NY FILM I SCALA GUDHJEM: EN STORSLÅET HYLDEST TIL FILMPIONEERNE I HOLLYWOD

Brad Pitt agerer en af store skuespiller-kanoner i 20-ernes Hollywood i filmen BABYLON. Foto©UIP.

 BABYLON:  Perioden er 1920’erne. Stedet er Hollywood – de nye film med tale absolutte mekka tager over de fordums stumme med dens umælende stjerner. En brydningstid, der tiltrækker ambitiøse drømmere, men langt de fleste drømme blive knust i den malende strøm af skandaløs livsstil i filmbyens uhæmmede dekadence og fordærv – og nye krav til de agerende. Men over hele det store, voldsomme kaos lurer instruktørens dybtfølte kærlighedserklæring til dem, der var med til at starte den amerikanske filmbranche.

En af de danskere der også prøvede lykken i Hollywood var instruktøren Olaf Ludvigsen. Tilsyneladende en fiktiv figur, som skulle illustrere én af dem, der sank til bunds uden at nå den eftertragtede top.

Denne rolle blev tilbudt den danske skuespiller Thomas Ernst. Lidt af et scoop for den dengang 31-årige dansker, som havde uddannet sig på en række amerikanske teaterskole og i øvrigt har været bosiddende i Los Angeles siden 2018. Nu havde han scoret sin hidtil største rolle sammen med top-stjerner som blandt andet Brad Pitt.

Danskeren optog sine scener over tre dage, men ak! Biografgængerne må kigge langt efter Thomas Ernst i den foreliggende version. Hans rolle røg nemlig ud i klipperummet.

Til Daniel Hartvig Nielsen, kino.dk fortæller den udraderede skuespiller:

”Jeg får en privat mail fra instruktøren Damien Chazelle, som meget beklagelig, ked af det nærmest, måtte skrive, at filmen desværre var blevet for lang. Og at min rolle desværre var røget i final cut. Men han ville virkelig gerne have mig i tankerne til næste gang, og han syntes, at min performance var helt fantastisk. Det første man tænker er, at man har lyst til at stikke hovedet i jorden. Man har ikke lyst til at snakke med nogen. Man er ked af dette. Men når jeg så det lidt på afstand, så var jeg jo enormt stolt”.

Det er 33-årige Damien Chazelle, der som den yngste nogensinde vandt Oscar-prisen for Bedste Instruktion af musikfilmen La La Land i 2016, som både har skrevet manuskriptet og instrueret den 188 minutter lange BABYLON.

Anmelderne er noget delte. En af de begejstrede er forfatteren Bo Green Jensen, der anmelder i Weekendavisen: ”BABYLON er hverken perfekt eller katastrofal. Først og fremmest har filmen kant og vision. Den er interessant, og den er anbefalet. Jeg skal i hvert fald se den igen”.

BABYLON
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 16. februar til og med onsdag 22. februar.
Hverdage kl. 19:15.
Weekend kl. 16:15.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 188 minutter.
Censur: 15+ år

En Biografklub Danmark Film

Anmelderne var noget delte:

Frederik Asschenfeldt Vandrup, Morgenavisen Jyllands-Posten: En udmattende og overvældende kærlighedserklæring til filmmediet.
5 stjerner ud af 6.

Ann Lind Andersen, Berlingske: Oscar-vindende instruktør vil gerne hylde filmmediet med sin stort anlagte BABYLON, men ender som en vildfaren teenager, der drukner i sit eget potentiale. 3 stjerner ud af 6.

Kjartan Hansen, Filmmagasinet Ekko: Glimtvis opstår sand filmmagi, men der er længere mellem snapsene end kokain-snitterne til den orgiastiske fest i begyndelsen. Damien Chazelle er en genial instruktør, men han kender ikke sin egen begrænsning. 3 stjerner ud af 6.

Christian Monggaard, Information: Damien Chazelles’ Hollywood-drama er et besættende værk om filmbyens tidlige år som en sindstilstand, et forførende fænomen og en uimodståelig ledestjerne. På alle måder for meget – og vidunderlig i al sin skamløshed.”
[Information uddeler ikke stjerner].

Per Juul Carlsen), Kristeligt Dagblad: BABYLON er en kæmpefilm i enhver henseende – men den larmer så meget, at man næsten ikke kan høre de mennesker, der faktisk har en historie. 3 stjerner ud af 6.

Michael Bo, Politiken: Damien Chazelles nye storfilm er så ustyrlig, at den helt slipper jordforbindelsen. Den er skør og vanvittig, den er skidtvigtig og storskrydende, den er postulerende, den er bandsat. Den er megalomanisk. Eller bare manisk. 4 hjerter ud af 6.

Jakob Freudendal, netmediet Soundvenue: Damien Chazelle har lavet sin hidtil mest ambitiøse film med den lige dele rablende og rørende BABYLON […]. Et overflødighedshorn af pis, lort, bræk og massevis af stoffer, men også en dybtfølt hyldest til filmmediets magi.
4 stjerner ud af 6.

Bo Green Jensen, Weekendavisen: BABYLON er hverken perfekt eller katastrofal. Først og fremmest har filmen kant og vision. Den er interessant, og den er anbefalet. Jeg skal i hvert fald se den igen.
[Weekendavisen uddeler ikke stjerner].

Film Fakta
BABYLON
Instruktion: Damien Chazelle
Medvirkende: Brad Pitt, Olivia Wilde, Samara Weaving, J. C. Currais, Jimmy Ortega, Shane Powers, Troy Metcalf, Hanford Prince, Cutty Cuthbert, Flea, Margot Robbie, Olivia Wilde, Diego Calca, Marcos A. Ferraez, Phoebe Tonkin,Jovan Adepo, Telvin Griffin, Albert Hammond Jr., Breige Heinen med flere
Manuskript: Damien Chazelle
Producere: Olivia Hamilton, Marc Platt, Matthew Plouffe, Michael Beugg med flere
Muisk: Justin Hurwitz
Foto: Linus Sandgreb (svensk fotograf med stor karriere i Hollywood]
Klip: Tom Cross
Casting: Francine Martin
Kostumer: MaryZophres
Makeup og hår: Katherine Barber, Meghan Macabeo, Cici Andersen, Alisha l. Baijounas med flere
Lyd: Malte Bieler, Matt Cavanaugh med flere
Stunts: Daniel W. Barringer, Nick Benseman med flere
Dyrepasser: Angela Koons
Militærrådgiver: Weston Scott Higgins
Helbreds- og sikkehedsmanager: Haylay Vangäart
Indspilningssteder: Los Angeles, Santa Clarita, Rancho Camulos Museum og Castle Ranch begge i Californien
Indspilningsdatoer: Fra 1. juli 2012 til21. oktober 2021
Produktion: Paramount Pictures, C2 Motion Picture Group, Materal Pictures og Organism Pictures
Dansk distribution: UIP.