NY FILM I SCALA GUDHJEM: BLIKKENES BULDRENDE SAMTALE

Skrædderens hustru Mina spilles hjerteskærende af Lubna Azabal og Saleh Bakri fremstiller overbevisende skrædderen Halim som et fintfølende, men også svagt menneske. Foto©CameraFilm.

 DEN BLÅ KAFTAN:  Det er ikke hverdagskost, når en marokkansk film rammer Danmark. Det er et vink med en vognstang om, at her er en film, man skal se. Og det vidner anmeldernes gavmilde stjernedrys da også om.

Information, som ikke uddeler karakter i form af stjerner, er også svært glad for den seværdige film. Ralf Christensen skriver blandt andet: ”Det er blikkenes tavse, men alligevel buldrende samtale, der præger den fremragende, rørende, smukke, morsomme, marokkanske film. Særlig ét blik brænder sig fast. Det er fra Mina til hendes mand, Halim. Så fuld af tilgivelse, trøst, omfavnelse, håb, tro, at kærlighed næsten er et for fattigt ord til at beskrive det”.

’Den blå kaftan’ er en kærlighedshistorie fra medianen i Salé uden for den marokkanske hovedstad Rabat. Filmen følger ægteparret Halim og Mina, der driver en kaftanbutik sammen med den unge lærling Youssef. Det delikate håndværk er i stigende grad udfordret af den mere industrialiserede klæde- og modebranche. Da Halim pludselig begynder at fatte mere end bare professionel interesse for sin unge protegé kompliceres deres liv yderligere.

Filmen havde verdenspremiere på filmfestivalen i Cannes i 2022, og er blevet udvalgt som marokkansk Oscar-kandidat.

Mærkelig nok er det den danske komponist Kristian Eides Andersen, der har leveret musikken til filmen. Måske fordi Det Danske Filminstitut også har været en af de mange producenter. Kristian er ikke kendt af menigmand, men han er faktisk lidt af et navn inden for branchen. Således har han modtaget ikke mindre end ni 1. priser og 22 nomineringer for musik til blandt andet Nicolas Winding Refns ‘Only God Forgives’ 2013, Lars von Triers ‘Antichrist’ 2009, ‘Nymphomaniac’ 2013 og ‘Melancholia’ 2011.

DEN BLÅ KAFTAN
vises i Scala Gudhjem
torsdag 16. november + lørdag 18. til og med onsdag 22. november.
Hverdage kl. 19:15.
Lørdag og søndag kl. 16:15
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 98 minutter.
Censur: 7+.

PS: Der er ikke film fredag 17. november, men til gengæld intim-koncerten MIN AFTENER I PARADIS kl. 19:30 med Steffen Brandt og Gustaf Ljunggren og med forfatteren STINE PILGAARD, som vil læse op af sin bestseller ’Meter i Sekundet’, som ikke alene er blevet filmatiseret af Hella Joof, men også vist i Scala. Vi synger nogle af sangene fra bogen. Billetter á 250 kr. som kan bestilles på www.musikhuzet.dk ellers købes ved indgangen, hvis der ikke er udsolgt.

Anmelderne var temmelig begejstrede:

Morgenavisen Jyllands-Posten og Kristeligt Dagblad
giver begge de maximale 6 stjerner.

Politiken og netmediet Soundvenue holder lidt igen med 5 stjerner.
Filmmagasinet Ekko stadig er også glade, men kun til 4 stjerner.

Film Fakta
DEN BLÅ KAFTAN
Originaltitel: El caftan azul
Instruktion: Maryam Touzani.
Manuskript: Maryam Touzani og Nabil Ayouch.
Medvirkende: Lubna Azabak, Saleh Bakri, Mayoub Missioui, Abdelhamid Zoughi, Fatima Hilal, Kholoud El Ouehabi, Hanaa Laidi, Ilyass El Ouahdani, Mohamed Naimane, Abdellah Lebkiri, Mounia Lamkimel, Zakaria Atifi, Mariam Lalouaz, Amira Tiouli, Aymane El Oarrari, Fouzia Ejjawi, Mohamed Tahri Joutey Hassani, Driss Diouri med flere.
Producer: Nabil Ayouch.
Musik: Kristian Eides Andersen.
Foto: Virgine Surdej.
Klip: Nicolas Rumpl.
Casting: Rajae El Jaouhart.
Makeup og hår: Jennifer Courouge.
Lyd: Samuel Aichoun med flere.
Produktion: Les Films du Nouveau Monde, All n’Productions, Velvet Films, Snoglobe Films, Centre Cinématographique Marocain, Det Danske Filminstitut med flere.
Dansk distribution: Camera Film.