NY FILM I SCALA GUDHJEM: AT VOVE SIG UD I DET UKENDTE

Så er Kristina [Lisa Carlehed] og Karl-Oskar [Gustav Skarsgård] med børn på vej mod ‘Den Nye Verden’. Foto©SFstudios.

 UDVANDRERNE:  Verden er fyldt med mennesker, der ønsker at flytte til et andet land for at få en tålelig tilværelse. Store bevægelser finder sted fra især Afrika, Mellemøsten og Sydamerika mod Europa og USA. Det skete også fra 1840’erne til 1920’erne – her gik strømmen blot den modsatte vej. Fra Sverige og Danmark til Nordamerika.

Ikke mindre end 1,3 millioner svenskere – 1/3 af landets befolkning – og omkring 300.000 danskere rykkede teltpælene op. Den hjemlige tilværelse var blevet for svær økonomisk. Det var især bønder, der tog den lange sørejse over Atlanterhavet, ikke mindst lokket af, at man blev tilbudt et stykke af prærien ganske gratis. Det var den jordlod, man skulle overleve på.

Filmen UDVANDRERNE foregår i Sverige. Hjemme på gården i Småland ser Kristina og Karl-Oskar, hvordan livet tørrer ud. Fra vest, over det store hav, høres historier om en ny verden. En chance for at starte forfra. Et håb tændes, og Kristina og Karl Oskar forlader Sverige. Det er et storslået og tidløst eventyr. Det er historien om at turde følge sine drømme.

Filmen er baseret på forfatteren Vilhelm Mobergs serie, som består af fire romaner. Bøgerne skildrer en gruppe smålandske emigranters lange og møjsommelige vej til den ’Nye Verden’: ’Utvandrarna’ 1949, ’Invandrarna’ 1952, Nybyggarna 1956 og ’Sista brevet till Sverige’ 1959. Derudover udkom ’Din stund på jorden’ i 1963, som er en slags opfølger til serien.

Romanserien er filmatiseret på flere sprog. Det første bind er desuden blevet til musicalen ’Kristina från Duvemåla’. Bandet Shu-bi-dua udgav i øvrigt sangen ’Karl-Oscar’ på albummet ’Shu-bi-dua 6’ fra 1979, som omhandler hovedpersonen i serien.

Vilhelm Moberg var født og opvokset i et beskedent soldaterhjem i Småland og begyndte sin forfatterbane som folkedigter. Den selvlærte skribent forblev provinsmiljøet tro på afstand som i gennembrudsromanen ’Raskens’ fra 1927, der har undertitlen ’En soldatfamiljs historia’, men alment handler om almuens lod.

Som en af Sveriges store arbejderdigtere forener Moberg et kulturhistorisk vidsyn med en dyb miljøbevidsthed.

Vilhelm Moberg blev født 20. august 1898 i Algutsboda Sogn og døde ved en drukneulykke 8. august 1993 i Väddö i Sverige. Han efterlod sig seks børn, hvoraf den ældste – Eva Moberg – er gået i sin fars fodspor som forfatter.

UDVANDRERNE
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 1. september til og med onsdag 7. september
Alle dage 19:15.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 148 minutter
Censur: 11+.

Film Fakta
UDVANDRERNE
International titel: The Emigrants
Instruktør: Erik Poppe
Medvirkende: Gustav Skarsgård, Lisa Carlehed, Sofia Helin, Diana Berrmundez, Stig Henrik Hoff, Laurence Kinian, Emilie Dahlskog, Lena-Pia Bernhardsson, Sofia Helin, Tove Lo, Lotti Klug med flere
Manuskript: Anna Bache-Wiig og Siv Rajendram Eliassen
Forlæg: Vilhelm Moberg
Producere: Peter Bengtsson, Per Bouveng, Niva Westlin Dahl med flere
Musik: Johan Söderqvist
Foto: John Christian Rosenlund med flere
Klip: Einar Egeland
Casting: Janette Klintberg
Kostumer: Louize Nissen
Makeup: Mikael Andersson med flere
Lyd: ADR Supervisor Los Angeles med flere
Special Effects: Johan Harnesk med flere
Visuelle effekter: Martin Almström med flere
Stunts: Maria Rådman, Jonathan Wiberg og Martin Zetterlund
Dansk distribution: SF Studios.