flere
Manuskript: Kim Fupz Aakeson
Producent: Thomas Heinesen
Dansk distribution: Nordisk Film.