NY FILM I SCALA GUDHJEM: CHRISTIAN 2. OG HANS BLODBAD

De to søstre Freja og Anne – spillet af Sophie Cookson  og Alba August – beslutter sig for at hævne Christian 2.s mord på deres familie. Foto©Scanbox.

 STOCKHOLM BLOODBATH:  Der er meget delte meninger om denne historiske actionfilm om en dansk konges massemord på lang række fremtrædende svenskere.

Anmelderen Christian Monggaard skriver i Information: ”Når en såkaldt virkelighedsbaseret film meget tidligt klasker et skilt på lærredet, hvor der står, ’Meget af dette skete faktisk i virkeligheden’, så ved man, at folkene bag har taget sig endog meget store friheder med netop virkeligheden. Og det har svenske Mikael Håfström i dén grad gjort med sin seneste, stort anlagte og engelsksprogede film”.

Det Stockholmske Blodbad fandt sted 7.-10. november 1520 efter den danske kong Christian 2.s kroning som konge af Sverige. Kongen lod henrette mere end 82 medlemmer af den svenske adel, gejstlighed og borgerstand. De var hovedsagelig støtter af det svensk-nationale parti med Sten Sture i spidsen – altså modstandere af, at der skulle en dansk konge på den svenske krone.

Efter den blodige massakre følger filmen de to unge – Anne og Freja Eriksson – der vil hævne sig på de mænd, som myrdede deres familie. Deres rejse ender i Stockholm, hvor de bliver draget ind i en politisk magtkamp mellem Sverige og Danmark. Denne halvdel af handlingen må nok betragtes som ikke-historisk. Men ellers står det øvrige til troende.

STOCKHOLM BLOODBATH
vises i Scala Gudhjem
torsdag 8. februar til og med onsdag 14. februar 2024.
Hverdage 19:15. Lørdag og søndag kl 16:15.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 145 minutter.
Censur: 15+.

Rollerne er internationalt besat. Danske Claes Bang er Christian 2. Ulrich Thomsen er Hemming Gadh, som den svenske, gejstlige statsmand, der sammen med de 81 blev halshugget, Mikkel Boe Følsgaard er Didrik Slagheck. Efter blodbadet blev han udnævnt til biskop i Skara, kongelig statholder og formand for regeringskommissionen i Sverige. Her viste han sin uduelighed og råhed. Det kom til at koste ham livet. Kongen beskyldte ham for at stå bag blodbadet, så 24. januar 1522 blev han brændt på bålet på Gammel Torv i København. Videre til dansk-svenske Alba August, norske Jakob Oftebro og svenske Adam Pålsson samt engelske Sophie Cookson og Emily Beecham.

Film Fakta
STOCKHOLM BLOODBATH
Instruktør: Michael Håfström.
Manuskript: Erland Loe og NoraLandsrød.
Medvirkende: Claes Bang, Mikkel Boe Følsgaard, Ulrich Thomsen, Alba August, Jakob Oftebro, Sophie Cookson, Emeily Beecham, Matias Varela, Thomas Chaanhing, Viktor Filep, Adam Pålsson, Wayne Brett, Anders Oluf Grundberg, Wilf Scholding, István Zámbó, Roland Kollárszky, Samuel Håfström med flere.
Producere: Helena Danielsson, Oskar Arulf med flere.
Musik: Steffen Thum.
Foto: Pär M.Ekberg.
Klip: Rickard Krantz.
Lyd: Vivas Dóra, Imre Madácsi med flere.
Casting: Gréti Fellner, Des Hamilton og Sophie Pearson.
Kostymer: Judit Sinkovics.
Make up og hår: Gyöngyvér Bariczky, Nóra Koltai, Muri Zsofia med flere.
Speciel effects: Ádám Dobor, Attila Horváth, Ottó Sándor med flere.
Stunts: Dália Al-Salty, Mihály Auer, Richárds Bors med flere.
Produktion: Nordisk Film og Viaplay Studios.
Dansk distribution: Scanbox.