NY FILM I SCALA GUDHJEM: BEGYND AT GÅ!

I titelrollen finder man den garvede, engelske skuespiller Jim Broadbent, der blandt andet er kendt for sine roller i ’Gangs of New York’ og ’Bridget Jones’ dagbog’. Foto©ScanboxEntertainment.

 HAROLD FRY’S FORUNDERLIGE PILGRIMSFÆRD:  Det har i rigtig mange år været moderne at gå en pilgrimsfærd. Enten for at få motion og frisk luft eller for at markere en milepæl i ens liv eller som Harold Fry for at genstarte det liv, der er gået i stå.

Filmen baserer sig på den engelske forfatter Rachel Joyces debutroman fra 2012, og er uomtvisteligt hendes største romansucces til dato. Det er også hendes selv, der har udarbejdet filmmanuskriptet.

Rachel var omkring 50 år, da hun nedkom med Harold Fry. Forinden havde hun skrevet omkring 20 radiospil for BBC og desuden haft en kort karriere som skuespiller, og tillige på et tidspunkt, som hun skriver: ”Været en frygtelig bartender”.

Pilgrimsvandringen tager udgangspunkt i et brev, som den 65-årige Harold modtager fra sin gamle arbejdskammerat og veninde, Queenie Hennesy. Hun fortæller, at hun er indlagt på et hospice i det nordlige del af landet … og er ved at dø af kræft. Efter en kort samtale med en ung ekspeditrice som fortæller, at man skal indgive de syge håb, beslutter Harold at droppe sit brev til Queenie. I stedet starter han impulsivt at bevæge sig ud på den 800 kilometer lange gåtur fra syd til nord i England. Han vil redde Queenie.

Gåturen bliver til en moderne pilgrimsfærd med meditation og refleksion i centrum. Modsat tidligere tiders pilgrimme lever Harold i en meget aktiv medieverden, og inden længe har pressen her og der opsnappet den fantastiske historie … og lige pludselig får han følgere ikke bare på de sociale medier, men også ren fysisk. Den rørende historie er gået amok viralt.

HAROLD FRYS FORUNDERLIGE PILGRIMSFÆRD
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 15. juni til og med onsdag 21. juni.
Hver aften kl. 19:15.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 111 minutter.
Censur: 11 +.

Anmelderne var ikke helt enige:

Sarah Iben Almbjerg, Berlingske: Hvad gør man, når man står overfor det endelige farvel? Hovedpersonen i ’Harold Frys usandsynlige pilgrimsfærd’ begynder at gå. Det er der kommet en gribende og fin, lille film ud af. 4 stjerner ud af 6.

Bo Tao Michaëlis, Filmmagasinet Ekko: Både følelser og humor bliver undertrykt i britisk bestseller-filmatisering, der er noget så sjældent som en religiøs feelgood-film. 3 stjerner ud af 6.

Christian Monggaard, Information: Jim Broadbent går fra den ene ende af England til den anden i Hettie MacDonalds charmerende, men også lidt firkantede drama om at huske at leve livet og kunne tilgive sig selv. Information uddeler ikke stjerner.

Søren Vinterberg, Politiken: Måske har lyden af Harold Fry’s fodtrin også fået mere rumklang af mit eget lange livs tilbageblik på synder og shortcomings. Men det er jo det, nogle film kan: Med stort skuespil som Broadbents og Wiltons åbne et vindue ind til den løbende selvransagelse i enhver. 5 hjerter ud af 6.

Film Fakta
HAROLD FRYS FORUNDERLIGE PILGRIMSFÆRD
Original titel: The Unlikely Pilgrimage of Harold Frys
Instruktion: Hettie MacDonald.
Medvirkende: Jim Broadgen [Harold Fry], Braxton Kolodny [Harold Fry som 10-årig], Earl Cave, Daniel Frogson, Paul Thornley, Claire Rushbrook, Andrew Leung, Duggie Brown, Bethan Cullinane, Davis Gennard, Penelope Wilton, Linda Bassett, Noami Wirthner, Joy Richardson, Ian Porter, Tigger Blaize, Marivon Brown, Trevor Fox, Monika Gossmann med flere.
Manuskript: Rachel Joyse med udgangspunkt i hendes egen roman med samme navn.
Producere: Juliet Dowling, Kevin Loader, Marilyn Milgron, Paul Venables med flere.
Foto: Kate McCullougn.
Klip: Jon Harris og Napoleon Stratogiannakis.
Casting: Amy Ball.
Kostymer: Sarah Blenkinsop.
Makeup: Carol Cooper, Sarah Luscombe, Sarah Jane Marks og Sarah Smerdon.
Stunts: Nathan Aldous og Elaine Ford.
Koreograf: Del Mak.
Produktion: Essential Cinema, Free Range Films, Ingenious Media og Rose Pine Productions.
Dansk distribution: Scanbox Entertainment.