NY FILM I SCALA GUDHJEM: DET ER ALDRIG FOR SENT

Det er aldrig for sent … heller ikke at blive fodboldtræner. Det er Pernille August der er Britt-Marie. Foto©SFstudios.

FILMEN OM Britt-Marie er en komisk og livsbekræftende historie. Den er baseret på Fredrik Backmans roman med samme navn. Hvis du mener, at have stødt på hans navn før i filmisk sammenhæng, er det nok fordi, du også morede dig over ’En mand ved navn Ove’.

Det er Pernilla August, der agerer i rollen som den lidt udslidte, men ikke kuldslåede 63-årige husmor, der efter i 40 år at have levet med den samme person, bryder ud af vane-ægteskabet. Det sker, da hun opdager mandens utroskab.

Efter bruddet må Britt-Marie pludselig finde ud af, hvad hun nu skal tage sig til. Her ender hun i den lille svenske flække Borg, hvor hun får ansvaret for det lokale fritidshjem. Det viser sig bare, at hun samtidig også har fået ansvaret for at træne byens fodboldklub.

Pernilla August blev vel kendt i Danmark, da hun giftede sig med den danske instruktør Bille August. I Sverige var hun allerede et kendt navn. Således var hun blandt andet med i Ingmar Bergmans familiedrama ‘Fanny & Alexander’ og har også mange fine teater-optrædender på sit cv, flere af dem under Bergmans instruktion. Denne leverede også historien til hendes filmgennembrud, ‘Den Gode Vilje’ (tv-serie 1991, film 1992), som dog var instrueret af hendes daværende husbond Bille.

Hr. og fru August arbejdede atter sammen på det episke drama ‘Jerusalem’ fra 1996, men så var det også slut. Erik Wedersøes filmatisering af Klaus Rifbjergs ’Anna jeg Anna’ i 2000 gav Pernilla en ’Gylden Palme’ for Bedste Kvindelige Hovedrolle.

Star Wars-nørderne vil udelukkende kende hende som Shmi Skywalker fra ’Star Wars: Episode 1 og 2’.

BRITT-MARIE VAR HER
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 11. til onsdag 17. april 2019
Hver dag klokken 19:15
Biografcafeen åbner 18:30
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 97 minutter
Censur: Tilladt for alle, men frarådes mennesker under 7 år

Anmelderne var lige – lidt lunkne – begejstrede:

Søren Hermandsen, Kristeligt Dagblad: Pernille August spiller den stille eksistens Britt-Marie med fin indfølelse. Man kommer til at holde af hende. 4 stjerner ud af 6

Kim Skotte, Politiken: … kan bedst beskrives som en blanding af fodbold og en opbyggelig historie fra et dameblad, hvor alt det gode og rigtige er sat i spil på samme tid. 3 hjerter ud af 6

Sarah-Iben Almbjerg, Berlingske: Der er faktisk sjove momenter undervejs, og Pernilla August er selvfølgelig skøn og sammenbidt i sine stramme husmoder-slacks. Men desværre har vi set det hele før.
3 stjerner ud af 6

Nanna Frank Rasmussen, Jyllands-Posten: Man har været varsom med at læne sig op ad karikaturen, men vil heller ikke det rene, realistiske drama. Det bliver fint og sødt, men også lidt for forsigtigt.
3 stjerner ud af 6

Christian Monggaard, Information: … er ikke nogen stor og voldsomt original film, men det er en vittig, charmerende og sød fortælling om, at det aldrig er for sent at gribe livet og forfølge sine drømme.

Thomas Brunstrøm, B.T.: … er bestemt charmerende, og filmens morale om, at det aldrig er for sent at begynde at leve livet, er jo fin, men det havde været rart, hvis ikke den ikke i så insisterende grad blev skåret ud i små, mundrette bidder og serveret så tydeligt, at man er ved at kløjs i feel good-stemning. 3 stjerner ud af 6

Film Fakta
BRITT-MARIE VAR HER

Originaltitel: Britt-Marie var här
Instruktion: Tuva Novotny
Medvirkende: Pernilla August, Vera Vitali, Peter Haber, Malin Levanon, Mahmut Suvakci, Anders Mossling, Lancelot Ncube, Olle Sarri, Elliot Alabi Andersson, Stella Oyoko Bengtsson med flere
Produktion: Gustav Oldén og Nicklas Wikström Nicastro
Manuskript: Tuva Novotny, Anders Frithiof August og Øystein Karlsen
Forlæg: Fredrik Backman
Fotografi: Jonas Alarik
Klip: Morten Egholm, Håkan Karlsson og Frederik Strunk
Scenografi: Catharina Nyqvist Ehrnrooth
Musik: Ginge Anvik
Land: Sverige
Sprog: Svensk med danske undertekster
Produktionsår: 2019
Selskab: SF Studios Production AB
Biodistributør: SF Studios