NY FILM I SCALA GUDHJEM: DET GLEMTE FOLKEMORD

Reporteren Gareth Jones [James Norton] overværer grufulde begivenheder, da han besøger Sovjetunionen i 1933. Foto©DenSorteJord/AnotherWorldEntertainment.

 DEN SORTE JORD:  I 1933 er den unge, walisiske journalist Gareth Jones på alles læber, da han som en af de få får et interview med Adolf Hitler. Til sin næste artikel ønsker han at drage til Sovjetunionen for at undersøge, hvordan kommuniststaten er i stand til at gennemføre en så hurtig modernisering af landet og oprustning af hæren.

Målet er at lande et interview med Stalin, men rejsen bringer ham ulovligt til Ukraine, hvor han på mareridtsagtig vis får svar på Sovjets fremgang. Som førstehåndsvidne oplever han, hvordan russiske soldater med vold lænser landet for dets værdier og efterlader sig millioner af sultende ukrainere.

Da Gareth Jones begynder at dele sin viden med omverdenen om sin grufulde opdagelser er regimet på stikkerne. De vil gøre alt, hvad der står i deres magt for, at den forfærdelige sandhed ikke bliver spredt.

DEN SORTE JORD giver et skræmmende billede af et glemt folkemord og er en uhørt stærk og spændingsmættet thriller, der ikke efterlader nogen uberørt. Det, som Gareth afslørede, var så grusomt, at det inspirerede hans ven, forfatteren George Orwell, til at skrive ‘Kammerat Napoleon’.

Bent Blüdnikow fra Berlingske giver ’Den Sorte Jord’ de maximale 6 stjerner med ordene ”Dette er en uhyre vigtig film, der sætter fokus på det oversete folkemord på ukrainere, men det er også en film, der seriøst behandler spørgsmål om journalistisk sandhed og storpolitik.”

DEN SORTE JORD
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 13. maj til og med onsdag 19. maj
Hver dage 19:15

Biografcafeen åbner 18:30
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 141 minutter
Censur: 11+.

HUSK kun adgang med Corona-pas og mundbind, når man står op.

Anmelderne var både oppe at køre og lidt lunkne:

Nanna Frank Rasmussen, Politiken: … er fabelagtigt fotograferet af Tomasz Naumiuk. Jo længere Gareth Jones kommer ud i det ukrainske mareridt, jo mere forsvinder farverne fra billederne, der bliver næsten sort-hvide. 5 hjerter ud af 6.

Jacob Wendt Jensen, Morgenavisen Jyllands-Posten: … en gennemsnitlig film om en vigtig tid og en spændende person i verdenshistorien. 3 stjerner ud af 6.

Ralf Christensen , Information: … amerikanske Peter Sarsgaard brillerer som Walter Duranty med sine perfekte doseringer af nyde-og magtsyge. Æstetisk er DEN SORTE JORD også udsøgt.

Rasmus Brendstrup, filmmagasinet Ekko: … en stærk film, der ikke taber i aktualitet ved at blive set i lyset af antidemokratiske lovændringer i Rusland, Polen og Ungarn. 4 stjerner ud af 6.

Felix Fleischer, netmagasinet Soundvenue: … er et heroisk forsvar for den frie journalistik, men instruktør Agnieszka Holland er så opsat på at vise historiens uret, at hun glemmer at holde sig til sagens kerne.
3 stjerner ud af 6.

Bent Blüdnikow, Berlingske: Dette er en uhyre vigtig film, der sætter fokus på det oversete folkemord på ukrainere, men det er også en film, der seriøst behandler spørgsmål om journalistisk sandhed og storpolitik.
6 stjerner ud af 6.

Film Fakta
DEN SORTE JORD

Originaltitel: Mr. Jones
Instruktør: Agnieszka Holland
Medvirkende: James Norton, Vanessa Kirby, Peter Sarsgaard, Joseph Mawle, Kenneth Cranham, Celyn Jones med flere
Produktion: Klaudia Smieja
Manuskript: Andrea Chalupa
Fotografi: Tomasz Naumiuk
Klip: Michal Czarnecki
Musik: Antoni Lazarkiewicz
Produktionslande: Polen, Storbritanien og Ukraine
Produktionsselskab: Film Produkcja
Distribution: Another World Entertainment.