NY FILM I SCALA GUDHJEM: BLODDRYPPENDE HUMOR

Matthew McConaugkey er narkobaronen, der finder ud af, at det ikke er så lige til, at gå på pension. Foto©Scanbox.

 THE GENTLEMEN:  Som Christian Monggaard skriver i Information: “Det er virkelig en genre, man skal kunne lide for at kunne holde ud at se filmen. Men kan man det, er THE GENTLEMEN både velformet og underholdende og fuld af sjove og flamboyante figurer spillet af dygtige skuespillere.”.

Udsagnet er rigtigt. Politiken forsyner filmen med kun 2 ud af 6 hjerter, mens medier som B.T. og Jyllands-Posten ææælsker den og giver næste maksimum af stjerner.

Filmens instruktør er engelske Guy Ritchie. Han er kendt for at lave film lige på og hårdt … og morsomt. Tænk fx på hans to film om den legendariske Sherlock Holmes. Her blev den distingverede detektiv fra det 18. århundrede støvet godt og grundigt af. Nogle kunne lide hans forfriskende stil, mens andre krummede tæer.

Ritchie har ingen officiel uddannelse inden for film, da han realisere sit manuskript til debut’en ’Rub, Stub og To Rygende Geværer’ i 1998. Til gengæld blev den hæsblæsende krimi-komedie en kæmpe succes. Ritchie fulgte filmen op med ’Snatch’ i 2000. Ellers kan man yderligere sige tre ting om Guy: Han er ordblind, droppede ud skolen som 15-årig og blev i 2000 gift med sangerinden Madonna.

The Gentlemen foregår blandt hårdkogte narkoforbrydere. Mickey Pearson har levet godt af at sælge stoffer til ikke mindst den britiske adel. Da han en dag meddeler, at han ønsker at nyde sit otium og sine mange opsparede millioner, står den halve forbryderverden i kø for at overtage hans imperium. Dette medfører afpresninger, bestikkelser, røverier og voldsepisoder, hvor ingen rigtigt er sikre på hvem, der er i færd med at snyde hvem.

THE GENTLEMEN
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 30. juli til og med onsdag 5. august
Hver aften i juli 20:00 – i august 19:15
Biografcafeen åbner 45 minutter før filmstart
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 113 minutter
Censur: 15+

Kun Politikens anmelder var krænket:

Joakim Grundahl, Politiken: … for en gangs skyld kan jeg tillade mig at fortælle en racistisk og sexistisk joke uden dårlig samvittighed. Men hvorfor skulle jeg dog det? Det sidste spørgsmål burde Guy Ritchie have stillet sig selv, da han havde fundet på ideen til THE GENTLEMEN.
2 hjerter ud af 6.

Stephanie Caruana, Berlingske: Både tøj og tungebånd er skåret skarpt, og klipningen og musikken er virtuos, så man griner af upassende jokes og stereotyper. Det er stil over dybde, men hvilken stil! Det er en fest i herreværelset, som ikke vil ret meget andet end underholde skamløst. Og gør det. That’s entertainment. 5 stjerner ud af 6.

Jacob Wendt Jensen, Jyllands-Posten: Det hele er langt ude, men vil krybe dybt ind og kildre den indre drengerøv. Kriminalitet betaler sig ikke. Kun når der laves blodsprøjtende sjov med det på film af Guy Ritchie.
4 stjerner ud af 6.

Thomas Brunstrøm, B.T.: Guy Ritchie genopfinder ikke hverken sig selv eller filmkunst som sådan, han gør bare det, han er virkelig god til, og det er der jo egentlig ikke noget galt i. 5 stjerner ud af 6.

Claus Nygaard Petersen, filmmagasinet Ekko: The Gentlemen er de frække drenge med glimtet i øjet, hvor man ikke kan gøre andet end at nyde et par timer i deres bandende og farvestrålende selskab. 4 stjerner ud af 6.

Kasper Løvborg, netmediet Soundvenue: Selvom Guy Ritchie ikke genfinder magien fra nyklassikerne fra starten af karrieren, gør de underholdende forviklinger i THE GENTLEMEN den til en af de mest vellykkede film i hans oeuvre. 4 stjerner ud af 6.

FILM FAKTA
THE GENTLEMEN
Instruktion: Guy Ritchie
Medvirkende: Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Michelle Dockery, Jeremy
Strong, Lyne Renee, Colin Farrell med flere
Produktion: Guy Ritchie, Ivan Atkinson og Bill Block
Manuskript: Guy Ritchie
Fotografi: Alan Stewart
Klip: James Herbert
Scenografi: Gemma Jackson
Musik: Christopher Benstead
Land: USA
Produktionsår: 2019
Selskab: Miramax
Biodistributør: Scanbox.