NY FILM I SCALA GUDHJEM: DA DEN SYNKEFRIE SANK

Det er den 24-årige Sylvester Byder, der agere den omkomne styrmands søn Henrik. Han har tidligere medvirket i film dom ‘De forbandede år 1+2’, ‘Erna i krig’ og ‘Smuk’.  Som barn medvirkede han blandt i ‘Sylvester vil være statsminister’ på Ramasjang, Henrik er søn af skuespillerparret Sofie Espersen og Søren Byder. Foto©SkandinavianFilmDistribution.

 SYNKEFRI:  De fleste fiskefartøjer har søgt ly i havnen, da Hirtshals 1. december 1981 oplever en voldsom storm. Vinden bevæger sig med 20 meter i sekundet fra nordøst, det vil sige direkte ind i havneindløbet.

Tidligere fisker Jacob J. Pedersen fortæller på et senere tidspunkt til TV Nord: ”Der var masser af mennesker på havnen trods den meget kraftige vind. Det gik hurtigt op for en, at ’Hanne Dorte’ – en 20 ton fiskekutter ­– var forlist lige ved indsejling. Og at redningsbåden RF2 var ude at lede efter besætningsmedlemmerne”.

Omkring midnat bliver borgmesteren ringet op. Havnedirektøren vil gerne have ham ned til havnen, fordi han er en del af havnebestyrelsen.

Da han går op på havnekontoret, der er to etager oppe og kigger ud over havnen. I en senere reportage fortæller han til TV Nord: ”Deroppefra kunne man se, hvordan redningsbåden nærmest blev kastet rundt. Vi havde det jo forfærdeligt, for man stod og kiggede ud på noget, som var håbløst. Man kiggede ud på en katastrofe, der var ved at ske. Man stod magtesløs og kunne ingenting gøre. Det var der ikke nogen, der kunne. Alle gjorde det, de kunne, hvis de havde kunnet. Den håbløshed man står med, når man kigger ud og ingenting kan gøre – det er nok det, jeg husker mest”.

Det er denne tragedie, som den danske film SYNKEFRI er baseret på. Ni mænd fra en fiskekutter og fra redningsbåden mistede livet. Hele Hirtshals gik i chok.

Da myndighederne placerer ansvaret for ulykken hos styrmanden på redningsbåden, sætter hans 17-årige søn Henrik sig for at efterforske ulykkens egentlige årsag for at rense sin fars navn.

I sin jagt på sandheden skal Henrik kæmpe mod byens fiskere, som frygter, at ulykken vil koste arbejdspladser, og mod myndighederne, der for alt i verden vil undgå en offentlig skandale. Alt imens truer sorgen med at splitte Henriks familie.

Christian Andersen, der er instruktør på filmen, er selv fra Hirtshals, og har en personlig tilknytningen til historien.

SYNKEFRI
vises i Scala Gudhjem
torsdag 23. november til og med onsdag 29. november.
Hverdage i november kl. 19:15.
Hverdage i december kl. 19:30 … så kan du nå kalenderåbningerne kl. 19:00.
Lørdag og søndag kl. 16:15
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 100 minutter.
Censur: 11+.

Der forelå ingen anmeldelser ved denne blogs deadline.

Film Fakta
SYNKEFRI
Instruktion: Christian Andersen.
Manuskript: Christian Andersen og Martin Strange-Hansen.
Medvirkende: Sylvester Byder [Henrik], Ibern Dorner, Henrik Birch, Sofie Torp, Anne Sofie Espersen, Magnus Haugaard Petersen, Martin Strange-Hansen [præst], Ane Stensgaard-Juul, Anders Baggesen, Katherine Høj Andersen, Johanne Louise Schmidt, Esben Dalgaard, Anders Birk Madsen, Elias Budde Christensen, Christian Hetland Jepsen, Lotte Bergstrøm, John Bonadies, Jakob Mølving med flere.
Producere: Jesper Jørgensen, Hanna Rosland og Kim Magnusson.
Musik: Anders Malta og Jonas Struck.
Foto: Loui Ladegaard.
Klip: Martin Anthon Sørensen.
Kostymedesign: Mia Strobech og Kirsten Zäschke.
Makeup: Emma Ditlevsen og Malene Klitte.
Casting: Tommy Duus.
Børnepasser: Ida Gram Hjermitslev.
Produktion: Wasabi Film.
Dansk distribution: Skandinavian Film Distribution.