NY FILM I SCALA GUDHJEM: STATENS FANGELEJR PÅ SPROGØ

Emilie Kroyer Koppel spillere den vilde pige Maren i den danske film USTYRLIG. Hun er datter af pianisten og musikchefen Nikolaj Koppel og grafisk designer Sille Kroyer Koppel. Foto©NordiskFilm.

 USTYRLIG:   Det er 20-årige Emilie Kroyer Koppel, som spiller hovedrollen, som den 17-årige  Maren. Hun  er vild og uregerlig og bliver derfor erklæret åndssvag og placeret på kvindehjemmet på Sprogø.

Emilie fortæller til kino.dk: ”Jeg vidste, at der engang eksisterede et kvindehjem på Sprogø. Men jeg vidste meget lidt om, hvilket sted, det egentlig var. Det overraskede mig virkelig, at det ikke var noget, jeg havde lært om i skolen, fordi det er så chokerende. Både, hvad der fandt sted, og også hvor lang tid det fandt sted. Helt op i 1960’erne. Det er ikke særlig mange år siden. Det er det, som er helt sindssygt. Hvis jeg var født nogle årtier tidligere, så var det måske også sket for mig”.

Hun forsætter: ”Der er intet, der adskiller Maren fra en normal pige i dagens Danmark. Når jeg siger, at hun er vild eller lidt for meget, så er det jo, som man skal være, og som en ung kvinde er. Man er nysgerrig på lyst og seksualitet. Jeg vil sige, at Maren kunne lige så godt være en pige, som du kunne møde på hvilken som helst klub eller bar. Hun var så bare for stærk for sin tid.

Det danske drama udspiller sig i 1933, hvor samfundet har særlige forventninger til, hvordan unge kvinder skal opføre sig. Maren passer ikke ind i tidens normer, derfor bliver hun sendt til Sprogø for at blive tilpasset. På en måde svarer det til, når herboende muslimer i dag sender deres døtre tilbage til deres fædreland for at blive såkaldt ‘genopdraget’.

På kvindehjemmet møder Maren Sørine, der efter seks år på Sprogø, har tilpasset sig anstaltens spilleregler. Opholdet har dog den modsatte effekt på Maren. De to kvinder opbygger et venskab, som ender med at få store konsekvenser for dem begge.

Filmen er instrueret af Malou Reymann, der fik sit gennembrud med sin første spillefilm ’En helt almindelig familie’ i 2020.

USTYRLIG
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 20. april til onsdag 26. april.
Sidste fire dage med danske undertexter.
Hver aften kl. 19:15.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 135 minutter.
Censur: 11+ år.

Anmelderne var temmelig begejstrede:

Michael Solgaard, Børsen: Det er et sort kapitel i danmarkshistorien, men det er et vigtigt kapitel at italesætte, og når det gøres med så stor tæft som her, bliver det ikke bedrevidende, men en almen menneskelig historie.
5 stjerner ud af 6.

René Fredensborg, Ekstra Bladet: ... en sindsoprivende fortælling om statens overgreb på de ’erotisk forstyrrede’ kvinder, som blev anbragt på Sprogø. Instruktør Malou Reymann forløser et skamfuldt stykke danmarkshistorie til perfektion. 6 stjerner ud af 6.

Max Borg, Filmmagasinet Ekko: Med USTRYRLIG markerer Malou Reymann sig som en af de mest spændende stemmer i dansk film. […] Det er en fortidsfortælling gennemstrømmet af vrede, et angreb på institutionel misogyni, der føles lige så aktuel i dag som for 90 år siden.
5 stjerner ud af 6.

Anita Brask Rasmussen, Information: Det er blikkene, der fortæller ufrihedens historie i Malou Reymanns film om kvindehjemmet på Sprogø. De fortvivlede, vrede og resignerede øjne stirrer helt ind i vores tid. [Information uddeler ikke karakterer].

Per Juul Carlsen, Kristeligt Dagblad: Der er al mulig grund til at fortælle om Kvindeanstalten Sprogø og om social kontrol med kvinder. Men næste gang må fortællingen gerne byde på flere overraskelser og udfordringer.
4 stjerner ud af 6.

Kim Skotte, Politiken: USTYRLIG fortæller et vigtigt stykke Danmarks- og kvindehistorie og gør det med en følelsesladning, som gør det umuligt at sidde den overhørig. 5 hjerter ud af 6.

Thea Torp, nemediet Soundvenue: USTYRLIG løfter på mesterlig vis et stykke fortrængt danmarkshistorie frem i lyset, så man græmmes. […] Den slår også en knyttet næve for den personlige frihed – og for kærligheden mellem veninder, mødrene og deres børn. 5 stjerner ud af 6.

Film Fakta
USTYRLIG
International titel: Unruly
Instruktion:
Malou Reymann.
Medvirkende: Emilie Kroyer Koppel, Jessica Dinnage, Danica Curcic, Lene Maria Christensen, Amalie Drud Abildgaard, Line Falcon, Josephine Grau, Clint Ruben, Søs Soif Thiele, Lene Maria Christensen, Aya Gram, Anders Heinrichsen, Selma Kjær Kuscu, Nanna Schaumburg-Müller med flere.
Manuskript: Malou Reymann og Sara Isabella Jønsson Vedde.
Producenter: Matilda Appelin, Anna Warfvinge, Eva Åkergren med flere.
Foto: Sverre Sørdal.
Musik: Lisa Montan.
Klip: Ida Bregninge.
Scenografi: Rie Lykke.
Casting: Anja Philip.
Kostymer: Mads Nikolaj Elley Jacobsen.
Makeup: Sara Sofia Kasper.
Maler: Maie Søgaard Tarpø.
Syerske: Nini Mandal.
Rekvisitør: Asta Brandt. Mina Lejbølle og Anton Leunbach
Østergaard.
Visuelle effekter: Oscar Rosenberg.
Jurist: Tom Nielsen.
Produktion: Nordisk Film Production.
Dansk distribution: Nordiske Film Distribution.