NY FILM I SCALA GUDHJEM: DANSK FILM TAGER VERDEN MED STORM

I løbet af en skæbnesvanger nat må Lise – ageret af Flora Ofelia Hoffman Lindahl – erkende, at barndommen er forbi, og at det fremover er hende, der må tage sig af alle sine mindre søskende. Foto©ChristianGeisnæs/Scanbox.

 DU SOM ER I HIMLEN:  ”Denne stærke og engagerende film tager os med ind i et brutalt landskab fuld af blod, skidt og livsomvæltende beslutninger … Vi håber, at prisen opmuntrer instruktøren til at fortsætte med at udvikle sit filmiske sprog og give os disse sjældent sete, men vigtige perspektiver.”

Sådan lød det fra juryen på Göteborg Filmfestival, da de uddelte prisen for Årets Bedste Nordiske Spillefilm til Tea Lindeburgs ’Du som er i himlen’. Ved Filmfestivale i San Sebastian i Spanien modtog filmen også priser: Bedste Instruktør og Bedste Skuespiller, som gik til hovedrolleindehaveren –16-årige Flora Ofelia Hofmann Lindahl.

Filmen havde verdenspremiere tilbage i september 2021 ved Filmfestivalen i Toronto. Her skortede det ikke på roser med udtalelser som: ”En kunstnerisk drøm … visuelt tryllebindende … og en instruktør man skal holde øje med”.

De fleste af de danske anmeldere var også ovre i rose-hjørnet. Dagbladenes Bureau, Morgenavisen Jyllands-Posten og netmediet Soundvenue strøede 5 stjerner ud af 6 mulige.

Handlingen udspiller sig et sted i Danmark, hvor den følger tre generationer af kvinder på en gård i slutningen af 1800-tallet: Den 14-årige Lise, hendes faster og hendes farmor. Hun er den ældste i en søskendeflok og skal som den første i familien i skole, fuld af håb og tro på livet. Men da hendes mor går i fødsel, viser det sig hurtigt, at noget er galt. Om morgenen indser Lise, at hendes barndom er slut, og hun må starte et voksenliv som kvinden i huset.

DU SOM ER I HIMLEN baserer sig på den danske bogklassiker ’En Dødsnat’ fra 1912 af Marie Bregendah [1867-1940]. Hun blev især kendt for en række noveller, der på realistisk og lavmælt vis skildrede bondelivet i hjemstavnen Fjends. For øvrigt var hun gift med den danske forfatter Jeppe Aakjær [1893-1899].

Det er den spillefilmsdebuterende Tea Lindeburg, der både har skrevet manuskriptet og instrueret den allerede meget berømmet film. Hun har stået bag flere projekter for DR og TV2 samt Netflix-serien ’Equinox’ baseret på Lindeburgs egen podcast. Hun blev i øvrigt gift i 2003 med Jørgen Leths søn Kristian, som hun har døtrene Palma og Elva med. Førstnævnte spiller i øvrigt med i filmen, ligesom farmand har komponeret musikken.

DU SOM ER I HIMLEN
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 31. marts til onsdag 6. april
De sidste 4 dage med texter
Alle dage 19:15
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 85 minutter
Censur: 15+.

Anmelderne var ret så tilfredse:

Damon Wise, Filmmagasinet Ekko: Tea Lindeburgs imponerende debutfilm tegner et hårdt og troværdigt billede af fortidens bondeliv og en kvindeundertrykkelse, som stadigvæk eksisterer. 4 stjerner ud af 6.

Michael Solgaard, Børsen: DU SOM ER I HIMLEN varsler stort fra en meget talentfuld instruktør, der ikke er bange for tunge emner om liv og død, tro og overtro. Man kan ikke andet end tro på Tea Lindeburg efter denne debut. 4 stjerner ud af 6.

Helle Sihm, Dagbladenes Bureau: 85 minutter. Det er, hvad en film behøver for at fortælle en højdramatisk, himmel- og jord-inddragende handling, hvis altså billederne fortæller mere end ord, og skuespillerne udtrykker mere end de replikker, de udtaler. Og det er, hvad den debuterende instruktør Tea Lindeburg formår med sin medrivende intense filmatisering. 5 stjerner ud af 6.

Per Juul Carlsen, Filmland P1: Det er Tea Lindeburgs film, helt afgjort. Det er hendes smukke buket af sorg, barnlig uskyld, bristede forhåbninger og hårde skæbner. Men det er Flora Ofelias forunderlige samling af ansigter, der fortæller historien. 4 stjerner ud af 6.

Katrine Sommer Boysen, Morgenavisen Jyllands-Posten: Tea Lindeburgs fremragende debutfilm er en sand Tour de Force.
5 stjerner ud af 6.

Kim Skotte, Politiken: Tea Lindeburg filmdebuterer med et velskabt og veldisponeret drama, der uden ramasjang vokser til næsten mytologiske dimensioner i kraft af en enkel og stærk spejling mellem mor og datter.
5 hjerter ud af 6.

Freja Dam, netmediet Soundvenue: Det strålende stortalent Flora Ofelia Hofmann Lindahl bærer imponerende en barsk og fintfølende coming-of-age-historie på sine spinkle skuldre i Tea Lindeburgs smukke debutfilm om at være kvinde i slutningen af 1800-tallet. 5 stjerner ud af 6.

Film Fakta
DU SOM ER I HIMLEN
International titel: As in Heaven
Instruktør: Tea Lindeburg
Medvirkende: Flora Ofelia Hoffman Lindah, Ida Cæcilie Rasmussen, Palma Lindeburg Leth, Anna-Olivia Øster Coakly med fleree
Manuskript: Tea Lindeburg
Producer: Lise Orheim Stender og Jesper Morthost
Fotograf: Marcel Zyskind
Klipper: Åsa Mossberg
Lyd: Peter Albrechtsen og Kim Dalum
Komponist: Kristian Leth
Scenograf: Jesper Clausen
Casting: Anja Philipbog Jette Termann
Produktionsselskab: Motor ApS
Dansk distribution: Scanbox Entertainment Danmark A/S