NY FILM I SCALA GUDHJEM: CELEBERT MORD I 30’ERNES PARIS

Store franske divaer leger med i morddramaet: Rebecca Marder, Isabelle Huppert og Nadia Tereszkiewicz. Foto©AnotherWorldEntertainment.

 JEG ER MORDEREN:  En ny komedie fra mesterinstruktøren François Ozon. Han betegnes som en af de største nulevende franske instruktører. Han er også en slags filmisk kamæleon, for man ved aldrig, hvilken slags film man får fra ham. Denne gang en veloplagt, morsom krimikomedie, der foregår i 1930’ernes Paris og har feministiske undertoner.

56-årgige François Ozon er en filminstruktør fra den ’nye’ franske bølge nummer 2. Den første bølge [Nouvelle Vague] er betegnelsen for en række – primært franske film – der kom frem i perioden fra slutningen af 1950’erne til midt i 1960’erne. Bølgen opstod hos nogle unge filmskabere, der havde tilknytning til filmtidsskriftet ’Cahiers du Cinema’ og byggede på tanken om, at kameraet skulle virke som en forfatters pen. Man taler derfor også om, at instruktørerne er auteurs [en instruktør, der formår at sætte sit eget personlige aftryk på deres film].

Det var i denne bølge, hvor blandt andet Claude Chabrol, François Truffaut, Jean-Luc Godard og Eric Rohmer blev de store instruktør-navne i europæisk filmkunst.

’Jeg er morderen’ handler om den talentløse, unge skuespillerinde, Madeleine, der står anklaget for mordet på en berømt filmproducent og hendes bofælle Pauline. En advokat uden klienter, påtager sig rollen som forsvarsadvokat, og et nyt liv med berømmelse og succes begynder, indtil sandheden kommer frem.

Udover slapstick-humor og livlige replikker, præsenteres et feministisk manifest, der peger på spørgsmål om kvinders rettigheder, kvindehad, patriarkatet og retssystemet.

JEG ER MORDEREN
vises i Scala Gudhjem
torsdag 2. maj til og med onsdag 8. maj 2024.
Hver aften 19:15.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 102 minutter.
Censur: 7+.

DE DANSKE ANMELDERE var ikke alene meget enige, men også ret så begejstrede. Det blev til 4 stjerner ud af 6 mulige over hele linjen. Så skulle den være et bekendtskab værd!

Som Karoline Balstrøm skriver i Filmmagasinet Ekko: ”Med overdrevne kostumer og skarpe replikker leger Francois Ozon veloplagt med sandheden i morsom mordkomedie fra Paris i 1930’ernes depressionstide”.

François Ozon har et utal af film bag sig, hvor en stor del har modtaget priser World Wide. Derfor er hans reol fyldt med ’Gyldne Palmer, Césars, Sølvbjørne, Silver Lions, Goya-priser, Venedig-priser, EU-priser og såmænd også de danske Bodil’er og Robert’er.

Film Fakta
JEG ER MORDEREN
Originaltitel: Mon Crime.
Instruktør: François Ozon.
Manuskript: François Ozon, Phillippe Piazzo og Georges Berr.
Medvirkende: Nadia Tereszklewicz, Isabelle Huppert, Dany Boon, Olivier Broche, Fanck de la Personne, Michel Fau, Myriam Boyer, Suzanne De Baecque, Rebecca Marder, Fabrice Luchini, André Dussollier, Régis Laspalès, Félix Lefebvre, Evelyn Buyle, Daniel Prévost, Jean-Christophe Bouvet, Lucia Sanchez med flere.
Producere: Eric Altmayer og Nicolas Altmayer.
Musik: Phillipe Rombi.
Foto: Manuel Dacosse.
Klip: Laure Gardette.
Kostume-design: Constance Allain Oascaline Chavanne.
Makeup og hår: Franck-Pascal Alquinet, Brahim Aouchiche, Christine Cardaropoli med flere.
Stunts: Sean Guégan.
Produktion: Mandarin Films, F0Z, Gaumont, France 2 Cinéma, Playtime med flere.
Dansk distribution: Another World Entertainment.