NY FILM I SCALA GUDHJEM: DEN USKYLDIGE JØDE

Georges Picquart, der spilles af Jean Dujardin, bliver forfremmet til at drive den militære efterretningsenhed, der fældede Alfred Dreyfus som spion. Men da Picquart opdager, at hemmeligheder stadig overleveres til tyskerne, drages han ind i en farlig labyrint af bedrag. Her instrueres han af Roman Polanski. Foto©Filmbazar.

 OFFICER OG SPION:  Filmen handler om den jødiske officer Alfred Dreyfus, der ved en hemmelig retssag 5. januar 1895 bliver dømt for en forbrydelse, han ikke har begået. Straffen er hård. Livsvarigt ophold på Djævleøen ­– en lille klippeø i Atlanterhavet, beliggende 13 km fra Fransk Guyana.

Flere anmeldere mener, at når Roman Polanski tager historien op, skyldes det en henvisning til hans eget liv. Han startede med som barn, at flygte fra en kz-lejr under Anden Verdenskrig til at ende som en succesombrust filmmand i USA.

Meget senere – i 1977 – blev han anholdt i Schweiz, udleveret til USA, hvor han angiveligt skulle have bedøvet og derefter voldtaget den 13-årige model Samatha Geimar. Han var buret inde i 42 dage, hvorefter det atter lykkedes ham at flygte. Denne gang til Paris, for at undgå sin straf.

Af samme grund dukkede han ikke op, da filmen modtog ‘The Grand Jury Price’ ved Filmfesten i Venedig i juli. Han var bange for, at det italienske politi ville udlevere ham til staf-afsoning i USA. Dette på trods af at Samantha i 2017 tilgav sin voldtægtsmand og bad om at få sagen lukket.

Flere engelsksprogede lande som USA og Storbritannien viser ikke filmen på grund af voldtægten [og #metoo!], ligesom fx netmediet Ordet i en meget lang artikel om Polanski og hans film forklarer, hvorfor de ikke anmelder ’Officer og Spion’. Men pudsigt nok laver de på den måde storslået reklame for filmen – som de faktisk ønsker at tie ihjel.

Flere anmeldere mener, at dette er den 87-årige Polanskis mest ambitiøse og bedste film i mange år. Den tager som anført afsæt i den særdeles berygtede Dreyfus-affære, som også omfattede en retssag – udløst af forfatteren Emile Zolas berømte avisartikel ’J’Accuse’ [’Jeg anklager’]. Den piller ved den uretfærdige dom og afstedkommer, at sandheden toner frem for en dag – men ikke uden sværdslag.

OFFICER OG SPION
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 8. til og med onsdag 14. oktober
Hver aften 19:15
Biografcafeen åbner 18:30
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 132 minutter
Censur: Tilladt for alle.

Anmelderne var for det meste meget tilfredse:

Jacob Wendt Jensen, Jyllands-Posten: Roman Polanski giver os i den høje alder af 87 år en af sine bedste film nogensinde. Historien om opklaringen af Dreyfus-affæren er et gammeldags, håndsyet drama, der er så ’old school’, at det virker sært moderne. 6 stjerner ud af 6.

Christian Monggaard, Information: Filmen er både et elementært spændende spiondrama, et indfølt portræt af et hæderligt menneske og en oprørende skæbnefortælling om moral og etik og kampen for retfærdighed for et individ, der bliver tromlet af et nådesløst system.

Kim Skotte, Politiken: … det er en filmkunstner med total kontrol over sit håndværk, der svinger tryllestaven i en pulserende film balanceret mellem rolige billedkompositioner og indre moralsk uro. 5 hjerter ud af 6.

Thomas Brunstrøm, Berlingske: … hvis man kan abstrahere fra, at filmens instruktør efter alt at dømme er en kæmpe skiderik, så er det faktisk en rigtigt glimrende film. Måske endda Polanskis bedste siden ’Pianisten’ fra 2002. 4 stjerner ud af 6.

Adam Madslund, nermediet Soundvenue: På trods af enkelte mesterlige sekvenser er helhedsindtrykket i ‘Officer og spion’ både tørt og koldt, og der er langt op til Polanskis klassikere. 3 stjerner ud af 6.

FILM FAKTA
OFFICER OG SPION
Originaltitel: J’Accuse
Instruktion: Roman Polanski
Medvirkende: Louis Garrel [Alfred Dreyfus], Jean Dujardin, Emmanuelle Seigner, Grégory Gadebois, Hervé Pierre, Wladimir Yordanoff med flere
Produktion: Alain Goldman
Manuskript: Roman Polanski og Robert Harris
Forlæg: Robert Harris
Fotografi: Pawel Edelman
Klip: Hervé de Luze
Scenografi: Jean Rabasse
Musik: Alexandre Desplat
Land: Frankrig
Produktionsår: 2019
Selskab: R.P. Productions og Légende Films
Biodistributør: Filmbazar.