NY FILM I SCALA GUDHJEM: DE GRUFULDE VENINDEMØDRE

Trine Dyrholm er moderen, der har inviteret sin datter med veninde til en 18-års fødselsdagsfest på et krydstogt-skib. Foto©NordiskFilm.

 BIRTHSDAY GIRL:  Bortset lige fra anmelderen på netmagasinet Soundvenue, som ikke var hel tilfreds med filmen og kun uddelte 3 stjerner ud af 6 mulige, var alle de andre medier ret så positive.

Frederik Hoff, Filmmagasinet Ekko skrev blandet andet: ”Trine Dyrholm er et grufuldt spejl for verdens venindemødre i Michael Noers krydstogt-thriller”, og honorerede med 5 stjerner. Ligesom Berlingske, Børsen og Ekstra Bladet.

Jyllands-Postens anmelder Frederik Asschenfeldt Vandrup fremhævede også Dyrholm: ”Trine Dyrholm er en regulær urkraft som en mor, der er blevet lukket ude af sin datters liv – og Birthsday Girl er skarpt leveret drama om forældresvigt forklædt som omsorg”, og kvitterede med 4 stjerner ligesom Kristeligt Dagblad og Politiken.

Filmen er en regulær dansk gyser. Den foregår ombord på en cruiseliner på tur rund i Caribien. Den 42-årige Nanna har inviteret sin datter Cille og hendes bedste veninde på et cruiseophold – en rigtig mor-datter-oplevelse – for at fejre Cilles 18-års fødselsdag.

Forventningerne er høje, og de har sammen lagt store planer for dagene om bord på cruiseren. Men allerede den første aften forvandles drømmeferien til et mareridt.

Dagen derpå vågner Nanna og opdager, at Cille er forsvundet, og panikken breder sig. Da hun endelig bliver fundet, står det klart for Nanna, hvad der er sket. Cille er blevet voldtaget, men hun husker intet fra natten.

Nanna forlanger, at sagen skal anmeldes og undersøges, men hun indser hurtigt, at hvis retfærdigheden skal ske fyldest, så må hun må tage sagen i egen hånd.

BIRTHSDAY GIRL
vises i Scala Gudhjem
torsdag 9. maj til og med onsdag 15. maj 2024.
Hver aften 19:15.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 91 minutter.
Censur: 15+.

Det er den kritikerroste instruktør Michael Noer, der både har instrueret og været med i skriveprocessen. Han har lavet film som ’Før Frosten’ og ’Nøgle Hus Spejl’ med Ghita Nørby. Han er 45 år gammel, født i Esbjerg og har lært faget på Den Danske Filmskole, hvorfra han udgik i 2003. Gennembruddet kom, da Noer co-instruerede fængselsfilmen ‘R’ i 2010 sammen med Tobias Lindholm. Filmen havde Pilou Asbæk i hovedrollen og modtog hovedpriser ved Göteborg Filmfestival og ved de danske prisuddelinger Robert og Bodil. Derudover modtog instruktør-parret årets Nordisk Film Pris for deres bidrag til filmkunsten samt Carl Th. Dreyer-prisen i 2011. Så kan det vist ikke blive flottere. Senest har instruktøren indspillet sin første engelsk-sprogede film. Det er en ny udgave af den amerikanske klassiker ’Papillon’, og er på vej med det danske, historiske drama ’Et bedre liv’.

Den 52-årige Trine Dyrholm er efterhånden blevet en af de mest anerkendte skuespillere i Danmark, og hun har som den første vundet fem Bodil-priser, hvoraf de tre af dem var i træk. Oprindelig startede hun som sangerinde i hjembyen Odense og fik sit landsdækkende gennembrud i Dansk Melodi Grand Prix med sangen ’Danse i måneskin’. Filmkarrieren startede som 17-årig i ’Springflod’ i 1990. Gennembruddet kom i 1998 med dogmefilmen ’Festen’ efterfulgt af en lang række hovedroller i markante film. Trine Dyrholm har også en respekteret karriere som teaterskuespiller. Privat er hun gift med instruktøren Niclas Bendixen, som hun har en dreng med.

Film Fakta
BIRTHSDAY GIRL
Instruktion: Michael Noer.
Manuskript: Jesper Fink og Michale Noer.
Medvirkende: Trine Dyrholm [Nanna], Flora Ofelia Hofmann Lindahl [Cille], Maja Ida Thiele [Lea], Herman Tømmeraas, Keith Eric Chapelle, Jan Gebruk, Zanna Maria Jazel, Nathan Pops, Mireil Sork, Mila Ly Tombak, Sebastian De Mots, Viktor Bjerke Hofgaard, Daniel Karjuhin, Maarja Sau, Annaliisa Terek, Jason E. Medina med flere.
Producere: Matilda Appelin og Rene Era med flere.
Musik: Nils Martin Larsen.
Foto: Adam Wallensten.
Klip: Jacob Thuesen.
Casting: Gro Therp med flere.
Kostume-design: Pille Küngas.
Makeup: Triin Leppik, Madli Massikas, Gristina Pahmann og Jennifer Ôun.
Stunts: Enat Tarmo.
Produktion: Nordisk Film Productions.
Dansk distribution: Nordisk Film.