NY FILM I SCALA GUDHJEM: DANMARKS FØRSTE MARGRETE

Trine Dyrholm har fået flotte anmeldelser som Margrete Den Første. Således skriver Ekstra Bladets Henrik Queitsch: ”Hun kan med et enkelt ansigtstræk fortælle mere end mange tykke bøger”. Foto©DusanMartincek/SFstudios.

 MARGRETE DEN FØRSTE:  Det var en drabelig tid i danmarkshistorien, da Dronning Margrete på Landstinget i Lund i 1402 blev valgt til regent og kåret til ’fuldmægtig frue og husbond og det ganske rige Danmarks formynder’.

Årsagen var at hendes søn, Kong Olaf, der skulle have overtaget magten, når han blev myndig, døde som 17-årig. Herefter stod hun tilbage helt alene. Hun havde mistet sin far, mor, mand og til sidst sønnen, så pludselig havde Danmark og Norge ingen konge. Det var en meget skrøbelig situation. Det kunne have udløst både kaos og dermed krig. Heldigvis blev der handlet hurtig. Allerede en uge efter Olafs død kunne hun sætte sig på tronen som Margrete den Første.

Vivian Etting, der er seniorforsker ved Nationalmuseet, beskriver Dronningen, som målrettet med udpræget strategisk sans og intelligent med et vist niveau af kynisme. Etting uddyber i sin bog om Margrete sin karakteristik: ”Allerede i 1380 var hun agerende regent, og hun lærte hurtigt reglerne i det politiske spil. Der findes nogle fine mødereferater fra hendes møder med Hansestæderne. I begyndelsen var de usikre på denne kvinde og skrev til det danske Rigsråd: ’Er det ikke lige lovlig store sager at overlade til fruen?’. Men de fandt hurtigt ud af, at hun var en knivskarp forhandler.”

Margrete I samlede som bekendt Danmark, Norge og Sverige i én union, som hun egenhændigt styrede med hård hånd gennem sin adoptivsøn, Kong Erik. Men Unionen var omgivet af fjender. Derfor planlægger Margrete et ægteskab mellem Erik og den engelske Prinsesse Philippa for at gøre sig urørlig. Men en konspiration i skikkelse af en mand, der påberåber sig at være dronningens afdøde søn Olaf, sætter Margrete i et vanskeligt dilemma, der kan koste hende alt. Om dette har fundet sted vides ikke, men hændelsen er med til at fortælle, hvor vanskelig og usikker en situation Margrete i virkeligheden befandt sig i.

MARGRETE DEN FØRSTE
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 7. til og med onsdag 13. oktober
Hver aften: 19:15
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 121 minutter
Censur: 11+.

En Biograf Klub Danmark film.

Anmelderne var meget glade:

Kristian Lindberg, Berlingske: Charlotte Sieling og et suverænt cast af skuespillere vækker danmarkshistorien til live med få mislyde, forceret modernitet eller baglæns moraliseren. 6 stjerner ud af 6.

Frederik Asschenfeldt Vandrup, Morgenavisen Jyllands-Posten: … filmen er regulært spændende som nogen thriller. Ingen ved, om Olaf var the real deal eller ej, men historien om ham fungerer blændende som et fiktivt drama om en af danmarkshistoriens opsigtsvækkende regenter.
5 stjerner ud af 6.

Henrik Queitsch, Ekstra Bladet: Det føles trættende endnu en gang at skulle fremhæve Trine Dyrholms præstation, men hun er (igen) helt suveræn i rollen som Margrete den Første. Hun kan med et enkelt ansigtstræk fortælle mere end mange tykke bøger. 5 stjerner ud af 6.

Kristian Dam Nygaard, B.T.: … er flot, hen ad vejen spændende og med to timers spilletid fint udført, så selvom du ikke går ud af biografen som et nyt menneske, er den helt klart en biograftur værd. 4 stjerner u af 6.

Kim Skotte, Politiken: Historiske film af denne kaliber kan let ende som store skrumler, hvor det runger hult, men MARGRETE DEN FØRSTE fungerer helt grundlæggende godt og solidt som historisk drama.
4 hjerter ud af 6.

Nicki Bruun, filmmagasinet Ekko: Margrete den Første er ikke bare en medrivende film. Den er også bevis på, at vi med et budget på omkring 70 millioner kroner kan konkurrere med udlandet, når det kommer til at skabe storladen dramatik! 5 stjerner ud af 6.

Freja Dam, netmediet Soundvenue: Trine Dyrholm sætter streg under sin position som dansk films dronning i Charlotte Sielings kærkomne storfilm om Margrete 1., der er en imponerende bedrift, om end lidt stift og forudsigeligt i sit tema om magtfulde kvinders tilsyneladende eviggyldige dilemmaer. 4 stjerner ud af 6.

Film Fakta
MARGRETE DEN FØRSTE
International titel: Margrete – Queen of North
Instruktion:
Charlotte Sieling
Medvirkende: Trine Dyrholm [Margrete den Første], Søren Malling, Morten Hee Andersen, Jakob Oftebro, Morten He Andersen med flere
Produktion: Lars Bredo Rahbek og Birgitte Skov
Manuskript: Charlotte Sieling, Jesper Fink og Maya Ilsøe
Fotografi: Rasmus Videbæk
Klip: Sverrir Kristjansson
Musik: Jon Ekstrand
Land: Danmark, Sverige, Norge og Tjekkiet
Produktionsår: 2021
Prodfuktionsselskab: SF Film Production
Dansk distribution: SF Studios.