NY FILM I SCALA GUDHJEM: DE SAMLEDE NATIONEN OG EROBREDE VERDEN – MEN SÅ BLEV DET PERSONLIGT

Olsen og Gundersen – to gode venner – indtil de finder ud af, at der kun er én, der kan blive verdensmester. Foto©CameraFilm.

 KONGERNES FALD:  I midten af 1970’erne rejser de unge, jyske speedwaykørere Hans Nielsen og Erik Gundersen til England for at jage drømmen om at blive verdensmestre ligesom idolet Ole Olsen. Men hurtigt står det klart, at der kun er plads til én på tronen. Historien om dansk speedways storhedstid handler om et nært bånd mellem tre mænd, som med tiden skifter fra venskab til iskold rivalisering – båret af deres ambition om at blive den bedste og vinde guld til Danmark. KONGERNES FALD nøjes ikke med at skildre et højdramatisk stykke Danmarkshistorie, men er også et underholdende gensyn med den epoke, hvor dramaet udspiller sig: 1970’erne og 80’erne.

Filmens instruktør Mads Kamp Thulstrup er født 9. maj 1975 og uddannet filminstruktør fra  fra Den Danske Filmskole i 2005. I 2008 havde han spillefilmsdebut med dokumentarfilmen … OG DET VAR DANMARK, som modtog en GULDDOK for Bedste Lange Dokumentarfilm. Han har ligeledes medvirket som instruktør til den danske tv-serie BEDRAG. GuldDok er en dansk dokumentarfilm-pris, der siden 2004 er blevet uddelt hvert år i november i forbindelse med Københavns Dokumentarfilmfestival CPH:DOX. Vinderne kåres af Producentforeningen inden for otte kategorier

KONGERNES FALD
vises i Scala Gudhjem
torsdag 25. juli til og med onsdag 31. juli
Hver dag i juli kl. 20:00
Biografcafeen åbner 19:15
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 89 minutter
Censur: Tilladt for alle.

Anmelderne var ret så henrykte:

Kim Skotte, Politiken: … helt grundlæggende har sønderjyden Mads Kamp Thulstrup godt fat om gashåndtaget til sin gode historie til at gøre andet end bare vride det i bund. Hvilket han gør overbevisende. Uden at skæve til konkurrenternes fine fornemmelser drøner han den mest fængende og folkelige danske dokumentarfilm i lang tid ind over stregen.
5 hjerter ud af 6

Frederik Asschenfeldt Vandrup, Jyllands-Posten: Det er knagende godt portrætarbejde, fermt afviklet historisk formidling og spændende genskabte dramaer fra verdens mudrede speedwaybaner, hvor tidlig sportspsykologi, drengerøvsbegejstring og kyniske kalkuler formede de tre kombattanter.
5 stjerner ud af 6

Ralf Christensen, Information: Mads Kamp Thulstrup nærlæser deres relation så skarpt, at KONGERNES FALD bliver til et neglebidende trekantdrama. Protegé’erne Nielsen og Gundersen udfører fadermord på mentor Olsen ved at besejre ham igen og igen, da de først har fundet formen.

Henrik Queitsch, Ekstra Bladet: Selvom man som mig er opvokset dengang og kender historien i dens hovedtræk, er KONGERNES FALD elementært spændende som en god krimi – selvom der altså ikke udråbes nogen entydig skurk – samtidig med at den er et virkelig godt portræt af tre store sportsstjerner. Et imponerende stykke journalistisk arbejde.
5 stjerner ud af 6

Rasmus Stenbæk Iversen, filmmagasinet Ekko: … selv for et publikum, der ikke har hang til speedway og jyske mænd i læderdragter, er der noget at hente i KONGERNES FALD. Den er nemlig lige så meget en fortælling om konkurrenter og kammerater, der faktisk gør hinanden bedre – og i sidste ende får et slags makkerskab. 4 stjerner ud af 6

Morten Kildebæk, netmediet Soundvenue: Mange andre steder lykkes filmen imidlertid med sine virkemidler. Som enhver sportsdokumentar har den en naturlig spændingsopbygning og forløsning – eller skuffelse – i sportsgrenen, i hver turnering og hvert betydningsfuldt løb. Og da hovedpersonerne rivaliserede gennem mange år, er der en lang række sekvenser, hvor alting spiller. 4 stjerner ud af 6.

Film Fakta
KONGERNES FALD
Instruktion: Mads Kamp Thulstrup
Medvirkende: Erik Gundersen, Hans Nielsen og Ole Olsen med flere
Produktion: Vibeke Vogel
Fotografi: Henrik Ipsen
Klip: Peter Winther
Musik: Kristian Eidnes Andersen
Land: Danmark
Produktionsår: 2019
Selskab: Bullitt Film
Biodistributør: Camera Film.