NY FILM I SCALA GUDHJEM: DEN HVIDE TABERMAND

Det er Joaquin Phoenix, der agere Joker – vildt og voldsomt i al sin desperation. Foto©WarnerBrosPictures.

 JOKER  “JEG VIL SE Verden brænde.” Det var sådan nogenlunde den sidste Joker i ’The Dark Night’ fra 2008 i skikkelse af Heath Ledger havde planer om. Det var den gang Verden frygtede den udefrakommende terror – udført af uforklarligt onde terrorister. Ledgers præstation blev rost til skyerne og blev belønnet med en Oscar.

Men tiden er en anden og truslerne kommer fra en anden kant. Nu er det den hvide tabermand, som har mistet sit job og sin tro på fremtiden, der er blevet det nye trusselbillede. Terroristen med de politiske eller religiøse motiver er ude. Terroren kommer indefra. Derfor er den faktisk meget mere skræmmende.

Arthur, der senere bliver til Joker, har været gennem hele kødhakkeren: Barndom med misbrug, tvangstanker, afslag fra kvinder, overfald, fyring og latterliggørelse. Han har ramt bunden. Han har fået nok. Nu skal der et modtryk til … og han har ikke noget at miste.

Der må advares om, at det blive grumt. Som Berlingskes anmelder Kristian Lindberg så malende skriver: Joaquin Phoenix’s Joker får Heath Ledgers oscarbelønnede Joker til at ligne et harmløst indslag til en børnefødselsdag.

Så ja, det lyder mere end grumt!

JOKER
vises i Scala Gudhjem
torsdag 24. oktober til og med onsdag 30. oktober
Hver aften: 19:15
Biografcafeen åbner: 18:30
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 122 minutter
Censur: 15+

Anmelderne var meget begejstrede:

Kristian Lindberg, Berlingske: Alt i skuespillerens nærmest selvdestruktive mestring af rollen, fra hans hærgede fremtoning til hans medynkvækkende tvangsneurotiske latter, hver detalje skaber et menneske, der får Heath Ledgers oscarbelønnede Joker til at ligne et harmløst indslag til en børnefødselsdag. 5 stjerner ud af 6

Katrine Sommer Boysen, Jyllands-Posten: … den er præcis lige så kompleks og dragende som ventet. 5 stjerner ud af 6

Thomas Brunstrøm, B.T.: Det er enormt mørkt, vildt dragende og i enkelte brutale glimt også exceptionelt voldeligt. 5 stjerner ud af 6

Damon Wise, filmmagasinet Ekko: Joker er modig ener af en film. Den giver et uafrysteligt indblik i en forstyrret sjæl, og som et stykke politisk undergravende popkunst er det en af årets store biografoplevelser.
5 stjerner ud af 6.

Film Fakta
JOKER
Instruktion: Todd Phillips
Medvirkende: Joaquin Phoenix, Zazie Beetz, Robert De Niro, Frances Conroy, Brett Cullen, Douglas Hodge, Dante Pereira-Olson med flere
Produktion: Bradley Cooper, Todd Phillips og Emma Tillinger Koskoff
Manuskript: Todd Phillips og Scott Silver
Fotografi: Lawrence Sher
Klip: Jeff Groth
Scenografi: Mark Friedberg
Musik: Hildur Gudnadóttir
Land: USA
Produktionsår: 2019
Selskab: Warner Bros., DC Comics og Joint Effort
Biodistributør: Warner Bros. Pictures