NY FILM I SCALA GUDHJEM: DER ER OGSÅ EN MAFIA I PROVINSEN

Mafia-mom Sidse Babett Knudsen omgivet af sine tre kriminelle sønner: Joachim Fjelstrup, Elliott Crosst Hove og Betir Zeciri. Til venstre Sandra Guldberg Kampp, som den forældreløse niece. Foto©Scanbox. Foto©Scanbox.

 KØD & BLOD:  Morten Kildebæk har anmeldt Jeanette Nordahls KØD & BLOD i netmediet Soundvenue. Her konkluderer han lidt køligt: ’Sidse Babett Knudsen og resten af castet gør det forrygende i instruktør Jeanette Nordahls debut, men det kriminelle familiedrama bliver først rigtigt medrivende og overraskende til allersidst.’

Ekstra Bladet ligger sig til gengæld hel fladt ned og honorer med 5 ud af 6 stjerner med ordene: ’… læg dertil et fermt og koncentreret manuskript samt en stram instruktion uden en eneste overflødig scene eller replik og en skarptskåren billedside renset for fyld. Så lander vi på en yderst overbevisende debutfilm, der på blot 89 minutter får sat sig et markant mærke’.

Man kan spørge sig selv efter filmen: Har vi nogensinde set Sidse Babett Knudsen så heftig, som det er tilfældet i dette intense familiedrama? Næppe! Frisk fra verdenspremieren i Berlin troner hun som villavejens matriark i en helt almindelig provinsflække, der ikke er mindre, end at den også rummer et kriminelt miljø. Da 17-årige Idas mor omkommer i en bilulykke, placeres hun hos sin moster [Sidse Babett Knudsen] og sine voksne fætre. I den kriminelle familie er det ikke nemt at adskille vold og manipulation fra kærlighed og omsorg. Snart indser Ida, hvad det var, hendes mor forsøgte at flygte fra.

Torsdag 16. juli bliver filmen introduceret af filmens bornholmske producer Katrin Pors. Og det kan tilføjes, at de sidste fire dage vises filmen med danske undertexter.

KØD & BLOD
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 16. til og med onsdag 22. juli
Hver aften 20:00
Læg mærke til at Scala i juli først starter filmen 20:00
Biografcafeen åbner 19:15
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 89 minutter
Censur: 15+

Anmelderne var rimelig glade, nogen tilmed meget glade:

Nanna Frank Rasmussen, Politiken: Det bliver en lille film med ambitioner om at bestige flere moralske bjergtinder, end den gør. Det er spændende som eksperiment og som ny, kølig fortælleform i dansk film.
4 hjerter ud af 6.

Kristian Lindberg, Berlingske: Totalt set er KØD & BLOD en imponerende holdpræstation fra instruktør og skuespillere, der giver nordic noir-genren flere farver at lege med. 4 stjerner ud af 6.

Katrine Sommer Boysen, Jyllands-Posten: … handlingen er for skematisk og konstrueret til at have genrens medrivende kvaliteter, og KØD & BLOD ender mere som karakterstudier end som mafiadrama.
3 stjerner ud af 6.

Henrik Queitsch, Ekstra Bladet: … læg dertil et fermt og koncentreret manuskript samt en stram instruktion uden en eneste overflødig scene eller replik og en skarptskåren billedside renset for fyld. Så lander vi på en yderst overbevisende debutfilm, der på blot 89 minutter får sat sig et markant mærke. 5 ud af 6 stjerner.

Thomas Brunstrøm, B.T.: Jeanette Nordahl er en usædvanligt stilsikker instruktør, der fortæller sin historie med små, men effektive virkemidler og får fremragende præstationer ud af alle skuespillere. 4 stjerner ud af 6.

Niels Jakob Kyhl Jørgensen, filmmagasinet Ekko: Jeanette Nordahl vil én noget, og det er lige så forfriskende at blive talt til af en debutant, som det er at blive set i øjnene af en teenager. Hun respekterer sit publikum og fortæller med et økonomisk filmsprog, hvor hver en lille detalje bidrager til et sitrende psykologisk portræt af dysfunktion. 5 stjerner ud af 6.

Film Fakta
KØD & BLOD
Instruktion: Jeanette Nordahl
Medvirkende: Sidse Babett Knudsen, Sandra Guldberg Kampp, Elliott Crosset Hove, Besir Zeciri, Joachim Fjelstrup, Henrik Vestergaard med flere
Produktion: Eva Jakobsen, Mikkel Jersin og Katrin Pors
Manuskript: Ingeborg Topsøe
Fotografi: David Gallego
Klip: Michael Aaglund
Scenografi: Helle Lygum Justesen
Musik: Puce Mary
Land: Danmark
Produktionsår: 2020
Selskab: Snowglobe Films
Biodistributør: Scanbox.