NY FILM I SCALA GUDHJEM: DANMARKS OSCAR-VINDER 2023?

Den iransk-franske skuespiller Zar Amir Ebrahimi er journalisten i ’Holy Spider’, der bevæger sig ned i underverdenen i den hellige, iranske by Mashhad for at efterforske mordene på byens prostituerede. I 2022 dukkede hun op på BBC’s liste over de 100 mest inspirerende og indflydelsesrige kvinder i verden. Foto©NadimCarlsen/CameraFilm.

 HOLY SPIDER:  Danmark har lavet mange fremragende film på tiden. Flere af dem har allerede hjemtaget en god dynge priser fra alverdens filmfestivaler. Scalas nye film HOLY SPIDER er én af dem. Den er meget specielt og helt i top. Som Ralf Christensen skriver i Information:

”Med Danmarks Oscar-håb, HOLY SPIDER – om en iransk seriekvindemorder – rammer Ali Abbasi direkte ned i en tid, hvor kvinder er på gaderne i oprør over deres kår i Iran. Og så bæres filmen af en sublim hovedrolleindehaver, iranske Zar Amir Ebrahimi”.

Ja, netop så sublim, at hun løb af med prisen som ’Bedste Skuespiller’ ved sidste års Cannes-festival – ligesom filmen i øvrigt var nomineret til den prestigefyldte ’Guldpalme’.

Filmen virker ikke særlig dansk. Den udspiller sig i Iran med iranske skuespillere, men instruktøren Ali Abbasi har dansk pas og uddannet på Den Danske Filmskole i 2011.

Filmens emne er top-aktuel. Som de fleste ved, er der kommet extrem fokus på præstestyret i Iran, da en 22-årig kvinde mistede livet i moralpolitiets varetægt. Dette har medført store demonstrationer og fordømmelse og krav om, at tiden nu er inde til at kvinderne også får de samme rettigheder som mændene.

HOLY SPIDER er baseret på den sande historie om ’Edderkoppemorderen’’ Saeed Hanaeid, der påberåbte sig at være på en guddommelig mission, da han i årene 2000 og 2001 dræbte 16 prostituerede i Irans mest fundamentalistiske by.

Filmen følger den kvindelige journalist Rahimi, der rejser til Mashhad for at efterforske de mange mord. Efterhånden som Rahimi kommer tættere på morderens identitet, bliver udsigten til at opnå retfærdighed sværere, for morderen har stille og roligt opbygget heltestatus i store dele af offentligheden.

HOLY SPIDER
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 5. januar til og med onsdag 11. januar.
Hverdage kl. 19:15
Weekend kl. 16:15
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 115 minutter.
Censur: 15+.

Medierne var ikke alene enige, men også begejstrede:

Kristian Lindberg, Berlingske: ’Holy Spider’ er mildt sagt ikke en romantisk datemovie, og jeg må slippe flere tårer af vrede over indholdet.
5 stjerner ud af 6.

Michael Solgaard, Børsen: Ali Abbasi kaster nye øjne på Iran, og det fascinerer og trigger vores nysgerrighed. ’Holy Spider’ bør blive årets biografbasker. 5 stjerner ud af 6.

René Fredensborg, Ekstra Bladet: … hvis du skal se én tilsyneladende smal film i år, så lad det være den danske ‘Holy Spider’. Den er vigtig, den er rystende, den er uhyre aktuel med sit blik for statsautoriseret kvindeundertrykkelse. 5 stjerner ud af 6.

Claus Christensen, Filmmagasinet Ekko: Årets danske Oscar-bud er et medrivende seriemorderdrama, men især en modig anerkendelse af iranske kvinder – og præstestyrets reaktion viser, hvor vigtig filmen er.
5 stjerner ud af 6.

Ralf Christensen, Information: Med Danmarks Oscar-håb, ’Holy Spider’ – om en iransk seriekvindemorder – rammer Ali Abbasi direkte ned i en tid, hvor kvinder er på gaderne i oprør over deres kår i Iran. Og så bæres filmen af en sublim hovedrolleindehaver, iranske Zar Amir Ebrahimi. [Information uddeler ikke stjerner]

Kim Skotte, Politiken: ’Holy Spider’ er ikke en film, der leger opfindsomt med virkemidlerne som Abbasis gennembrudsfilm, ‘Grænse’. […] Men at lave en film om en iransk kvindemorder kredsende om den giftige maskulinitet som den problematiske kerne i det iranske teokrati er i sig selv pænt grænsesøgende. 5 hjerter ud af 6.

Jakob Freudendal, netmediet Soundvenue: Ali Abbasis danske Oscar-kandidat er en voldsom og indigneret fortælling om et kvindehadende seriemordersamfund, der med en uforglemmelig slutscene sender en slagkraftig anklage mod de aktuelle kvindemord i Iran. 4 stjerner ud af 6.

Film Fakta
HOLY SPIDER
International titel: Les Nuits de Mashad
Instruktør: Ali Abbasi
Medvirkende: Zar Amir Ebrahimi, Mehdi Bajestani, Arash Ashtiani, Sina Parvaneh, Mesbah Taleb, Sara Fazilat, Farhad Faghih Habibi, Ariane Naziri, Forouzan Jamshidnejad, Nima Akbarpour, Firouz Agheli, Akice Rahimi, M. Ali Nazarian, Sima Seyed med flere
Manuskript: Ali Abbasi, Afshin Kamran Bahrami og Jonas Wagner
Producere: Ali Abbasi, Zar Amir Ebrahimi, Johnny Andersen, Alexander Boht, Sol Bondy med flere
Musik: Martin Dirkov
Foto: Nadim Carlsen
Klipper: Olivia Neergaard Holm
Caster: Zar Amir Ebrahimi
Kostymer: Hanadi Khurma
Makeup og hår: Farh Jadaane, Hamza Kachkache, Noureddine Meqbel med flere
Lyd: Gregor Bonse, Payman Ghalambor, Georg Hacjenberg, Rasmus Winther Jensen med flere
Stunts: Wael Baghdadi, Maewan Dodo, Natalie Hussein, René Lay, Alexandra Peltekln og Anas Al Shishani
Dansk distribution: Camera Film.