NY FILM I SCALA GUDHJEM: DISNEY MED HØJ JOKE-RATE

Brødrene Bradley og Ian drager ud på en storslået færd for at finde ud af, om der stadig er en smule magi tilbage i verden. Foto©WaltDisneyStudiosMotionPictures.

 FREMAD :  B.T.s filmanmelder Thomas Brunstrøm mener, at Disney/Pixar’s nye skud på stammen er ’en af animationsgigantens sjoveste. Joke-raten per minut – både i dialog og visuelt – er skyhøj’. Det lyder jo lovende. Animationsfilm bør vel altid være muntre – hvad FREMAD altså også er – selv om kernen i fortællingen er, hvordan et dødsfald kan påvirke én mange år efter.

Filmen handler om to teenage-brødre ­– Ian og Barley – som drager ud for at få endnu et sidste møde med deres afdøde far.

Det gør ondt på den helt rigtige måde, når Ian sidder og laver en liste over de ting, han gerne vil nå at lave med sin far. ’Grine sammen’, lyder et punkt. Sorgen såvel som den nostalgiske glæde er rørende.

Medierådet for Børn og Unge anbefaler filmen til mennesker i alle aldre. Som de skriver: ’Filmen veksler mellem en let tristhed og en actionfyldt stemning med en humoristisk undertone. Der er situationer, hvor to centrale figurer savner et nært familiemedlem og mange scener, hvor figurerne udsættes for farer, ildspyende og truende væsener og hæsblæsende forfølgelser. Imidlertid udspiller handlingen sig i et animeret og eventyrligt univers. De centrale figurer ses udvikle en varm relation og bliver modige og handlekraftige sammen. Farerne forløses hurtigt og positivt, og ingen karakterer ses komme alvorligt til skade. Det vurderes derfor, at filmen ikke vil kunne virke skræmmende på børn’.

FREMAD
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 25 juni til og med onsdag 1. juli
Hver aften: 19:15
Biografcafeen åbner: 18:30
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 102 minutter
Censur: Tilladt for alle.

Anmelderne var noget delte:

Frederik Asschenfeldt Vandrup, Morgenavisen Jyllands-Posten: Eventyret er medrivende og spændende, og moralen rammer dybt i hjertekulen og minder om, at vi skal huske at se os omkring i stedet for blindt at savne. 4 stjerner ud af 6.

Søren Vinterberg, Politiken: … bryder ingen nye baner. Den er blød mellemvare af samme slags som mængden af andre sjove mainstream animationsfilm. 3 hjerter ud af 6.

Thomas Brunstrøm, B.T.: Trods flere gribende scener er FREMAD ikke Pixars mest dybe film, til gengæld er den en af animationsgigantens sjoveste. Joke-raten per minut – både i dialog og visuelt – er skyhøj.
5 stjerner ud af 6.

Claus Nygaard Petersen, filmmagasinet Ekko: Pixar har altid mestret at takle store emner som liv og død og fortælle om dem i børnehøjde, så alle kan følge med. 4 stjerner ud af 6.

Freja Dam, netmediet Soundvenue: ... er ikke på højde med Pixars største mesterværker, men fortæller stadig en yderst seværdig, rørende og spændende historie om magi, mod og forholdet mellem brødre, fædre og sønner. 4 stjerner ud af 6.

Film Fakta
FREMAD
Originaltitel:
Onward
Instruktion: Dan Scanlon
Medvirkende: Ian Lightfoot [dansk stemme: Emil Birk Hartmann], Barley Lightfoot [dansk stemme· Pilou Asbæk], Laurel Lightfoot [dansk stemme· Mette Marckmann], Manticoren [dansk stemme: Ellen Hillingsø], Colt Bronco [dansk stemme· Niels Olsen], Wilden Lightfoot [dansk stemme· Anders W. Berthelsen] med flere
Produktion: Kori Rae
Manuskript: Dan Scanlon, Jason Headley og Keith Bunin
Klip: Catherine Apple
Scenografi: Noah Klocek
Musik: Jeff Danna og Mychael Danna
Produktionsår: 2020
Selskab: Pixar Animation Studios
Biodistributør: Walt Disney Studios Motion Pictures.