NY FILM I SCALA GUDHJEM: DANSK FILM TOG JAPAN MED STORM

Den 40-årige René Frelle Petersen – der både har skrevet, instrueret, fotograferet og klippet filmen – startede som instruktørassistent i branchen i 2003. Han har siden instrueret en række prisvindende kortfilm. Han debuterede som spillefilminstruktør med ‘Hundeliv’ (2016), der blev udtaget til Seattle International Film Festival og nomineret til en Bodil og Blockbuster Publikumspris.

 ONKEL  Det virkelighedsnære filmdrama ONKEL, de udspilles på en gård i Jylland, betog japanerne så meget, at den løb af med hovedprisen ved filmens verdenspremiere på Tokyo Filmfestivalen, der betragtes som en af de vigtigste af sin art i Asien.

I en pressemeddelelse fortæller instruktøren René Frelle Petersen: “Det har været opløftende at sidde og høre japanernes reaktioner. Under visningen oplevede jeg, hvordan publikum opfatter filmens underspillede humor og underfundighed. Jeg vil gå så vidt og påstå, at japanere og sønderjyder deler humor”.

Om filmen henter danske priser vides endnu ikke, men når man læser anmeldelserne kunne noget tyde på det. Der begejstring over hele linjen. Kim Skotte skriver fx i Politiken: ”… en af de bedste danske film, jeg længe har set”.

ONKEL går helt tæt på i sin skildring af landbrugslivet på en afsidesliggende gård i Sønderjylland. Man følger Kris på 27, der er yderst beskyttende over for sin halvinvalide onkel, med hvem hun driver et mindre landbrug. De har et nært forhold, selvom de tilbringer det meste af tiden i tavshed. Da hun udvikler et venskab med den snakkesalige dyrlæge Johannes, opdager hun langsomt, at der er et liv uden for gården,

Frelle Petersen er selv vokset op i Sønderjylland og vil skildre miljøet, som han kender det. Derfor boede han også på gården, hvor filmen er optaget, både under skriveprocessen og under selve optagelserne.

ONKEL
vises i Scala Gudhjem
9. januar til og med lørdag 11. januar
KUN 3 DAGE!!!
Hverdage 19:15
Lørdag: 16:15 med GRATIS kaffe
Biografcafeen åbner 45 minutter før forestillingen
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 106 minutter
Censur: Tilladt for alle.
Vises med danske undertexter

Anmelderne var temmelig begejstrede:

Kim Skotte, Politiken: Faktisk er ONKEL med sine ganske få replikker og endnu færre dramatiske scener – en ko med vaginalprolaps må gøre det ud for både biljagt og skuddrama – en af de bedste danske film, jeg længe har set om det arketypiske menneskelige drama, som udspringer af konflikten mellem lyst og pligt. 5 hjerter ud af 6.

Stephanie Caruana, Berlingske: Autenciteten mærkes. Men hvis ikke Frelle Petersen havde set rigtigt med sit projekt, og hvis ikke skuespillet rent faktisk hos alle havde levet, kunne det have været det samme. Så havde det klinget falsk, og alt var faldet sammen. Præstationerne er fremragende, amatørkræfter eller ej. 5 stjerner ud af 6.

Frederik Asschenfeldt Vandrup, Jyllands-Posten: … et lavmælt og indfølt drama om ansvarsfølelse, selvindbildt taknemmelighedsgæld og det velkendtes varmende tryghed. 4 stjerner ud af 6.

Thomas Brunstrøm, B.T.: En film drevet af 100 procent hjerteblod, som kan mærkes helt nede på bagerste række i biografen. 5 stjerner ud af 6.

Film Fakta
ONKEL
Instruktion: René Frelle Petersen
Medvirkende: Jette Søndergaard, Peter Hansen Tygesen, Ole Caspersen, Tue Frisk Petersen med flere
Produktion: Marco Lorenzen
Manuskript: René Frelle Petersen
Fotografi: René Frelle Petersen
Klip: René Frelle Petersen
Musik: Flemming Berg
Land: Danmark
Produktionsår: 2019
Selskab: 88 miles
Biodistributør: Øst for Paradis.